Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

PVC дограма- Gealan,Trocal или SCHUCO?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
zlato
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 11, 2007 14:38    Заглавие: PVC дограма- Gealan,Trocal или SCHUCO? Отговорете с цитат

Моля,дайте си мнението!Колебая се между трите фирми,цените са гре-долу еднакви,но нека чуя нещо за тях от опитни!
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Юли 13, 2007 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз сложих РЕХАУ и съм доволен.Говорят за САЛАМАНДЪР че е много добра,но е по-скъпа.Между другото,изброените марки профили са германски.Може би се произвеждат само за България Question Laughing

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 14, 2007 10:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма смисъл да проверяваш-дървената е МНОГО по-скъпа!По- същото време миналата година мой колега сменя дограмата си,общо взето-същото количество-4 вратопрозореца със съвсем сходни размери като моите.Срещу 2700 кинта които платих аз той се бръкна около 5000.И ще има много здраве ИНТЕРМАШ,дето дървото ще изкара 2 поколения.Те прозорците няма да паднат от стената,ама на какво ще заприличат-само те си знаят.Решението е дограма от дърво-алуминий-тип "сандвич,поне 5 пласта,само че цените са безумни!И затова ще слагаме PVC.А колкото до подозренията на всезнайкото че някой е провокирал темата нарочно-не е!Просто човекът едва ли повече ще се обади след като е видял глупостите,които се изписаха!
Рядко ползвам edit-a,но просто забравих да попитам интермаш защо той мисли че ще тгръгна да се разхождам из Румъния,Украйна,Беларус-на север от нас Question Пък и да ида-лицето ми ще си остане същото.Ходил съм тук-там и съм видял това-онова.Е,не бях с ЛАДА,ама не всеки може да заслужи тази чест Twisted Evil Та не са ме докарали вчера от джунглата искам да кажа.И ще добавя,че ЛС пиша само по конкретни поводи,а в дискусии се включвам тук и там,но в самите форуми.

Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 14, 2007 11:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Не исках да се намесвам в спора но не издържах. Извинявам се предварително.
При избора на дограма влияят няколко фактора : Топло изолационни качества , здравина , себестойност , вече и възможност за рециклиране.
Алуминиевата дограма се използва там където се изисква здравина и непрекъснато отваряне и затваряне. Ниски изолационни качества , възможност за рециклиране сравнително ниска цена. Висока дълговечност
Ниските изолационни качества се компенсират от дограмите с термо мост но при тях пък се качва цената.
Дървената дограма / не говорим за чамовата тя отпада от класацията на мига / Висока цена, високи изолациони качества . Отстъпва по здравина и задължително обслужване , което води до допълнително оскъпяване. Ниска дълговечност , невъзможност за рециклиране.
PVC дограмата е компромисното решение. Сравнително ниска цена и високи изолационни качества сравними с дървената . Отстъпва на алуминиевата по дълговечност но превъзхожда дървената . Рециклира се .
Тук трябва да се каже че 80% от топлината се губи през стъклопакета а не през дограмата. Така че идеалния вариант за помещение което няма да се ползва кой знае колко и в рамките на човешки живот е дървена дограма от масивно дъвро , обработена и подържана всяка година , със стъклопакет. Стига човек да може да си го позволи . Може ли да си го позволи то не би писал в този форум.
За нашите условия най добрия вариант е PVC трислойна дограма. Повече слоеве е безмислено и допълнително оскъпяване. Никой и никъде по света не е забранил даден вид дограма. Освен ако няма изисквания относно нейната здравина. Високи сгради с много големи отваряеми прозорци , няма да е удачна дървена или PVC.Може би както са тръгнали нещата в скоро време ще се забрани дървената поради екологични причини.
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 14, 2007 15:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Само да добавя към написаното от Ноел (С всичко,което е писал съм съгласен напълно!Ето ви и нов дует Twisted Evil )-стъклопакет с К-стъкло-оскъпява незначително ,а ако са останали още малко кинти-стъклопакета да е "широк"-т.е. 36 вместо 24 мм.Ако е с К-стъкло-пълнят го с аргон задължително,обаче гаранцията за аргона е 1 година Evil or Very Mad

Върнете се в началото
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Съб Юли 14, 2007 16:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Има един лаф : Не питай старо , а питай патило. Laughing
Какво си изпатих аз . Направих си входна врата алуминиева за сумата от 300,000лв на старите пари 1999г и я употребявах само една зима и на следващата пролет си направих дървена. Причината да я сменя беше че през зимата се получаваше голям кондез сутрин от половината надоло беше все едно че си я обливал с вода и я забърсвахме всеки ден . Сега с дървената тоя проблем изчезна. При PVC дограма ще е по малък кондеза но и там има защото съм го виждал на един съсед под прозореца на какво е заприличало от мухъл. Би следвало да няма мухъл ако под прозореца има поставен радиатор на парното и той естествено обира влагата.Но ако няма?
Бил съм свидетел на какво заприча жилище след пожар вътре . И то през ноща се запалва телевизора от него пердетата от там и PVC прозореца и всичко е станало черно като катран.
Сега оставяме настрана пожар това рядко става /но все пак става /.
Попитах майсторите които поставяха прозорци на съседен апартамент коя е гаранцията че няма да се потят и да се получи кондез. Техния отговор беше че кондез се получавало при плътно уплътнена стая тоес трябвало да има от къде да се проветрява . Ами казвам им тогава защо да си слагам такава дограма след като трябва и да има от къде да се проветрява.Така и така сега дървената ми дограма не уплътнява много добре и по добре да си карам с нея / както и стана/.
Така че мнения много не оспорвам на никого мнението а просто си казвам моето.Алуминиевата врата така си ми стои в гаража вече шеста година неизползваема.

Последната промяна е направена от коцев на Нед Юли 15, 2007 18:19; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юли 14, 2007 21:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Да кажа и аз - от година и нещо сме с ПВЦ и почти няма конденз.Появява се мааалко запотяване на стъклата но в най-студените зимни дни.Парно почти не съм пускал в стаята в която съм ( с изключение на 2-3 дена като бях болен).Първоначално като я сложиха беше лято и всичко беше ок но като заесени почна да се вижда от къде духа и не уплътнява та след много звъненки във фирмата оправиха всичко и просто се херметизирахме;).И на мен не ми е много ясно как става тоя номер да няма конденз но предполагам че има и значение че нямам никаква изолация на стаята понеже съседа сложи външна и при почти еднаква големина на стаята ( и той е с ПВЦ) от прозорците му направо текат реки Shocked
Във кухнята е друга бира - там си се потят доста понеже все още няма абсорбатор и от изпаренията като се готви зимата просто няма как да не стане конденз.Но за сметка на това става баня Laughing
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 15, 2007 7:51    Заглавие: Отговорете с цитат

За да има конденз-трябват изпарения.За кухните не говорим-там няма начин да го няма.Обаче при мен в дневната няма нищо.Може би климатика обезвлажнява въздуха ,не зная.Имам и външна изолация,може би и това помага стената да е по-топла.Чувал съм за това,че при PVC и изолация текат реки в стаите,ама тя влагата все от някъде трябва да дойде!Колкото до мухъла-5% натриев хипохлорид го убива за месеци!Това е "вълшебния" препарат SAVO,струва около 7-8 лева.Който не иска да дава тези пари-купува БЕЛИНА (25% от същия хипохлорид Evil or Very Mad ) за 50-60 стотинки и като я разреди 1:5 с вода-ето ти 8-10 бутилки SAVO.Остава и да се продава даже Twisted Evil Колкото до вратата на Коцев-няма как да няма конденз по нея,щом е външна.Все пак това си е една ламарина,макар и красива.Тези врати са за учреждения,дето има кой да бърше и да плаща сметките.При нас в завода всичко е алуминий.

Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 15, 2007 8:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Конденз се получава когато има влага и разлика в температурите. Алуминиевата дограма / отличен проводник на топлината / без термо мост + влага в стаята си е равно на река. PVC дограмата е лош проводник на топлината и трябва наистина да е много голяма разликата и много висока влажноста за да се появи нещо като конденз , но по скоро при такива обстоятелства най напред ще се появи по стъклата. Дървената има и свойството да "диша" поема отчасти влагата затова и там няма да има такава.Но това не означава че не се получава макар и да не се вижда. Мисля че всеки се е сблъсквал зимно време с "раздуването " на дървената дограма. В края на краищата нещата се свеждат до правилна преценка кое къде да се сложи и естествено до средства. Всъшност......какво стана с питащия ? Smile
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 15, 2007 9:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Питащия получи уплахи Very Happy и сигурно няма да сподели на каква дограма се е спрял поради страх от малтретиране.А сега по темата NOEL ти и колегите описахте в постовете си толкова подробно +и-на трите вида дограма че и първокласник ще разбере коя е по добрата в момента независимо дали я забраняват или не.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети