Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за трансформатор
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:12    Заглавие: Помощ за трансформатор Отговорете с цитат

Значи проблема е следния:
попадна ми един стар самолетен часовник с хронометри и тем подобни екстри. Една от екстрите е Време на полета, обаче работи само с ток (часовника е механичен иначе). Отзад на изводите пише 27V, а аз искам да си го сложа в колата. Бихте ли даля накакви идеи как да го направя, с някакъв трансформатор или...
Благодаря предварително
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:21    Заглавие: Re: Помощ за трансформатор Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Бихте ли даля накакви идеи как да го направя, с някакъв трансформатор или...

Трансформаторите за постоянен ток се наричат по друг начин и за да се даде идея за направата им от съществено значение е каква ще е консумацията.
Така, че да се разсъждава по темата ако си поне малко в час ще трябва да го захраниш от някакъв лабораторен източник на напрежение (27В) и да измериш какъв е консумирания ток.
След това би могло да се продължи по същество (ако е по силите ти Confused ).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

малко съм бос в тези работи, но проблема е че няма откъде да намеря източник на напрежение 27V и това ми е въпроса - има ли начин да се преобразува 12V в 27V
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Начини има, но тъкмо заради това
Anonymous написа:
малко съм бос в тези работи,
трябва да се почне от най-елементарния начин за да се види дали е възможно по-елементарно изпълнение.
Намери два акумулатора по "12В", свържи ги последователно и направи експеримента.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигурен ли си, че ЧАСОВНИКЪТ се захранва с 27V? Аз мисля, че става дума за РУСКИ ВОЕНЕН МЕХАНИЧЕН часовник, който се навива посредством въртене на предната шайба(стъклото) наляво (срещу часовниковата стрелка). Напрежението 27V се подава отзад през две болтчета и е за едно нагревателче, което служи за осигуряване на точна работа в студено време. Толкова е механичен часовникът, че дори няма лампа за осветяване, а е с фосфоресциращи стрелки и цифри.
Ако след навиване часовникът не тръгне, почти сигурно проблемът е счупен анкар и с повече късмет можеш да намериш някой СТАР часовникар, който да ти го поправи. Ако свалиш задния капак(мисля, че се държи на 3 болтчета, шпилчици или нещо подобно, веднага ще видиш, че напрежението няма връзка с часовника, а цялото захранване завършва в метална кутийка на задния капак отвътре на часовника.
Провери отново и ме опровергай. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 21:19    Заглавие: Отговорете с цитат

часовникът е горе долу като този
svvaul.ru/index.php?name=Files&op=view_file&lid=6
само че долу секундите са до 60
горното е Время Полета Smile и мисля че то работи с ток
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 21:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Можеш да опиташ с два акумулатора, свързани последователно или 6 батерийки от по 4,5V(което е точно 27V). Но часовникът е 90% като този, който описах, само с някои добавки(познах дори и за фосфора Wink ) и мисля, че всичко му е механично.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 21:47    Заглавие: Отговорете с цитат

с тази разлика че стъклото не се върти, а само двете "кранчета" долу

aircraft.clan.su/forum/9-27-1

тук пише за Време Полета но не го разбирам
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 22:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Включва се чрез натискане на лявото колело. Спира се при повторно натискане. Установява се в 0 при трето натискане. Виж дали ще тръгне така, без захранване и пиши.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юли 05, 2007 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

ми не става, натисках, въртях не става
значи като натисна дясното колело и то щрака, а като натисна лявото - не, само пружината си го връща нагоре
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети