Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

DIY Фреза за печатни платки - Продължение на "Прогаряне
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 29, 2004 12:04    Заглавие: Отговорете с цитат

колкото до винтовата предавка - до колкото видях от техническите характеристики на фрезите, които правят LPKF, и те ползват винтови предавки (поне някои от тях).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Дек 19, 2004 20:51    Заглавие: Отговорете с цитат

какво стана с тази тема? някой от вас постигнал ли е някакви успехи и дали въобще някой се е занимавал с това? на мен идеята ми допада, само разходите не.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nikolay Zlatanov
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Нед Дек 19, 2004 21:17    Заглавие: Отговорете с цитат

За съжаление, като че ли темата замря. Лично аз не съм се занимавал с разработка на нещо такова защото нямам време (имам дъщеря на 8 месеца Shocked ).
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 10:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми действам по въпроса.
Намерил съм стъпкови двигатели по 6лв, линейни лагери по 4-10лв, както и моторчето, което ще върти фрезите (28000 об/мин). Набавил съм и чиповете за управление на стъпковите мотори (L297+L298).
От винтовата предавка се отказах - ще правя задвижването със зъбни ремъци, защото излиза по-евтино (ролките са от порядъка на 5-10лв.) и няма луфт. Един приятел, който с това си изкарва хляба, ми каза че с ремък спокойно се постига точност 0.01мм.
Сега търся прътите, по които ще вървят лагерите и подходящи алуминиеви профили за конструкцията.
Проектирам и конструкцията, но става бавно, защото трудно намирам време.

Засега толкоз...
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 10:43    Заглавие: Отговорете с цитат

според мен стъпката да е и 0.1мм не му пречи. какво от това, че пистите ще са малко назъбени?? дори така спойките ще хващат по-добре.
Върнете се в началото
teglicho
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 10:56    Заглавие: Rabti Отговорете с цитат

Zdraveite az zahvanah da si pravq takava freza. Az sum ot blagoevgrad i se zapalih po neq ot na6iq otjivql zavot v koito vsi4ko e mnogo bavno i mnogo skapo ako iska6 malko na broi platki. Namerih shema za upravlenieto na dvufazen stapkov dvigatel s pic ili s TTL shemi. Napravih tazi s TTL shemite i raboti ka4estveno izpolzvam dvigateli ot stari flopita ama sa malko slabi zatova razglobih 2 printera STAR raboti ka4estveno i ima mo6tnost Namerih i hubavo re6enie na konstrukciqta ne e slojno. V momenta se bolq s dvigatela za probivaneto trqbva da e visoko oboroten nad 20 000 a takova jivotno nqma opitvam s trifazen dvigatel ot hard disk kato se ma4a da uveli4a 4estotata i ot tam oborotite i da prika4a kam rotora nqkakva tejest za kato se razvarti da ne mu padat oborotite.A sofware ima mnogo free koito da upravlqva takiva ma6ini prez LPT-to i e lesno KCAM dano stane 4udoto. KAJETE KAK DA PRIKAJ PIC-a NA SHEMATA 4E SUM NOV V FORUMS[/img]
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

0.1мм би било добре, ако работиш с писти със ширина 1мм и нагоре, обаче ако тръгнеш да правиш платки за SMD например, сам се сещаш че няма да успееш. Освен това при такава стъпка е почти сигурно че ще се счупи режещия инструмент.

Решил съм ако правя нещо, то да е максимално читаво и универсално - иначе не си струва времето и парите, отделени за него.
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 11:16    Заглавие: Отговорете с цитат

teglicho ако имаш идване в софия - машинка можеш да си намериш в MrBricolage - там я водят "шлифовалка" - тъпо звучи, ама и аз не се сещам за друго. Струва 50лв и работи на 8000 - 28000 об/мин. Не мога да си спомня кой ги внасяше, но марката е RIDER (внасят ги от Китай и си лепват марката). Има и немски вариант, но цената е тройна. После само трябва да си намериш някой да ти направи читава цанга 3.25мм (ако ползваш такива свредла де), щото тия дето ги продават з машинката са гадни.

Прати ми снимки на [email protected] ако можеш.
Върнете се в началото
teglicho
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 11:53    Заглавие: :) Отговорете с цитат

To stypkata 6te e dosta pod 0.1 za6toto se izpolzva vintova predavka ot 6pilka 8mm sus standartna si rezba kato se slagat dve gaiki prorezani edva v druga i nqma nikakav luvt a stapkata na dvigatela e 1.8gradusa tova sa 200 stapki na oborot i se polu4ava kato cqlo dobro pridvijvane a za motora mersi 6te potarsq
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 13:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Със шпилката ще имаш проблеми след време, защото е почти сигурно че няма да се износи равномерно, а на някои места повече, а на други по-малко. На местата, където гайката се движи по-често по шпилката ще се получи износване, а на местата, където се движи по-рядко не. Ако регулираш гайката така че да няма луфт в по-износените зони, тя ще затяга когато стигне до неизносените. Ако пък я регулираш за по-неизносените, то в износените участъци със сигурност ще имаш луфт, който може да стигне дори 0.2мм. Като се има предвид и че на стандартните шпилки резбата така или иначе се прави малко хлабава, пък и не е толкова точна, а и материала е мек, а същото се отнася и за гайката - сещай се сам. По-добър метод е ако се работи с две гайки и пружина или електромагнит между тях - едната закрепваш на детайла, който ще движиш, а другата закрепваш спрямо първата така, че да не може да се върти спрямо нея, а само да може да се премества линейно по оста на винта. По точи начин натискът върху двете гайки ще е един и същ по цялата дължина на винта, а луфт няма да има изобщо. Трабва само да прецениш колко яка пружина да сложиш.
Но пак ти казвам - тоя вал ще се скапе за отрицателно време. Ако познаваш някой стругар е по-добре той да ти направи вала. После можеш да го обработиш заедно с гайките с финна шлаиф паста, за да се напаснат, след което можеш да го закалиш - нагряване до червено и топване в съд с машинно масло няколко пъти. По този начин валът ще стане идеален. Въпросът е че играчката е много, а и незнам стругаря колко ще ти вземе за направата на такова нещо.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 2 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети