Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Сервизен режим за Goldstar

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
shopov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 10:09    Заглавие: Сервизен режим за Goldstar Отговорете с цитат

Шаси МС-41А сменях му кинескопа и се сви хоризонтално. Как се влиза в серв.реж. Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radoslavn
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Карнобат

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 10:26    Заглавие: Отговорете с цитат

сложи неговата отклонителна
fishev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 10:30    Заглавие: Re: Сервизен режим за Goldstar Отговорете с цитат

shopov написа:
Шаси МС-41А сменях му кинескопа и се сви хоризонтално. Как се влиза в серв.реж. Благодаря предварително.
Ако въпроса е сериозен отговора е СЕРВИЗНА ОТВЕРКА има си тримери на платката Наистина се побъркахте със тези сервизни режими и писане на памети Сигурно и паметта празаписа за начало Сега остава да смениш и отклонителната и два часа играчка да настроиш чистота и баланс на цвета Twisted Evil
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 10:44    Заглавие: Отговорете с цитат

radoslavn написа:
сложи неговата отклонителна

Хубав съвет му даваш-няма що...
та да стане и разходим и петнясал...
Ако има EW-корекция-върти тримерите и регулира...
Ако няма-почва да намаля бобината,която е последователно на ХОС,като и развива феритната сърцевина ,ако е на резба.Или слага някаква друга вместо нея и развива витки малко по малко докато постигне точния хор-размер.
Другия вариант-намаля капацитета на тангенсовия кондензатор докато стане...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 10:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Кинескопа беше с тънка шийка замених го с широка шийка .Неможах да видя тримери ,пак ще проверя .Смених С -то от 6,2 на8,2 нф но трябва още малко нагласяне.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2007 10:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Кинескопа беше с тънка шийка замених го с широка шийка .Неможах да видя тримери ,пак ще проверя .Смених С -то от 6,2 на8,2 нф но трябва още малко нагласяне.

Е щом няма регулировка,ще го нагласяш-
Това 6,2 е обратноходовия кондензатор-върни го колкото си е бил,щото ше береш ядове-тоя не се бара-щото като го сменяш мъчиш крайния транзистор...
Аз ти говоря за тангенсовия кондензатор.Той е няколкостотин нанофарада високоволтов...
Той е последователно на хор.откл.бобини-намаля се капацитета докато разпъне колкото ти трябва.
Разбира се по-културния вариант е с бобината последователно на хор.откл-бобини-дай я накъсо и виж дали ще разпъне.Ащко е прекалено разпънал-почвай да и развиваш витки от нея-докато го нагодиш.
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юни 24, 2007 4:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojilov написа:
Anonymous написа:

Е щом няма регулировка,ще го нагласяш-
Това 6,2 е обратноходовия кондензатор-върни го колкото си е бил,щото ше береш ядове-тоя не се бара-щото като го сменяш мъчиш крайния транзистор...
Аз ти говоря за тангенсовия кондензатор.
Защо бе Божилов? Амплитудата на колектора се понижава, намалява се високото и транзистора ще се чувства даже по-добре Laughing На схемата на шасито го дават точно, колкото го е сложил shopov С421 8,2nF/1600V. Виж обратното, ако го намали много, тогава съм съгласен с теб.
И друго. Нека си представим импулса на колектора като равнобедрен триъгълник с височина h, която разделя основата на две равни части (а+а) и ъгъл при основата α. В твои постове съм чел, че този кондензатор определя съотношението между амплитудата /h/ и дължината /2а/ на импулса за обратния ход. Това съотношение се определя от ъгъла /α/ при основата и е точно tgα=h/a(срещулежащ катет към прилежащ). Затова досега съм си мислел, че тангенсовия кондензатор е точно обратноходовия. Ако бъркам нещо - поправи ме.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 24, 2007 10:37    Заглавие: Отговорете с цитат

*Tангенсовия кондензатор е този последователно на откл.системи.
*Обратноходовия е този ,който е от колектора на транзистора към маса(или съставния когато имаме диоден модулатор и EW)
vladimirstanoev написа:
Защо бе Божилов? Амплитудата на колектора се понижава, намалява се високото и транзистора ще се чувства даже по-добре Laughing

Не е баш така-транзистора се чувства най-добре със обратноходовия кондензатор,който си е сложен оригинално в телевизора.
ХОС,товарната намотка на ТХО,обратноходовия и тангенсовия кондензатор са си един трептящ кръг и смяната на кондензатора в него напрактика разстройва кръга.
Качването на капацитета му води до намаляване амплитудата на РИОХ и удължаване на продължителността му.При промяна обаче на обр.ходовия кондензатор площта на РИОХ не остава константа-с по-голям кондензатор се качва и площта на импулса,поради по-голямата енергия натрупваща се в него по-време на обратния ход.Със всичките неприятни последствия от това.
vladimirstanoev написа:
На схемата на шасито го дават точно, колкото го е сложил shopov С421 8,2nF/1600V.

Ако е така-добре-да го сменя.Или ако някъде пише във мануала-ей със тънкошийна бобина (номер едикойси) ползвате 6,2нФ обратноходов,със дебелошийна (фабричен номер едикойси) ползвайте 8,2нФ.
Само че това е кореец-в мануалите на Филипс,Льове,Елдор-пише точно така-ей с такъв кинескоп,с такова ТХО,ако смените,сменете и кондензатора от 9 на 10нФ,или врътнете захранването от 140 на 145В.
Другия вариант е много прецизен осцилоскоп и да нагоди 12мкс на колектора на транзистора-тогава вече може да го бара.Ама наистина прецизен осцилоскоп.
vladimirstanoev написа:
И друго. Нека си представим импулса на колектора като равнобедрен триъгълник с височина h, която разделя основата на две равни части (а+а) и ъгъл при основата α. В твои постове съм чел, че този кондензатор определя съотношението между амплитудата /h/ и дължината /2а/ на импулса за обратния ход. Това съотношение се определя от ъгъла /α/ при основата и е точно tgα=h/a(срещулежащ катет към прилежащ)

Точно кондензатора последователно на ОС определя този тангенс и го мени без да мени площта на импулса и големината на енергията,която се акомулира в кръга по време на обратния ход.Този емитер-колектор също мени тангенса,ама мени и други нехубави работи.
Все пак най-интелигентното решение си остава,когато няма EW да се играе със навивките на РЛХ(бобината последователно на отклонителните системи)-там е най-безопасно.В зависимост от нуждата или се слага допълнителна бобина или се доразвива тая-зависи дали ти трябва да свиваш или да разпъваш...
Аз почти само така играя,за да не си струпвам бели на главата.
Братята руси,литовци и турци от BEKO и Vestel дето ползват за производството си де що всеки по света има кинескопи за изхвърляне-и те така играят.Където не паснало-пляс бобинката на обемен монтаж на кракът на отклонителните бобини и пей сърце-и ти и аз сме виждали.Много пъти...
Ако вече по някаква причина не може-тогава вече се играе със тангенсовия кондензатор.Колкото е по-малък-толкоз повече се разпъва.
И краен случай-кондензатора на обратния ход или въртене на Usys.

Последната промяна е направена от Bojilov на Чет Юли 17, 2008 10:05; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юни 24, 2007 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojilov написа:
...При промяна обаче на обр.ходовия кондензатор площта на РИОХ не остава константа-с по-голям кондензатор се качва и площта на импулса,поради по-голямата енергия натрупваща се в него по-време на обратния ход...
Tова води до огледално увеличаване площта на импулса в правия ход, увеличаване на откл. ток и съответно увеличаване на хор. размер, което е и целта на упражнението Laughing
Bojilov написа:
Точно кондензатора последователно на ОС определя този тангенс и го мени без да мени площта на импулса и големината на енергията,която се акомулира в кръга по време на обратния ход.Този емитер-колектор също мени тангенса,ама мени и други нехубави работи...
Съгласен съм, че и двата кондензатора практически са в една и съща верига и влиаят на тангенса, но този ЕС действа малко по-директно и затова ми се струва, че е малко "по-тангенсов" от другия Laughing Съгласен съм за бобинката и другите неща дето си писал. Само не съм съгласен, че с намаляване капацитета на конд. последователно на ОБ, ще се увеличи хор. размер:
Цитат:
Колкото е по-малък-толкоз повече се разпъва
Обикновено при мен се е получавало обратното - свиване на хор. рaзмер като даде фира, а като прекъсне - остава само вертикалната черта Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Нед Юни 24, 2007 17:11    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм съгласен че с намаляне стойноста на кондензатора свързан последователно с отклонителната система се увеличава размера. Това е пробвано в практиката защото по едно време преди десетина години съм слагал електронско шаси в такива западни телевизори и за да изпълни екрана то от 560 нф. съм намалял кондензатора на 330нф и екрана се е изпълвал хоризонтално. Very Happy
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети