|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Quantum Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 11:51 Заглавие: Часовник с CMOS ИС и вакуумно флуоресцентни дисплеи |
|
|
Здравейте колеги,
Преди време успешно направих няколко прототипа на часовници с газоразрядни индикаторни лампи. Оказа се, че тези едно времешни лампи излъчват по топла и мека светлина отколкото новите светодиодни диспеи. С чисто учебна цел в момента съм си наумил да си направя часовник със стари вакуумно флуоресцентни лампи (тези, коити ги имаше на времето по касовите апарати и българските калкулатори Елка.
И така да мина по същество, в интернет има много най-различни схеми на часовници, аз намерих като най подходяща тази за моя случай:
http://quantum123.hit.bg/cmosuhr2.gif
Схемата е предназначена да работи със светодиодни дисплеи, първият ми въпрос е мога ли да управлявам сегментите на лампите с транзистори? Правих няколко опити с тпанзистори от типа 2N2222, но дори и при запушено положение на транзистора, сегментът на лампата продължава да свети макар и по-слабо, но свети. Как да направя драйвър за тези лампи? А лампите, които ще използвам са руските ИВ-22 и работят на 27В, отоплението работи на 1,5В
Вторият въпрос ми е по какъв начин в любителски условия да направя настройката на часовника, така че на изхода на генератора да излиза точно 1 Хц? Според вас дали схемата е удачна? Имате ли други предложения за други схеми?
За тези от Вас, които проявяват интерес да видят наскорошните ми две творения:
http://quantum123.hit.bg/index.htm
Очаквам с нетърпение Вашите коментари.
Поздрави |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 14:48 Заглавие: |
|
|
Здравей,колега.
Разгледах всички снимки на часовниците дето си ги правил и много ми харесаха,като идеи за външен вид.
И аз имам една камара лампи от някакъв стар уред,дето не можах да разбера какъв беше всъщност.Та би ли ми изпратил някоя и друга схема,да пробвам и аз да си направя такъв часовник?Пък знае ли човек,може да обменим идеи , опит .....Определено много ме запали да знаеш  |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 15:12 Заглавие: |
|
|
Имаш моите поздравления-със нескъпи средства си докарал много готин външен вид... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 15:26 Заглавие: |
|
|
Току що изрових лампите.
Имам 15 броя газоразрядни лампи тип Z5900M , и 10 броя някви флуоресцентни но нямат надписи и не знам какви са точно |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 15:38 Заглавие: |
|
|
Радвам се, че идеите са ви харесали,
Схемата, която съм използвал и в двата часовника е една и съща, и е изключително елементарна състои се от 4017 броячи, като сигнала с честота от 1 Хц се постига не чрез генератор а чрез делител от честотата на захранващата мрежа 50 хц. Попринцип този начин на изпълнение не дава най-голяма точност на часовника, но според мен е сравнително задоволителна и няма нужда от допълнително осложняване на схемата със поставянето на кварцов генератор. За около два месеца работа е мръднал с не-повече от минутка две, което според мен не е фатално, но изоставането или напредването също много зависи и от самата ел. мрежа (напр тук в Русе честотата може да е по-постоянна отколкото на някои други места в България)
Относно схемата, която използвам то тя е тази: http://quantum123.hit.bg/shema%20chasovnik.GIF
При по-голям интерес мога да кача и печатната платка.
В случея по-трудно се оказва намирането на лампите, отколкото направата на схемата за управлението им. Никога немога да намеря шест еднакви лампи за да си направя и часовник със секунди, много трудно ги намирам тези лампи, затова реших да се позанимавам малко и с вакуумно флуоресцетни лампи тъй като са по-разпространени и по-лесно се намират. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 16:35 Заглавие: |
|
|
Ако обичаш,моля да качиш и чертежа на платката.
Иначе схемата наистина е проста,обаче е и опасна
Не е галванично разделена от мрежата,което крие известни рискове.
Едно време си правих цифров честотомер с подобни лампи и там високото напрежение за лампите ,а и за захранването на електрониката,беше с траф.Трафа имаше 2 вторични: 1 за 5в. които са за ТТЛ-ките,и 1 за 200в. която беше за лампите.
Мисля,че и тук може да се направи с траф за по-голяма безопастност.
А иначе за точноста,с кварцов генератор е най добре,но ще се наложи да се вкарат и допълнителни делители.Може би с 555 да се реализира генератора,но не знам дали ще е стабилна честотата.
Сега се сещам,че имам някъде една схемичка на часовник със специализирана интеграла.Имаше,до колкото си спомням,и аларма,релеен изход.Ей сега ще я потърся. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 16:53 Заглавие: |
|
|
За галваничното разделяне си абсолютно прав, но досега не съм имал никакви проблеми.
За специалните интегрални схеми за часовници, ЛМ8560 е специално направена за такава цел, но проблемът ми е, че немога да измисля как за ги карам тия лампи интегралната схема е предназначена за светодиодни индикатори а и също така с тази интеграла не може да показва секунди. Правих доста опити с управляващи транзистори, но така и така не успях да ги подкарам тези лампи, при запушено положение на транзистора пак продължава да свети сегмента по-слабо, пробвах с най-различни видове транзистори NPN за обща употреба (General purpose) но без успех. Интересно ми е в касовите апарати и елките как управляват лампите?
Печатната платка ще я кача веднага щом открия в кой диск съм я сложил. Наскоро имах проблеми с компютъра и се наложи да го форматирам напълно но ще я намеря и ще я кача. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 17:09 Заглавие: |
|
|
Точно за тази интеграла ставаше въпрос.
Намерих схемата в едно списание Млад конструктор.Но доколкото прочетох набързо статията,пишеше че индикаторите се управляват дуплексно-два по два сегмента,като се редуват с честота от 25Hz.
Мисля,че затова ти светят лампите,макр и слабо,защото нямат време да изгаснат напълно.Докато при светодиодите изгасването и светването става по-бързо.Не съм много сигурен в това,но предполагам,че е тука проблема.
Айде да спирам,че жената дава зор да излизаме.Утре ще пиша пак. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 19:49 Заглавие: |
|
|
lusi blazev,
мисля, че не ме разбра както трябва
Описвам по-подробно
вакуумно флуоресцентните лампи съдържат отопление (дори не съм сигурен че е отопление а това малко "реотанче" излъчва електрони към сегментите, които са пакрити с някъкво флуоресциращо вещество напр. цинков окис като пред тези сегментчета има една мрежа, която се счита за единия анод, на която се подават 27В напр. отделните сегменти също са аноди и на който от тях подадем напрежение то той светва, но без да бъде пусната "печката" сегментите никога не биха светнали. За по-подробна информация
http://hem.passagen.se/communication/vfd.html
Та аз правя следното опитвам се да управлявам анодите с помощта на транзистор, но уви дори и да е запушен транзистора сегментите пак светят но по слабо, това ме довежда на мисълта, че транзисторите пропускат съвсем малък ток, който възбужда светенето на сегмента.
не съм използвал ИС ЛМ8560 въобще не съм правил прототипи на часовници с тази ИС, предпочитам да се справя с логически елементи. |
|
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2007 10:07 Заглавие: |
|
|
Quantum,поздрави за това с което си се захванал!Явно имаш доста свободно време и нерви за да чоплиш тези стари схеми.
Относно часовника...Преди мнооого време съм ремонтирал точно такъв часовник.Руско производство,чипове от серията К176,четири лампи плюс една в средата с две точки...Схема трябва да имам някъде в къщи,но ще падне търсене...А и съм зле на тема "скенер"
Но заради тръпката - ще помогна с каквото мога. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|