Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Питане за малка преработка на ATX захранване

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Чет Юли 19, 2007 18:11    Заглавие: Питане за малка преработка на ATX захранване Отговорете с цитат

Искам да си направя нещо като лабораторно захранване от едно АSTEK AA20310 ATX захранване 145W.Искам стандартни напражения +15 +5 +12.Като целта на занаятието да не се пипа много по схемата без пренавиване на имп. трафове и промяна на обратната връзка Не искам да гоня високи токове макс 1А ,а за високите напражения и по-малко.Въпроса ми е мога ли да получа 15.3 V като свържа проводник с -12V към проводник със +3.3V ,след това към един 7815 за стабилизация.Или примерно да свържа
+12V със -12V за получа 24V.
А и ако може да ме опъпите с колко ома товар да натоваря +5V ,за да са стабилни напраженията -мисля си да навия кантал върху керамика за да може да се отдава необходимата мощност,само че незнам колко ома да е кантала предполагам че ще бъде около 10ома до към 100 ома ама никъде не пише колко консумация трябва да има на 5V за да са стабилни другите напражения
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 19, 2007 18:26    Заглавие: Re: Питане за малка преработка на ATX захранване Отговорете с цитат

yani kokas написа:
....Въпроса ми е мога ли да получа 15.3 V като свържа проводник с -12V към проводник със +3.3V ,след това към един 7815 за стабилизация.Или примерно да свържа

За можене - може, само, че не разбрах какво и къде искаш да връзваш Rolling Eyes
Ако "кръстиш" жицата -12В за "нулев потенциал" (маса), то спямо нея там където си имал +3.3 ще имаш 15.3, на извода +12 ще имаш +24, а там където е било +5 ще стане +17В спямо ТАЗИ условна маса.
Естествено "масата" (нулевия потенциал ) може да бъде само тя !!! (това което е било маса и корпуса включително ще е вече на потенциал +12).

Ако съм разбрал правилно питането ти.
И още нещо при 15.3 входно няма как да използваш стабилизатор от типа 7815 за да стабилизираш на 15 изхода !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 19, 2007 18:37    Заглавие: Re: Питане за малка преработка на ATX захранване Отговорете с цитат

yani kokas написа:
....Въпроса ми е мога ли да получа 15.3 V като свържа проводник с -12V към проводник със +3.3V ,след това към един 7815 за стабилизация.Или примерно да свържа

-12V по стандарт е с изходен ток по-малко от 1А Exclamation - при свързванията които искаш да правиш тоя ток се явява сума от токевете на всички изходи....

15.3 - 15 = 0.3V с регулатор от серията 78хх не става. Минималната разлика при която работят стабилно е 2-3В. Ако толкова те плаши това 0.3, можеш да го махнеш с шотки диод последователно, ама сложи след него един кондензатор все пак.

Астек са много хубави и стабилни захранвания, когато се използват за това, за което са правени. На практика не са ремонтопригодни, т.к. обикновено са изпълнени със 2 или 3 специализирани ИС на АСТЕК, които се съмнмявам да намериш. Съответно не стават и за доработки в различни варианти.

P.S. : ASTEK или ASTEC ?
Второто е оригинала, за което аз говоря Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Юли 19, 2007 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

-12 V и - 5 V обикновено са много "слаби" (до 500 мА)
а за да стабилизираш 15 V ти трябва поне 18 V на входа на 7815
ако смениш изправителните диоди за отрицателните напрежения ще мощеш да консумираш по-голям ток.
ЕDIT : Докатo съм го писъл го бях забравил непостнато това съобщение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 19, 2007 19:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Да мерси много !!!Значи ставало!!
Наистина не гоня големи токове така че май ще стане ама май с друго
захранване
@tropper захранването наистина е ASTEC от един пентиум 2 на 350мхз
145W
Наистина е по-различно от тези дето съм отварял преди това никъде няма TL494.
Щом са толкова реномирани заслужавали си да го осакатявам за едната глупост или да го сглобявам и да се хвърлям на един 100W DELL само че на него никъде не можа да намеря запуск просто няма зелена жича на нейно място има черна Shocked А не искам да си играя с мостчета между жичите та да налучкам къде е запуска ако преди това не го предам на свети Петър.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 14:20    Заглавие: Отговорете с цитат

yani kokas написа:
...захранването наистина е ASTEC...
...да се хвърлям на един 100W DELL ...

Ако работи захранването, по-добре не го осакатявай наистина. С Дел-а също няма да е лесна работата. Въобще тия "маркови" захранвания са много хубнава работа, ама трябва да се ползва само по предназначение. Ако намериш някое "китайче" ще ти е доста по-лесно. Има едни JNC-та, на които от няколко години на етикета не пише JNC, но пише модел LC-300 примерно за 300 ватово. Те са прилични като стабилност, обаче ИС е специализирана - 2002, 2003..., 2005 - имам чувството че това е годината на випуска Laughing , и за преконфигурация не са много лесни, но ако ще ползваш стандартните напрежения стават.

Това, което Славчо го казва за диодите.... може и да стане ама не винаги е достатъчно! Понякога слагат 7912 и 7905 на изхода, освен това не са много стабилни тия изходи - лоша е филтрацията и куплинга в общия дросел. Ако се преработи цялата вторична верига по тия напрежения може да се оправи работата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 16:32    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper написа:
yani kokas написа:
...захранването наистина е ASTEC...
...да се хвърлям на един 100W DELL ...

Ако работи захранването, по-добре не го осакатявай наистина. С Дел-а също няма да е лесна работата. Въобще тия "маркови" захранвания са много хубнава работа, ама трябва да се ползва само по предназначение. Ако намериш някое "китайче" ще ти е доста по-лесно. Има едни JNC-та, на които от няколко години на етикета не пише JNC, но пише модел LC-300 примерно за 300 ватово. Те са прилични като стабилност, обаче ИС е специализирана - 2002, 2003..., 2005 - имам чувството че това е годината на випуска Laughing , и за преконфигурация не са много лесни, но ако ще ползваш стандартните напрежения стават.

Това, което Славчо го казва за диодите.... може и да стане ама не винаги е достатъчно! Понякога слагат 7912 и 7905 на изхода, освен това не са много стабилни тия изходи - лоша е филтрацията и куплинга в общия дросел. Ако се преработи цялата вторична верига по тия напрежения може да се оправи работата.

То е така наистина не си заслужава осакътяването ама са само 150W и в модерен компютър нямат работа.
А DELLa е в една тясна кутия дето нищо не можа да барна така ще видя какво ще измисля.
Мерси много за информацията Exclamation
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети