Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как се използва Shape table при рекламните дисплеи?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 15:37    Заглавие: Как се използва Shape table при рекламните дисплеи? Отговорете с цитат

Искам да направя рекламен дисплей(табло) с движещ се текст. Размерът ще е 8х48 точки и текстът трябва да се движи отдясно наляво. Теоритично такива дисплеи се правят със следната организация: компютър за въвеждане на информацията(или клавиатура), процесор за управление, видео РАМ, дешифратор, преместващи регистри и светодиодна матрица. Всеки символ се запомня в Shape table и с извикване на кода(ASCII) става обръщането към него-извеждане на дисплея.
Тази теорийка я знам наизуст, само не ми е ясно как на практика да направя такъв дисплей... Успях с нещо подобно преди 1 месец, но цялата картинка се управляваше от непрекъснати команди през паралелния порт. Всяка команда съдържаше адреса на регистъра(ред, колона-1 байт и съдържание на регистъра-втори байт).
Сега искам да направя автономен дисплей-въвежда се текст и дисплеят си го върти сам. Изобщо, обаче, не ми е ясно как да вкарам съдържанието на символа, например, в първите 8 регистъра отдясно и след това да го "хлъзна" наляво. Това някак мога чрез команди от типа "Rotate to left (RRL)". Проблем се получава от необходимостта символът да влезе в следващия регистър, а следващият символ-частично в първия регистър.
Ако някой може, нека обясни по-конкретно логиката на тази организация.
А най-добре е, ако някой има нещо готово-да ми изпрати. Може и за по-малък дисплей-ще си го адаптирам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети