Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Телевизор BEKO ударен от мълния!
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ИИван
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:12    Заглавие: Телевизор BEKO ударен от мълния! Отговорете с цитат

Здравейте, имам проблем и търся малко помощ.
Телевизор Beko е ударен от мълния. Нямаше захранване. Поогледах схемата и смених TDA16846 и FQRF3N60FP. Включих го и тръгна, екрана светна и докато да взема дистанционното нещо пукна и всичко умря. Реших да премеря някои неща и диода D610 (RGP10J) е станал проводник.
Дайте сега малко идеи какво да правя.
Виждам, че споменавате някакви шасита и модели на телевизорите, аз обаче не мога да Ви посоча за какво става дума. Има една голяма TDA9345 разположена по диагонал, ако това може да Ви ориентира.
Занимавам се с електроника, но с телевизорите ми е малко тъмно.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Къде е вързан тоя диод?
Хубаво че се занимавате с електроника,но все пак си мисля че би било най-добре вместо да си губите времето и да си хабите нервите-да го закарате на някой колега,дето това му е работата... Wink
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Отзад на капака трябва да пише модел, нещо от сорта MODEL NR...., а така също и шаси.
Най-вероятно става дума за шаси E1
Въпросния диод е демпфер на полевака.
Но наистина може би е по-добре да се обърнете към сервиз след като
Цитат:
с телевизорите ми е малко тъмно
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ИИван
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Диода е вързан между изравеното мрежово и транзистора дето клати ИТ. Явно трябва да погледнеш схемата ако я имаш.
А да го карам на колеги дето това им е работа, не става. Питах ги и те се завайкаха, че нищо не става от тоя боклук, че е ударен от мрежата а кабелната отзад го е подпряла и сега трябва да го изхвърля.
Пък е една шепа чаркове, мисля, че мога и аз да се справя.
Не е загуба на нерви и време, занимавка е. Не съм на зор да го оправя още утре.
Върнете се в началото
evgevg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля,че шасито Ви е Е1.Сменете си диода с нов.Транзистора може пак да е изгорял защото диода вече е бил пробит.Сигурно сте чул особен звук от захранващия блок.Трябвало е да мерите изходните напрежения като го пускате.+В го дават 107v а може да е станало и 170v.Проверете и транзистора в развивката-дали не е пробил вече и той.Филтриращите кондензатори също може да не са издържали.Ако искате схема да Ви изпратя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:07    Заглавие: Отговорете с цитат

ИИван написа:
А да го карам на колеги дето това им е работа, не става. Питах ги и те се завайкаха, че нищо не става от тоя боклук, че е ударен от мрежата а кабелната отзад го е подпряла и сега трябва да го изхвърля.

Малко Off/
Думата "колега" толкова се принизи, че стана като онази приказка: "майсторе, че ти не знам името".
Много ми е интересно какво биха казали "вайкащите се" за откровенно китайските шасита правени в час по трудово Question
Шасито и самото телевизорче съвсем не може да се определи като "боклук" и това е достатъчно показателно за "колегите".
Има и други, предполагам си наясно.
evgevg шасито вероятно е това и то си върви със схема което го е написал
Цитат:
Поогледах схемата и смених TDA16846 и FQRF3N60FP.
....Явно трябва да погледнеш схемата ако я имаш....
вероятно това има впредвид.
ИИван подхода за решаване на проблема ти е доста смел, ако продължаваш така ще има да сменяш все повече и повече елементи докато накрая наистина стане за боклука.
След като е изгорял въпросния диод -> твърде вероятно е полевака пак да си е заминал.
А след като е тръгнал някак си и след това се е случила случката -> подозирам, че и този който "клати" ТХО-то също може да се е споминал.
Така че на първо време разкачи В+ и си пусни самото захранване като се увериш, че то тръгва нормално и изходните напрежения са тези които трябва да бъдат, след това внимателно ще се продължи нататък.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Да допълня и аз нещо.За всеки случаи на мястото на предпазителя като за начало, след като се изключи размагнитващата бобина нека се сложи една 75 вата крушка ,че гръмотевичката не се знае какво е поразила.И дано не е това което аз си мисля за дългия чип ,че тогава работата наистина ще е за вайкане.
ИИван
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички отзовали се!!!
Намерих схема, доста по-лесно е. Намерих B+, след като го разкача трябва ли да му сложа някакъв товар или да го оставя с висящ край?
Сигурно във вторник пак ще имам малко време да се поровя в това чудо. Тогава ще пиша докъде съм стигнал.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:39    Заглавие: Отговорете с цитат

ИИван написа:
.Намерих схема...Намерих B+, след като го разкача трябва ли да му сложа някакъв товар

Да.
И като си намерил схема - за едно и също ли говорим, да се не окаже на трета страница, че обсъждаме различни неща Rolling Eyes Wink
Върнете се в началото
ИИван
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:47    Заглавие: Отговорете с цитат

E1 CTV CHASSIS - схемата
20 М07 ТХ BEKO TV - на капака
Всичко си пасва.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети