Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

схема
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 13:09    Заглавие: схема Отговорете с цитат

Колеги имам едно такова питане,имали схема по която мога да измеря пробивни напрежения и токове!.
Имам транзистори които са корпус TO-3 но не знам нищо за тях,не пише нищо,знам само полярността им,благодаря предварително
SlowDead
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 13:18    Заглавие: Отговорете с цитат

има естествено и е доста елементарна.. само трябва да внимаваш че напреженията са височки и друсат здраво .... (не съм пробвал знам го теоритично Smile )
заповядай линк-а Smile
http://www.ljclub.net/mod/temi_komentari/probivno_naprejenie.htm
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 14:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема ще е по добре ако се реализира с множител на напрежение вместо със грец тогава напрежението ще е 620 волта и ще има по голям спектар от деиствие. Друг мод който препоръчвам е да се сложи глин лампа паралелно на кондензатора или ако е с множител на кондензаторите през съответен резистор по този начин ще се стабилизира малко напрежението и ще имаш индикация. Друго важно нещо е на мрежовото напрежение да се постави ботон и с натискането да мери напрежението това от гледна точка на безопасност. С тази схема може да се мерат и пробивни напрежения на кондензатори и всякакви PN-преходи.На повечето прибори пробивното напрежение е 2 пути и повече по голямо от зададеното по справочник или написано върху елемента. За да не се сасипят елементи препоръчвам тока с който ще се тестват елементите да не превишава 5mA за по големи по стойност кондензатори може и 10mA. Едно от честото приложение да се мерат напреженията на ценер диоди.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
SlowDead
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 14:57    Заглавие: Отговорете с цитат

То това е добре.. че елементите по принцип издържат близо 2 пъти по-голямо напрежение от посоченото в справочника , но да не забравяме да поглеждаме и температурата посочена в справочника...
неможе примерно един транзистор които издържа по справочник до 100 волта а измерен ей така по този метод и уреда да покаже 180 волта ние да го пуснем да работи примерно в усилвател захранван с 170 волта.. тъй-като когато транзистора загрее пробивното му напрежение драстично намалява...
Ако ще мериме транзисторите поради тази причина е добре да се презастраховаме най-малко с 50-тина волта според мене ако става въпрос за големи мощности Smile
Пробвайте когато мерите такъв мощен транзистор по този начин и да го понагреете малко с една обикновенна запалка и да видите как му пада пробивното напрежение Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 15:20    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм на мнение, че трябва застраховка това горе съм го написал като инфо при проби да се знае да си не мисли някой, че нещо не е наред. А по принцип когато правя устройства се раковода от нещатата дадени от справочник и плюс това се презапасявам двойно за секи случай примерно ако кондензатор ще работи на 50 Волта аз зимам такъв който ще е на 100 волта или иначе казано кум 200 волта пробивно напрежение.
Значи ако един кондензатор или транзистор покаже едно пробивно напрежение дели се на 2 и горе доле това му е работното в общия случай.При тестването на тези транзистори ако ти учете, 100 волта пробивно не означава, че на толко може да работиш с тях.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 19:05    Заглавие: Отговорете с цитат

благодара за изчерпателността,утре ще пробвам схемата и ще драсна,а да спомена 4е това ми трябва за стабилизатор за напрежение,но по класическа схема с ценерче,че напрежението е 70V/3A,транзисторите са 2N3774 с P=150W,U=140V,I=16A,това са основните.
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 15, 2007 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги направих схемата,която ми беше дадена,но като измеря напрежението след реристора ми показва 140V,а като сложа транзитрора ми показва 142V,толкова му и дават U=140V,нещо ми с струва че имам,вие как мислите.
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 15, 2007 18:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Напрежението е много ниско аз затова препоръчвам да е с множител в твоя случай предполагам не стига напрежение за да се измери точно пробивното а разликата от 2 волта може да е в резултат от промяна на мрежовото напрежение. Ако можеш премери колко е тока след резистора трябва да е около 5 mA ако е по малък намали си малко резистора.Заради пада през резистора напрежението след него няма да е 310 волта а по-малко в случая 140 волта с това може да мериш транзистори на малко работно напрежение около 50-70 волта защото пробивното ще им е 2 пъти поне по голямо..
Върнете се в началото
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 15, 2007 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
Напрежението е много ниско аз затова препоръчвам да е с множител в твоя случай предполагам не стига напрежение за да се измери точно пробивното а разликата от 2 волта може да е в резултат от промяна на мрежовото напрежение. Ако можеш премери колко е тока след резистора трябва да е около 5 mA ако е по малък намали си малко резистора.Заради пада през резистора напрежението след него няма да е 310 волта а по-малко в случая 140 волта с това може да мериш транзистори на малко работно напрежение около 50-70 волта защото пробивното ще им е 2 пъти поне по голямо..

С една дума ако е написано както в моя случаи 140V,това му е номиналното работно напрежение,а пробивното някаде 280-300V,значи може да го пусна на около 200V или?.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 15, 2007 19:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Off/
Кога ли ще пишат по вестниците и ще дават по някоя телевизия как някой го е утрепал тока, като е правил нещо дето го видял в интернет Evil or Very Mad
Що не вземе да попрочетете това - онова на първо време (като не е лошо и припомянето на българската граматика и език).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети