| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2007 19:11 Заглавие: |
|
|
| Трафа едвамм му мърда напрежението - части от волта - това при "усилено докрай" т.е. доста след като е почнал да изкривява. (трафа ми е с вит магнитопровод - О образен) Явно работата е в малките електролити и/или слабия грец. Другата седмица ще го видя на осцилоскоп как се държи... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2007 20:46 Заглавие: |
|
|
| Щом не пада напрежението не е там проблема .Първо си нагласи тока на покой на крайните транзистори |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2007 22:50 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Трафа едвамм му мърда напрежението - части от волта - това при "усилено докрай" т.е. доста след като е почнал да изкривява. (трафа ми е с вит магнитопровод - О образен) Явно работата е в малките електролити и/или слабия грец. Другата седмица ще го видя на осцилоскоп как се държи... |
най-вероятно допускаш грешка при измерването на напрежението в/у товара, на каква честота го измерваш? и с какъв уред? какъв е товара? осцилоскопа ще ти отговори вярно на всички въпроси.  _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 14, 2007 22:33 Заглавие: |
|
|
| И въобще схемата наистина ли е ОЕ , не е ли емитерен повторител ( ОК) ? Ако е второто - драйвера на крайните обикновено по различни причини се захранва от +/- U през резистори . Око тези резистори са големи , при по-големия ток естествено правят по-голям пад , драйвера "увисва" и не може да осигури неоходимата амплитуда на крайните . Във всичко това мисля - има логика , но все пак не виждам схема ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 15, 2007 14:08 Заглавие: |
|
|
Ами тия двете схеми дето са на моя сайт. И при двете го прави и си мисля че не е от там работата. Сглобих едно стъпало със 741 понеже е елементарна схемата и да видя какво ще се получи и тръгна от раз. Транзисторите са точно в схема ОЕ само, че с емитерни резистори за изравняване.
Значи как измервам мощността - със програма от компютъра генерирам 6000 Hz и 6600 Hz синусоидален сигнал. Подавам ги към стъпалото. На изхода му има товарен резистор 4 или 8 ом. Паралелно на изхода има високоговорител с последователно свързан резистор 390 ом. Паралелно и стрелкови променливотоков волтметър. Когато няма изкривявания се чува чист звук - само двата тона. Когато почне да изкривява отначало се чува леко бръмчене 50 Hz и нататък като увеличавам още мощността се чува и 600 Hz.
По същия метод съм мерил мощността на усилвателя който си сглобих за компютъра. Там захранването ми е на +/-25 V и интересно, че измерих 50 W на 4 ом. Със по един 22 000 uf на рамо е обаче захранването му и предполагам че там е работата. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 15, 2007 16:00 Заглавие: |
|
|
Да-а видях . Щом се чуват 50-те херца (би трябвало да са 100 ) - значи ясно !
Обаче аз когато видя добрата стара 741 в канала на аудиото (При Куада е друго) и се дърпам назад , това е изключително бавен ОУ , с вътрешна компенсация , много удобен за различни цели , но не и за аудио ! ( говорим за 6 kHz )
Предполагам че работиш в чисто B режим , не виждам как може да се настрои ток на покой , нито стандартната термо-обратна връзка с транзисторчето ( може би използваш D1 и D4 но не вярвам да е много ефективно ) .
Явно причина е филтрацията , е ако има осцилоскоп ....
Но все пак дали пада върху R1 , R3 , който се явява следствие консумацията на 741-то е достатъчен ( а също и тока ) да раздвижи дарлингтона ....
Този C4 не ми е много ясен , не пречи ли на постяннотоковия режим ? - а не всъщност товара е R7 . |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 15, 2007 16:30 Заглавие: |
|
|
| При тези стойности на елементите в транзисторната схема крайните не можеш да ги разклатиш при големи мощности -тока на стъпалото преди драйверните е 5мА ,при H21 20 и 25 на драйверните и крайните ще изкараш 2.5А максимум или 10 волта върху 4 ома /полувълна/ ,затова ти изкарва по-голяма мощност на 8 ома ,вземи си преоразмери схемата или ползвай дарлингтони вместо BD249/250. |
|
|
 |
krasiorocknroll Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 15, 2007 21:22 Заглавие: |
|
|
Ако правилно съм разбрал схемата е с една 741 и четири броя транзистори BD139,BD140 и два броя 2N3055 така ли?
Ако е така направил съм такива около 10бр.Не са много качествени,но за домашни условия стават.Трябва им поне 30волта +- за да работят добре  _________________ http://www.bg-sonic.com/members.php?id=147 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 16, 2007 19:04 Заглавие: |
|
|
Slav40.com написа | Цитат: | | Ами тия двете схеми дето са на моя сайт. | значи има предвид и двете схеми ,но аз коментирам транзисторната ,другата не. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 16, 2007 20:39 Заглавие: |
|
|
| ELP се оказа прав, добавих и по още един пред-драйверен транзистор т.е. драйверите са дарлингтони 2Т6551 и BD 139 / 2T6821 BD140. Сега има подобрение - мощността стана 120 W на 4 ом. Пробвах и с по един краен транзистор на рамо, мощността пада на около 50 W на 4ом. Трафа почна да кляка с 2-3 волта а пък и филтровите кондензатори, като, че ли остават малки. |
|
|
 |
|