Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ел.енергия от вятъра
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 15, 16, 17

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Юни 30, 2007 20:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако правилно те разбирам, става въпрос за самостоятелна изработка.

http://www.windstuff.org/

Тук може да намериш отговори на някои въпроси, включително и за изчисленията.В нета има много подобна информация, но по мое мне ние, като сравняваме възможностите на вятъра и на слънцето - за лични нужди, става по изгодно да си вземеш слънчеви панели вместо ветрогенератор, ако ще зареждаш батерии. Цените стават все по достъпни, а и слънчева светлина има всеки ден, докато вятъра е доста по несигурен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Metalheart
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Irelan/Bulgaria

МнениеПуснато на: Сря Яну 30, 2008 18:12    Заглавие: Отговорете с цитат

здравеите, колеги.Изчетах целя ви дебат с голям интерес.Аз съм вероятно с по-малко знания по въпроса от вас, но се запалих по идеята и сега лапам всякаква информация.
Разбирам, че слабия ятър е проблем на повечето места.Якои екпирементирал ли е с варианта с кумина и каква му е ефектижността?
Говоря за производстжо за лично ползване.Няои ако ми каже каква инсталация би била най-подходяща за 3-етажна кооперация?Каква мо6тност ми трябвя?Напазара в България какво се намира и каква би била алтернативата за самоделка?
Аз за момента живея в Ирландия.Тук размерите на перките са внушителни,но явно себестоиноста им е спънка и за местните.
Ако се реша да правя нещто ще е на 15-20км от Черно море.
Очаквам идеите ви!
Върнете се в началото
нов
Гост

МнениеПуснато на: Съб Апр 19, 2008 9:41    Заглавие: въпрос Отговорете с цитат

Здравейте, имам един въпрос. вятърен генератор с мощност 1kw работи 24 часа постоянно. Колко еленергия ще произведе за 24 часа ?
24kw/h ??? или как се изчислява 24h * 1kw = 24kw/h ?
Върнете се в началото
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Съб Апр 19, 2008 12:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Неправилно си задал въпроса а и бъркаш единицата за измерване на енергия. Че може да отдава 1 kW не значи че отдава винаги точно 1 kW. Но ако отдава енергия с мощност средно 1 kW в продължение на 24 часа .. да, тогава имаш 24 kWh (kW/h е грешно!).
Върнете се в началото
Тодоров
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Пон Май 12, 2008 10:26    Заглавие: търся Отговорете с цитат

Омръзна ми да тичам до енергото и нищо да не става с ел. , а колко му трябва на човек Very Happy . Някой може ли да се ангажила да ми сглоби вятъргенератор за ранчото (срещу заплащане развира се), нещо което може да издържи натовалване(осветмение, хладилник, телевизор и 1000W водна помпа 2-3ч на ден през летния сезон) за сега съм с бензином генератор ама и това е ... За сега не се наемам да инвестирам в тези които се предлагат на пазара защото не съм сигурен в ветровия потенциял на мястото и така Благодаря предварително!
Върнете се в началото
nir357
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 19, 2008 14:02    Заглавие: въпрос Отговорете с цитат

Здравейте,прочетох целия форум.Радвам се ,че мога да споделя с Вас мои идеи , както и да попитам нещо по темите.Интересува ме ,къде мога да намеря генератор/220 волта,променливо напрежение;еднофазен/,с работни обороти 150-200 об/мин,10-15 кВА? Намерих такива във фирма "Еврогруп-33" от Пловдив .Те предлагат китайски вятърни ел. централи ,които за мен са скъпи,а на мен ми трябва само генератора.Ако някой знае фирма ,която продава само генератори,като машина,или произвежда такива нека я напише.За мен е важно генератора да работи при възможно най-ниски обороти с възможно най-малък въртящ момент.
Върнете се в началото
noovas
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 20, 2008 12:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Като гледам за какви цифри става дума Shocked , по-добре да си купя една къща на балкана и да впрягам водата..... ще излезе по-евтино Smile
Върнете се в началото
Nimi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 21, 2008 0:44    Заглавие: Отговорете с цитат

От всичко изчетено до тука май се оказа, че няма все още намерено прилично решение за домашна употреба или поне никой не се е похвалил с успехите си.

Някъде в началото мернах едно едно подмятане от Стойчо
Цитат:
нали не смяташ да въртиш магнитите?

Може и да не съм много в час но какъв ми е проблема да ги въртя? Избягват се четките ако не се лъжа. Преобразуването на получената енергия в последствие не е никакъв проблем. Може би по друг начин стой въпроса с ефективността на решението. Ами ако се използва кух ротор с голям диаметър, достатъчно подходящи магнити по периферията и съответния брои статорни намотки - което си е някаква имитация на стъков двигател дали няма да има приличен ефект?
Чрез подходящо свързване на статорните намотки може би ще се получи добра ефективност и при ниска скорост на ротора. Не съм много наясно обаче за мощността която може да се извлече от такава конструкция но най-малкото няма да има необходимост от допълнително възбуждане.
Даже съм си мислил, че ако се усложни конструкцията може да се използва и нещо като допълнително самовъзбуждане на генератора. Тези размисли бяха в далечните студентски години но дали са загубили aктуалността си?

Любопитно ми е как ще го коментирате...

Аз лично в момента съм по-запален по соларните (фотоволтаичните) системи. Доскоро си мислих, че цените са много високи но май се оказа, че не е точно така. Зависи за какво искаш да ги използваш разбира се.

Може много от Вас да са посещавали сайта който посочвам но вътре има достатъчно любопитни материали включително и нормативни документи по въпроса за фотоволтачните системи но те засягат и вятърните такива.

http://www.solar.sts.bg/

Може и да не предлагат най-ниските цени... но предлагат доста подробна информация по някой въпроси което на мене ми нареса.
mitohir
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 06, 2008 23:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте.
Nimi , лично аз смятам да си направя цялата инсталация от готови материали. А ето и кои са те:
1. Намерих динамо на 12 в. с постоянен магнит (не мога да кажа от какво е, но е доста тежичко). Само трябва да му смажа лагерите, че не е работило изобщо и греста се е втрвърдила.
2. Имам два броя захранващи блокове от старите руски телевизори ТЕМП (предполагам че все още ги помните). Тях ще ги използвам за повишаващ трансформатор.
3. 12 в. акумолатор + релерегулатр (нещо като 12 в. ups)
3. В къщи се намира от старите стабилизатори Респром (от по- големичките 9.5 кг.)

В общи линии е това. Не знам дали изобщо ще се получи нещо.

А ако някой има достатъчно медна тел, може да се пробва да си направи генератора сам, който да е с доста по - големи размери от едно динамо на кола Wink
Върнете се в началото
krasibalboa
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: сливен

МнениеПуснато на: Чет Сеп 11, 2008 12:11    Заглавие: Ел.генератор Отговорете с цитат

Зравейте намислил съм да направя вятърен генератор тук е показано как ще изглежда httpjtdigest.narod.rukollectionvetro.htm но искам да ви питам за ел. генератора какъв ще е най добре динамо от кола или нещо друго а също и нужен ли ми е ускорител също така не съм сигорен колко акомулатора ще ми трябват за да се генерира 220v и сащто така освен генератор и акомулатори дали няма да ми трябва и нещо друго като стабилизатор или нещо такова ще съм ви мн благодарен ако ми напишете вашите мнения.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 15, 16, 17
Страница 17 от 17

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети