Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

София 81-цветност.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
marin_bonchev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 16:31    Заглавие: София 81-цветност. Отговорете с цитат

Здравейте,
След ремонт на захранването и подмяна на високоволтовия кабел с делителя за фокуса,телевизора заработи.
За съжаление няма цветност.За момент при превключване на ключа PAL/Secam е появява и след това изчезва.Мисля че трябва да ровя из декодера,но ми се иска преди да започна да се посъветвам с вас.
Има и няколко изгоряли глим лампи.Имам няколко свалени от друг телевизор.Как да ги проверя дали са изправни преди да ги сложа в този?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Нед Юли 22, 2007 20:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Глимките ги провери най добре със поставяне на место а за цветноста опитай да врътнеш тримера на кварца.Тези декодери не са много свястни Very Happy Задължително условие и сигнала да ти е добър без снеговалежи и други там дивотии. Very Happy
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2007 0:27    Заглавие: Отговорете с цитат

С цветността на Сф81 не съм имал големи проблеми, както с ВТ84 Laughing.
Веднъж си спомням, че си играх доста заради утечка на едно малко квадратно кeрамично Evil or Very Mad . Иначе най-често е било лоша спойка на куплунга на самата платка или кварца. С глим-лампите е повече играчка докато нацелиш максимален брой с еднаква емисия. Успех!
Върнете се в началото
marin_bonchev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 8:17    Заглавие: Отговорете с цитат

След много ровене и подмяна на елементи /преди всичко кондензатори и МСА 640 / стигнах до там че като натисна копчето на PAL-имам цвят,но нямам звук,а като го натисна на SEKAM имам звук а изчезва цветът.Програмите приемам на антена./канал-1,БТВ,НОВА/.
Моля за съвет.
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 8:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Така е видеото е ПАЛ звука СЕКАМ.
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 8:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаше някаква доработка по веригата на този превключвател, ама я имам някъде записана из архивите, ще я потърся днес.

П.П. Аха, открих го. Прекъсва се връзката между контакт SS на куплунг Со101 и контакт 6 на куплунг Со301 чрез срязване на фолиото. Двата края се извеждат на подходящо место с Це-Ка ключе. Двата куплунга се намират на шасито в лявата долна част гледано откъм страна спойки. Съжалявам че нямам в момента скенер да снимам страничката.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivan dimitrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 8:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се ли ползваше едната секция на пал/секам ключето за превключване и на звукът.Имам смътен спомен че съм ползвал съществуващ бутон на панела на тв за да остане двустандартен или само се разменяха местата на единия проводник и бичи само на 6,5.
Върнете се в началото
marin_bonchev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 9:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за съветите.Ще пробвам и ще пиша.
Върнете се в началото
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 11:32    Заглавие: Отговорете с цитат

pamporov написа:
Имаше някаква доработка по веригата на този превключвател, ама я имам някъде записана из архивите, ще я потърся днес.

П.П. Аха, открих го. Прекъсва се връзката между контакт SS на куплунг Со101 и контакт 6 на куплунг Со301 чрез срязване на фолиото. Двата края се извеждат на подходящо место с Це-Ка ключе. Двата куплунга се намират на шасито в лявата долна част гледано откъм страна спойки. Съжалявам че нямам в момента скенер да снимам страничката.
Това се правеше така за да има четирите комбинации: PAL, SECAM, 5,5 и 6,5MHz. Сега вече няма SECAM и се прави по-лесно. На SS на голямата вертикална платка се подават 12V, за да работи само на PAL. Жицата, която идва от ключето P/S на SS от вътрешната страна на куплунга се разпоява, евентуално се удължава и се запоява на шасито към платката за звука. Taка с ключето P/S се превключват двете системи за звука. И естествено пистата към платката за звука на шасито се прекъсва, за да не се срещнат 0 и 12V при някоя от комбинациите Very Happy
Успех!
Върнете се в началото
marin_bonchev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 7:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви,
Отрязах пистата и сложих едно допълнително ЦК ключе.Телевизорът заработи добре.Имам и последен въпрос.На по слабите програми цветността се появява някъде в края на хубавия образ .Ако се мръдне още малко настройката се излиза от програмата.Какво трябва да пренастроя за да съвпаднат точно цветността и хубавия образ.То телевизорът работи и така добре,но ми се ще да изчистя всичко.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети