Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за PCB дизайн
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
andrew_hack
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 20:35    Заглавие: Помощ за PCB дизайн Отговорете с цитат

Здравейте, нов съм в тази дейност. Изобщо и в електрониката не съм много опитен. Направих една схема и PCB в Altium Designer 6. PCB-то малко ме обърква. Връзките не са като на схемата. Дали някой може да ги прегледа и да ми даде съвет. Благодаря!

Схема:

PCB:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 21, 2007 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Резултат от ползването ма Autoruter-a (и вероятно Autoplacer) Smile
Освен този Rolling Eyes проблем на пръв поглед не виждам нещо "страшно".
Поясни какво точно те смущава, че не ми се взира сега да правя ERC на pcb-то и sch-а?
Подозирам, че не ти е било лесно докато от едното получиш другото, макар и в този му вид. Smile
Какво очакваш от използването на опцията за автоматично опроводяване без МНОГО ДОБРО (бих казал изключително) познаване на продукта и стратегиите за тази цел.
Също така не разбирам (не веднъж съм го писал) защо трябва да се хвърляте направо на "върха на сладоледа" Question
Има доста по-прости програми за целта, които са по-лесни за усвояване и вникване в резултата който се получава.
Почни малко по-отдалече и ще разбереш, че нещата стават и по друг начин при това с доста по-добър резултат.
След като усвоиш основните похвати ще разбереш, че ползването на сериозни CAD програми (от рода на тази ) е доста сериозно предизвикателство за да ги използваш така, че да получиш добър резултат.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
andrew_hack
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2007 7:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо - Благодаря за отговора. Да 90% е Autorouter и наистина ми отне доста време около 8 часа. А защо ползвам Altium Designer трудно ще отговоря Rolling Eyes

Това което ме притеснява е несъответствието на някои от връзките в PCB дизайна. Големият въпрос е - Това ще работили както е направено на схемата?
Благодаря
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2007 7:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Посочи връзките които те притесняват.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2007 8:30    Заглавие: Отговорете с цитат

andrew_hack написа:
...Това което ме притеснява е несъответствието на някои от връзките в PCB дизайна. Големият въпрос е - Това ще работили както е направено на схемата?...

Първото несъответствие, което забелязвам аз на схемата е липса на връзка на масите между отделните компоненти. Вий си настройките на програмата - някои програми слагат още един "GND Layer" който е запазен за опроводяване именно на масите. Вероятно тука е използван и затова на двата слоя, които си дал не се виждат тия връзки.

Второ - autoplace/autoroute много рядко е приложим при опроводяване на платки, т.е. в малко случаи дава задоволителни резултати от гледна точка както на компактност, така и на подходящо от електромагнитна гледна точка разположение на пистите.

Не случайно на опроводяването му викат "дизайн" - имаш набор от правила и изисквания от които тръгваш, а другото го мислиш. Приемерно - компоненти, фиксирани по местоположение от конструктивна гледна точка, компоненти, които трябва да са в близост до други компоненти от електрическа гледна точка и т.н.... След това почваш да наместваш и да въртиш другите компоненти за оптимално късо опроводяване. Опроводяваш ръчно - особено за лесна схема като твойта. Гледаш какво се получава, ако не ти хареса - отначало. И така няколко пъти докато накрая решиш, че става Wink

За пример - за платка 50х30мм ми се е случвало да я правя около 16-20 работни часа и след това не съм съжалявал за отделеното време. Естествено с практиката всяка следваща платка става около 1.5-2 пъти по-бързо, когато си в началото Razz

Някои общоприети електрически изисквания:
1. Масите е много важно как се опроводяват в зависимост от схемата. Понякога е добре максимална площ - layer, понякога между отделни блокове от схемата трябва масата да има връзка само в една обща точка. За блокове с голяма консумация общата точка е при краката на електролитния кондензатор.

2. Захранващи писти за ИС - маса и +V е удачно да се движат успоредно в двата слоя на платката - получава се кондензатор, който неутрализира донякъде индуктивността от дължината на пистите.

3. Сигнални писти за различни сигнали - пресичат се в два слоя по възможност под перпендикуляр за да няма взаимно влияние на ел.магн. полета.

4. Сигнални двойки за диференциални сигнали - пускат се успоредно на минимално разстояние и с приблизително еднаква дължина.

5. Успоредни сигнални писти за различни сигнали - може да се екранират с писта между тях, свързана добре с масата.

6. За големи токове - широки писти. Смята се тока, смята се необходимото сечение на проводника в зависимост от топлопроводимостта на основата на платката и от дебелината на слоя (примерно 35микрона) се изчислява.

7. За високи напрежения - 1мм на всеки 100В межбду две писти.

... има и още много други, които според случая сам си ги измисляш в зависимост от тоците, напреженията, честотите имайки предвид паразитните капацитет, индуктивност, взаимна индуктивност на пистите.

Надявам се малко да съм помогнал.

Успех Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
andrew_hack
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2007 21:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Това беше повече от изчерпателен отговор въпреки, че не разбрах много от нещата Very Happy Благодаря!
Според коментара за схемата - значи всички GND трябва да бъдат вързани на едно. Така ли?
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2007 23:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази проста схема и 8 часа... Че то ръчно да беше я правил щеше да стане много по-бързо.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2007 7:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Целта е да работи схемата. С Autim-a исках да екпериментирам и да направя схемата по читава.
И моля имайте милост - това е първият ми опит в електрониката след 15 год. Embarassed
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2007 9:11    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper е описал много добре правилата за което мога само да му се възхищавам Exclamation
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2007 11:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Прочети си хубаво правилата дето ги е написал tropper като за начало прочети и някоя книжка за това, той колегата не си ги е измислил сам тия правила прочел е доста книжки Smile . Един съвет за автоматичните генератори -не прави нещo с автоматичен генератор преди да се пробваш с чертожна програма и с по-проста схема, иначе нищо няма да разбереш от това което пправиш.
Още един съвет за атмелите: гледай да пускаш чак накрая автоматичното опроводяване -след като си пуснал захранванетата и масите и си сложил много филтриращи нелектролитни кондензатори по тях. Комбинацията автоматична платкажийска програма и Атмел(особенно серията 90S) може да те откаже от електрониката завинаги ако си в началото Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети