|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ИИван Гост
|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:12 Заглавие: Телевизор BEKO ударен от мълния! |
|
|
Здравейте, имам проблем и търся малко помощ.
Телевизор Beko е ударен от мълния. Нямаше захранване. Поогледах схемата и смених TDA16846 и FQRF3N60FP. Включих го и тръгна, екрана светна и докато да взема дистанционното нещо пукна и всичко умря. Реших да премеря някои неща и диода D610 (RGP10J) е станал проводник.
Дайте сега малко идеи какво да правя.
Виждам, че споменавате някакви шасита и модели на телевизорите, аз обаче не мога да Ви посоча за какво става дума. Има една голяма TDA9345 разположена по диагонал, ако това може да Ви ориентира.
Занимавам се с електроника, но с телевизорите ми е малко тъмно. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:33 Заглавие: |
|
|
Къде е вързан тоя диод?
Хубаво че се занимавате с електроника,но все пак си мисля че би било най-добре вместо да си губите времето и да си хабите нервите-да го закарате на някой колега,дето това му е работата...  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:41 Заглавие: |
|
|
Отзад на капака трябва да пише модел, нещо от сорта MODEL NR...., а така също и шаси.
Най-вероятно става дума за шаси E1
Въпросния диод е демпфер на полевака.
Но наистина може би е по-добре да се обърнете към сервиз след като | Цитат: | | с телевизорите ми е малко тъмно |
|
|
|
 |
ИИван Гост
|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:44 Заглавие: |
|
|
Диода е вързан между изравеното мрежово и транзистора дето клати ИТ. Явно трябва да погледнеш схемата ако я имаш.
А да го карам на колеги дето това им е работа, не става. Питах ги и те се завайкаха, че нищо не става от тоя боклук, че е ударен от мрежата а кабелната отзад го е подпряла и сега трябва да го изхвърля.
Пък е една шепа чаркове, мисля, че мога и аз да се справя.
Не е загуба на нерви и време, занимавка е. Не съм на зор да го оправя още утре. |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:45 Заглавие: |
|
|
| Мисля,че шасито Ви е Е1.Сменете си диода с нов.Транзистора може пак да е изгорял защото диода вече е бил пробит.Сигурно сте чул особен звук от захранващия блок.Трябвало е да мерите изходните напрежения като го пускате.+В го дават 107v а може да е станало и 170v.Проверете и транзистора в развивката-дали не е пробил вече и той.Филтриращите кондензатори също може да не са издържали.Ако искате схема да Ви изпратя. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:07 Заглавие: |
|
|
| ИИван написа: | | А да го карам на колеги дето това им е работа, не става. Питах ги и те се завайкаха, че нищо не става от тоя боклук, че е ударен от мрежата а кабелната отзад го е подпряла и сега трябва да го изхвърля. |
Малко Off/
Думата "колега" толкова се принизи, че стана като онази приказка: "майсторе, че ти не знам името".
Много ми е интересно какво биха казали "вайкащите се" за откровенно китайските шасита правени в час по трудово
Шасито и самото телевизорче съвсем не може да се определи като "боклук" и това е достатъчно показателно за "колегите".
Има и други, предполагам си наясно.
evgevg шасито вероятно е това и то си върви със схема което го е написал | Цитат: | Поогледах схемата и смених TDA16846 и FQRF3N60FP.
....Явно трябва да погледнеш схемата ако я имаш.... | вероятно това има впредвид.
ИИван подхода за решаване на проблема ти е доста смел, ако продължаваш така ще има да сменяш все повече и повече елементи докато накрая наистина стане за боклука.
След като е изгорял въпросния диод -> твърде вероятно е полевака пак да си е заминал.
А след като е тръгнал някак си и след това се е случила случката -> подозирам, че и този който "клати" ТХО-то също може да се е споминал.
Така че на първо време разкачи В+ и си пусни самото захранване като се увериш, че то тръгва нормално и изходните напрежения са тези които трябва да бъдат, след това внимателно ще се продължи нататък. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:33 Заглавие: |
|
|
Да допълня и аз нещо.За всеки случаи на мястото на предпазителя като за начало, след като се изключи размагнитващата бобина нека се сложи една 75 вата крушка ,че гръмотевичката не се знае какво е поразила.И дано не е това което аз си мисля за дългия чип ,че тогава работата наистина ще е за вайкане. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
ИИван Гост
|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:37 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички отзовали се!!!
Намерих схема, доста по-лесно е. Намерих B+, след като го разкача трябва ли да му сложа някакъв товар или да го оставя с висящ край?
Сигурно във вторник пак ще имам малко време да се поровя в това чудо. Тогава ще пиша докъде съм стигнал. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:39 Заглавие: |
|
|
| ИИван написа: | | .Намерих схема...Намерих B+, след като го разкача трябва ли да му сложа някакъв товар |
Да.
И като си намерил схема - за едно и също ли говорим, да се не окаже на трета страница, че обсъждаме различни неща  |
|
|
 |
ИИван Гост
|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 18:47 Заглавие: |
|
|
E1 CTV CHASSIS - схемата
20 М07 ТХ BEKO TV - на капака
Всичко си пасва. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|