|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 23, 2007 12:20 Заглавие: NORDMENDEсъс шаси F10 ми дава проблеми със захранването. |
|
|
Кинескопа е 58 сантиметра Видеоколор. Захранването по схема е отбелязано 109 волта. Телевизора беше с изгорял BU806 и като го смених гръмна пак.Като го пусна без BU806 тръгва, но картината е леко пияна. На базата на BU806 нямам никакво напрежение по волтметър и никакви импулси по осцилоскоп. Ще сложа още един транзистор и ще го пробвам пак. Какво да го правя ако и този транзистор изгори?
Някои уточнения. Имам една нагоряла бобина. LG02 на шасито, но на схемата не мога да я открия. Съседните елементи ги откривам ама не и нея. И да уточня - имал съм телевизори, които са работили с бобини със потъмнели и нагорели намотки, така че не мога да бъда 100% сигурен дали в нея има проблем.
На шасито не пише chassis F10. Това го пише на схемата, която вървеше с тези телевизори от завода. На шасито пише следното:
9 931 910
ICC - 81.000.000.31 - 8i
Нещо за мрежовия трансформатор - изходното му напрежение е 90-92 волта. Променливо имам предвид. И на кондензатора 470 микро на 160 волта след греца имам около 120 вместо 80, както е по схема.
Имам подозрението, че хоризонталната май трябва да се захранва с малко повече от отбелязаните на схемата 109 волта, защото е леко свит по хоризонтали а BU806 е веднага след един голям дросел в схема, която наподобява автомобилните повишаващи напрежението схеми, които повишават с дросел.
Ако някой е имал подобен проблем или има идея какво да го правя нека пише. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 23, 2007 12:31 Заглавие: |
|
|
Транзистора най-вероятно е менте.
Купи хубав на ST цената е показателна-оригиналния е поне 5лв.
С него правят волтдобавка,докато не тръгне волтдобавката-няма как да ти разпъне,щото редовата ще работи захранена с по-ниско нсапрежение.
А бобината за която гоовриш къде е вързана.
Хубаво е да я смениш,щото е много веорятно и тя да ти прави причини и да е довела да изгарянето на тия работи... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 23, 2007 12:39 Заглавие: |
|
|
| Bojilov написа: | Транзистора най-вероятно е менте.
Купи хубав на ST цената е показателна-оригиналния е поне 5лв.
С него правят волтдобавка,докато не тръгне волтдобавката-няма как да ти разпъне,щото редовата ще работи захранена с по-ниско нсапрежение.
А бобината за която гоовриш къде е вързана.
Хубаво е да я смениш,щото е много веорятно и тя да ти прави причини и да е довела да изгарянето на тия работи... |
Бобината е на EW size, т.е. последователно на тримера на хоризонталния размер и дава към 100 ома. Нямам никаква приличаща на нея бобина тук.
Да имаш идея до колко волта трябва да докарам захранващото напрежение? _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юни 23, 2007 13:19 Заглавие: |
|
|
Шасито не ти е F10 и мене замота с товаF10.Схемата е друга.Шасито е F11.Добре че каза че има EW
Захранването ти е 100В на бушона преди импулсното DC/DC
Usys ти е 145В и се мери след импулсното на CP14
То захранва редовата.
LG02 е типична болест в това шаси.
Сменя се с друга каква да е товарна бобина от EW стъпало-от Grundig примерно.
Разбира се и EW чипа трябва да смениш щото сее споминал-те бяха 2 варианта-с TDA4610 и TDA4950
Причината за да гзапуши пък тая бобина е CL14 в редовата,CL06 -56nF/250V
Смени ги и двата с нови свестни високоволтови... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните!
Последната промяна е направена от Bojilov на Сря Юли 16, 2008 22:34; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 24, 2007 10:43 Заглавие: |
|
|
| Bojilov написа: | Шасито не ти е F10 и мене замота с товаF10.Схемата е друга.Шасито е F11.Добре че каза че има EW
Захранването ти е 100В на бушона преди импулсното DC/DC
Usys ти е 145В и се мери след импулсното на CP14
То захранва редовата.
LG02 е типична болест в това шаси.
Сменя се с друга каква да е товарна бобина от EW стъпало-Grundig примерно.
Разбира се и EW чипа трябва да смениш щото сее споминал-те бяха 2 варианта-с TDA4610 и TDA4950
Смени ги и двата с нови свестни високоволтови... |
Това добре, но да имаш идея от къде мога да взема подобна товарна бобина? Ако се знае приблизителната и индуктивност и тока, който минава през нея просто ще си взема една бобина от Комет и ще я бодна на нейно място.
Благодаря за стойността на захранващото напрежение. За момента съм го оставил по-ниско за да не ми е прекалено раздут хоризонтално. Има една подробност, че клиента иска да плати ниска сметка и при това положение няма да им хареса да се добавят още части. Ако откажат да платят сметката, която ще им се заформи просто ще го оставя недоправен. Не че ми харесва, но няма да мога да направя нищо.
Корекциите са с 4610. Някой да има идея къде мога да я намеря на по-свястна цена? Намерих я на около 19 лева и съм сигурен, ча на бабата и дядото това няма да им хареса.
Относно транзистора BU806 - намерих такъв та ST на 2,10 лева на Ботев под колоните. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 24, 2007 10:55 Заглавие: |
|
|
| Jet написа: | | Това добре, но да имаш идея от къде мога да взема подобна товарна бобина? | бобина става всякаква,мога да ти пратя някоя от Grundig,Siemens примерно,ама къв е смисъла.
Не е проблем и да я пренавиеш-това според мене е най-удачния вариант.
| Jet написа: | | Има една подробност, че клиента иска да плати ниска сметка и при това положение няма да им хареса да се добавят още части.. |
Абе то така-ама те без пари не стават,а пък е и дърт и частите са му вече дефицитни. | Jet написа: | | Ако откажат да платят сметката, която ще им се заформи просто ще го оставя недоправен. |
Обясни им че така недоправен ако го гледат скоро ще изпуши нацяло,което си е живата истина...
| Jet написа: | | Корекциите са с 4610. Някой да има идея къде мога да я намеря на по-свястна цена? | TDA4610-KIT 11.22 2 REPLACEMENT FOR TDA4610 9 Пулсатор електроникс.
Тва е кита,работи идеално.Прави се в БГ,навремето бях един от хорат,които участваха в направата му...
| Jet написа: | | Относно транзистора BU806 - намерих такъв та ST на 2,10 лева на Ботев под колоните. |
Вероятно е менте и затва гори.Особено,кат му гледам цената...Ако не можеш да намериш из София въпреки,че съм сигурен че има-имам оригинални ткранзистори,които не са менте... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните!
Последната промяна е направена от Bojilov на Сря Юли 16, 2008 22:35; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 07, 2007 9:51 Заглавие: Приключвам темата. |
|
|
| Bojilov написа: | бобина става всякаква,мога да ти пратя някоя от Grundig,Siemens примерно,ама къв е смисъла.
Не е проблем и да я пренавиеш-това според мене е най-удачния вариант. |
Пренавих я. 640 навивки ПЕЛ 0,25. Основния пробрем беше не пренавиването а намирането на 20-25 метра проводник. Никой не искаше да ми продаде само проводник и обикалях 6 часа, докато намерих.
| Bojilov написа: | | Jet написа: | | Относно транзистора BU806 - намерих такъв та ST на 2,10 лева на Ботев под колоните. |
Вероятно е менте и затва гори.Особено,кат му гледам цената...Ако не можеш да намериш из София въпреки,че съм сигурен че има-имам оригинални ткранзистори,които не са менте... |
Не е менте. Менте взех от Борис 1-ви, магазин Електрон. Това, че е взет от Ботев и Пиротска под колоните го написах, защото от там съм взимал и други истински части на по-добра цена от другите места.
Оказа се, че когато обясних на клиентите каква е хавата те си промениха мнението. Телевизора е пуснат да работи нормално и те си платиха всички части, които трябваше да се напазаруват.
| Bojilov написа: | LG02 е типична болест в това шаси.
Сменя се с друга каква да е товарна бобина от EW стъпало-грундиг примерно.
Смени ги и двата с нови свестни високоволтови... |
Относно двата кондензатора - CL06 се оказа електролитен, CL14 е можах да го намеря, а самата бобинка е между един от краката на 4610 и маса. Така и не зная кое шаси е било в действителност в телевизора, но бобинката, след поне половин час работа си беше съвсем студена и си мисля, че трябва да е била сдала багажа заради дефекта на 4610. Минаха повече от 10 дни от довършването на ремонта и до момента телевизора си работи нормално.
Нека темата се счита за приключена. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|