| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
veazel Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 11, 2007 16:06 Заглавие: Опитите на Тесла |
|
|
Здравейте,
Наскоро се запознах с опитите му и специално йонизация на газове и ел дъги. Говорих с професора си по токозахранващи устройства и той каза, че ще ми помогне в проекта, но излезе в отпуск... Та идеята ми е дали някой тук си е правил такова нещо и специално искам да направя устройство, което да мята искри (за зрението приличат на дъги) на около метър, но в същото време да мога да съм в това поле. Искам и да го пригодя за захранване 380 волта, мобилно:) _________________ you'll never remember
I'll never forget |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Юли 11, 2007 17:09 Заглавие: |
|
|
| Аз до преди година ходих на кръжок по радиоелектроника и трябваше да правим изложби, в които да показваме разни интересни устройства и за една изложба направихме Генератор на "Tesla". Изработката е доста сложна и има радиолампа която доста трудно се намира ако се почне по магазината мрежа. На второ място има бобина със около 5000 навивки от доста тънак проводник под 0,1. Това, което изработихме в най-голяма степен учителят ни постигна следните ефекти. Като се доближи метален предмет от около 1 см превхвърча искара. Ако се доближи газоразрядна лампа от около метар започва да свети. От обикновенна крушка излизат искри като се доближи подобно на озонатор. Човек като доближи с ръка също като металните предмети започва да прехвърча искра и започва да пари за около сек преполагам ако си задържи човек пръста може да му изгори кожата. Не е невъзможно в любителски усковия да се изработи, ама е доста трудоемко и изискава доста опит. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
|
|
 |
NikolaiBG Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 11, 2007 20:37 Заглавие: |
|
|
| За един метър дъга май ще се трудничко, до около 15-20см звучи по-лесно изпълнимо. Чудя се дали неможе да се нанижат няколко високоволтови бобини от старите ТХО-та на един ферит, да се вържат последователно, с подходяща първична намотка и така да се получи някакво високо към 70-80кв. Трябва обаче да се помисли за безопасността. Аз също съм навит за реализиране на такова устройство по скоро като украшение, примерно дъга между върховете на 2 игли или някакви графитни електроди... |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Юли 11, 2007 22:34 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | За един метър дъга май ще се трудничко |
Според мен в любителски условия ще е невъзможно.
С ТХО бобини няма да стане защото тука честотата е доста по висока от тази при ТХО-тата, едвали ще се мине с друг вариант освен да седне и да я навие. В този генератор, който правихме бобината я навихме върху ПВЦ тръба към 50 мм. Навиването се извърши на струг като реденето беше с ръка при старание навивките се получават една до друга.
При генератор на ''Тесла'' напрежение от 70-80кв е безопасно за хората понеже както знаем напрежение с висока честота се разпространява по периферията на проводника или в кожата при човека. Единственото зло е че може да се запалим от искрите. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 11, 2007 23:00 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: | | напрежение от 70-80кв е безопасно за хората понеже както знаем напрежение с висока честота се разпространява по периферията на проводника или в кожата при човека. |
Няма безопасни напрежения,друг е въпроса че тока в случая е много нисък и го прави сравнително безопасно...
А и ВЧ-напреженията кви хубави изгаряния правят по кожата.Пердашило ме е 900В право и приблизително същата амплитуда на КВ(SW)-и второто хич не е по-приятно.
Отделно че при 70-80КВ разряд възниква и рентгеново излъчване... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
veazel Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 12, 2007 13:25 Заглавие: |
|
|
Относно дадената схема на руския сайт, входното напрежение е 220Волта двуфазно, мога ли да подам входно 380волта трифазно и да прибавя още един трансформатор? _________________ you'll never remember
I'll never forget |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 12, 2007 13:30 Заглавие: |
|
|
| veazel написа: | | Относно дадената схема на руския сайт, входното напрежение е 220Волта двуфазно, мога ли да подам входно 380волта трифазно и да прибавя още един трансформатор? |
Един съвет - недей да почваш да правиш каквото и да е преди поне да си изясниш някои основни понятия - опасно е! |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 12, 2007 13:40 Заглавие: |
|
|
Ако говориш за трансформаторите от микровеле дето са описани там на сайта-имай впредвид че ако по невнимание те влепи тока от тях при включено положение-не повтаря-2000волта,спокойно осигуряващи поне 0,5А ток,че и повече-абе с 2 думи-идеално за направата на електрически стол... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
veazel Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 12, 2007 13:42 Заглавие: |
|
|
Наясно съм с високото напрежение и опасността, но пак предпочитам да се опитам да го направя. Сега чакам брат ми да ми преведе руската схема и ще видим дали мога отнякъде да почна. _________________ you'll never remember
I'll never forget |
|
|
 |
|