|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
borkata Гост
|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 15:13 Заглавие: Що е то транзистор, диод, ...? |
|
|
Здравейте. За първи път влизам тук и виждам, че се интересувате от електроника.
Бихте ли ми помогнали с информация като за начинаещ (както подсказва и заглавието на темата ). Например малко линкчета към инфо на български. Нямам си и понятие от такива елементи. А ми е интересно.
Ар' да не ми пишете 2, че нищо незнам, аз ш' съ науча  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 15:20 Заглавие: |
|
|
Пробвай с някоя библиотека с "жива" книга в ръце или вие младите само по интернет четете вече??  |
|
|
 |
borkata Гост
|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 15:24 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | Пробвай с някоя библиотека с "жива" книга в ръце или вие младите само по интернет четете вече??  |
Не, но се предполага, че информацията, дадена в мрежата, ще е по-систематизирана и разбираемо написана. Иначе нищо не ми пречи да взема някое дебело, сложно написано книжище, и накрая да не съм разбрал нищо А и до живите книги ще опра, само начален ритник ми трябва от вас. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 15:27 Заглавие: |
|
|
Англииски четеш ли?
www.howstuffworks.com в прозорчето пиши: трансистор,диоде и т.н. |
|
|
 |
borkata Гост
|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 16:49 Заглавие: |
|
|
( http://electronics.howstuffworks.com/led1.htm )
да питам нещо за тази "depletion zone" при диода: около (или на самата линия ) стават запълвания на дупки в 'Р' зоната. Е добре, ама тези дупки как са се образували:?: Извън "depletion zone" няма запълвания на дупки и предвижвания на електрони, така ли  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 17:19 Заглавие: |
|
|
| силиция сам по себе си е лош проводник,но когато се смеси с метал с по ниска валентност,демек външната електронна орбита е с един електрон по малко,в кристалната решетка се образуват статично напрегнати места на липсващите електрони на примесните атоми.Тези места условно имат положителен заряд и са наречени дупки.Те физически не се движат,но запълвайки се с електрони се получава условно движение на положителни (posityve) токоносители.И се получава P-тип полупроводник.Когато се добави метал с по висока валентност има излишик от електрони и се получава N-тип полупроводник. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 17:49 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | | силиция сам по себе си е лош проводник,но когато се смеси с метал с по ниска валентност,демек външната електронна орбита е с един електрон по малко,в кристалната решетка се образуват статично напрегнати места на липсващите електрони на примесните атоми.Тези места условно имат положителен заряд и са наречени дупки.Те физически не се движат,но запълвайки се с електрони се получава условно движение на положителни (posityve) токоносители.И се получава P-тип полупроводник.Когато се добави метал с по висока валентност има излишик от електрони и се получава N-тип полупроводник. |
значи от това движение (условно) на излишните електрони възниква тази полупроводимост
Е добре де, електроните от 'N' не се ли изчерпват, след като постоянно запълват дупки в Р  |
|
|
 |
borkata Гост
|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 18:01 Заглавие: |
|
|
"depletion zone" защо въобще възниква, след като при включване на напрежението тя изчезва, каква е нейната роля когато няма напрежение Ще ми разясниш ли това с "depletion zone"  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 19:32 Заглавие: |
|
|
| виж сега нямам време пък и не е много приятно тук,защото това не е чатруум.Намери си някоя книга за техникумите дори учебник,нещата не са чак толкова прости трябва да знаеш и физика и химия,ако ти е интересно много трябва да четеш |
|
|
 |
borkata Гост
|
Пуснато на: Пет Дек 17, 2004 20:03 Заглавие: |
|
|
Добре, благодаря за отделеното време. Като понауча малко пак ще дойда.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|