Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПРОБЛЕМ С SHARP C-2002SC
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2007 14:40    Заглавие: Отговорете с цитат

VELKO написа:
mitachi написа:
Занижено отрицателно напрежение на 2пин на IC2004 вследствие на остарели кондезатори. Поне един по тая верига.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА НАПРЕЖЕНИЕ Е НОРМАЛНО /-23V/. В СЪЩНОСТ БИ ЛИ МИ ОБЯСНИЛ КАКЪВ Е ПРИЦИПА НА ЗАПАМЕТЯВАНЕ НА ПРОГРАМИТЕ В ТОЗИ МОДЕЛ?
Принципа е горе-долу като на другите модели. В случая като гледам как са подпрени операционните усилватели по мойта схема, запаметяването трябва да стане, когато напрежението AFT-out на 24кр. на МЧУ-то се движи поне между 4 и 9 волта.
VELKO написа:
Малко не съм съгласен за ПАВ филтъра защото ако е той няма да показва макар и за момент по време на търсене нормална картина...
Тука не си прав, защото ако честотата на входа е изместена, AFC-то пак няма да работи, въпреки че виждаш картина на екрана. Така че освен ПАВ филтъра, не е лошо да провериш и транз. на входа.
VELKO написа:
...Проверих физическите връзки на трепт.кръг за AFT около МЧУ-то. Оказаха се нормални. Допускам че може да има лека разстройка на т.к. /но достатъчна / за да не се получава промяна в потенциала на OUT AFT на МЧУ -то при настройка на точен канал...
AFC-то е затворен кръг между изхода VT на процесора, тунера, МЧУ-то, операционните у-ли, транз. стъпала по трасето и входа на процесора. За да се ориентираш откъде идва проблема, трябва някъде да го прекъснеш. При работеща схема като врътнеш бобинката, процесора веднага компенсира, AFT-out остава постоянно и това може да те заблуди. Затова прекъсни например изхода на процесора към тунера, сложи външен потенциометър на VT, настрой програма и при тази постановка първо провери/оправи AFT-out на МЧУ-то, а след това една по една и другите вериги по трасето. Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
VELKO
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2007 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Някои казват, че след 22ч. да не им обръщаме внимание, но аз си имам проблем и продължавам. И така. На 24кр. на МЧУ има напрежение, което при наличие на сигнал е около 7V а при липса - около 3V. Мисля, че това е добре - AFT OUT според мен е нормално. Нещата обаче около IC 1002 - диф.усилватели не ми харесва - само на 8кр. не излизат 12V при никъква комбинация - с или без сигнал на ант.вход. Не знам това достатъчно условие ли е да сменя IC?
Поради тази причина на 13 и 14 кр. на процесора има различни напрежения съответно 0V и 12V. Диодите в тези вериги също са изправни.
Проверих всички пасивни и акт. елементи касаещи AFT, както и първия тр. на МЧУ и ПАВ филтъра. Не намирам нещо нередно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2007 21:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом казваш, да продължим тогава, НО:
vladimirstanoev написа:
....AFC-то е затворен кръг между изхода VT на процесора, тунера, МЧУ-то, операционните у-ли, транз. стъпала по трасето и входа на процесора. За да се ориентираш откъде идва проблема, трябва някъде да го прекъснеш. ........ Затова прекъсни например изхода на процесора към тунера, сложи външен потенциометър на VT, настрой програма и при тази постановка първо провери/оправи AFT-out на МЧУ-то, а след това една по една и другите вериги по трасето.

Направи това Rolling Eyes което те посъветваха и докладвай!
Цитат:
при никъква комбинация - с или без сигнал на ант.вход.

Малко по-нагоре ти писах, но явно не съм се изразил достатъчно ясно!
Та, в много схеми има написани (нарисувани) откровенни глупости.
Пример: На схемата която гледаш (и на фрагмента по-горе който ти дадох) има напрежения с и без скоби (демек при и без антена) на крака за програмиращото напрежение Exclamation
Вярно, поне са еднакви, но самото предположение че трябва да има и двете в различните ситуации е абсолютна глупост ако погледнем по същество! И те уверявам, че това е доста невинно по отношение на това какво може да се срещне (и в твоята схена).
Не импровизирай, а съчиненията за сега ги остави.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2007 0:50    Заглавие: Отговорете с цитат

VELKO написа:
... На 24кр. на МЧУ има напрежение, което при наличие на сигнал е около 7V а при липса - около 3V. Мисля, че това е добре - AFT OUT според мен е нормално...
Според мен бъркаш AFC и AGC. Само AGC-то се проверява със и без сигнал. За AFC-то ти трябва добър сигнал и хубава картина. При нормална работа е 5,8-6V. С леко мърдане на VT, малко преди да се развали образа, напрежението на 24кр. трябва да пада под 4V в едната посока и да се увеличава над 9V в другата посока. Тогава би трябвало да стане и запаметяването. На твое място първо щях да проверя защо AFT-out на 24кр. стои под 7V. Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
VELKO
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 26, 2007 8:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Двудневното мълчание се наложи поради служебни ангажименти.
Започвам с БЛАГОДАРНОСТ към всички, които се включиха в дискусията на поставената от мен тема и допринесоха с коментарите си за ОТСТРАНЯВАНЕ на проблема.
Снощи отделих малко повечевреме на ТV-то. Прекъснах VТ от процесора /както ме посъветвахте/ и с многооборотен тример настроих тунера на канал. Изследвах изх.напрежение на 24к. /AFT OUT/ при леки разстройки около централната честота и малко след нея. Стойностите се движеха от 2,5V- 5,8V.
При стойност 5,8V разстроих в лява и дясно тр.кръг на AFT на МЧУ за да проверя дали тази стойност може да се увеличи. Получи се до 7,5V.
Същата операция направих и при напрежение 2,5V.Напрежението падна до 0,4V.
Пуснах управлението на тунера от процесора. Пуснах в режим "търсене". ТV спря на първия намерен канал, но малко встрани от централната честота. С лека донастройка на тр.кръг на AFT от МЧУ
се получи нормално качество на образ и звук.
Оказва се , че разстроен тр.кръг може да предизвика две повреди:
1. При настройка не спира на канал - моя случай;
2. Запаметява , но не на точната честота на канала.
Които не го знаят да го имат в предвид.
А извън темата това, ТV има интересна история. Ако някой го интересува да пише.Ще ви я разкажа.
Приключвам дискусията .Още веднъж благадаря на всички!
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 26, 2007 8:55    Заглавие: Отговорете с цитат

VELKO написа:
Двудневното мълчание се наложи поради служебни ангажименти.
Започвам с БЛАГОДАРНОСТ към всички, които се включиха в дискусията на поставената от мен тема и допринесоха с коментарите си за ОТСТРАНЯВАНЕ на проблема.
Снощи отделих малко повечевреме на ТV-то. Прекъснах VТ от процесора /както ме посъветвахте/ и с многооборотен тример настроих тунера на канал. Изследвах изх.напрежение на 24к. /AFT OUT/ при леки разстройки около централната честота и малко след нея. Стойностите се движеха от 2,5V- 5,8V.
При стойност 5,8V разстроих в лява и дясно тр.кръг на AFT на МЧУ за да проверя дали тази стойност може да се увеличи. Получи се до 7,5V.
Същата операция направих и при напрежение 2,5V.Напрежението падна до 0,4V.
Пуснах управлението на тунера от процесора. Пуснах в режим "търсене". ТV спря на първия намерен канал, но малко встрани от централната честота. С лека донастройка на тр.кръг на AFT от МЧУ
се получи нормално качество на образ и звук.
Оказва се , че разстроен тр.кръг може да предизвика две повреди:
1. При настройка не спира на канал - моя случай;
2. Запаметява , но не на точната честота на канала.
Които не го знаят да го имат в предвид.
А извън темата това, ТV има интересна история. Ако някой го интересува да пише.Ще ви я разкажа.
Приключвам дискусията .Още веднъж благадаря на всички!

Ако бобината не е въртяна преди това от някой "майстер",щом викаш
че телевизора има "странна съдба" Laughing то вероятната причина за саморазстройването на трептящия кръг е това че кондензатора който е вътре в бобинката се е скапал и телевизора ще доде пак рекламация...
Тя бобината самичка няка как да се разстрои от самосебеси...
Има изписано много по темата за тия кондензатори...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
VELKO
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 26, 2007 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре, да разкажа историята.
Телевизора го донесе сестра ми от Япония 1986г. След 10г.експлоатация замина работещ и без никъкви ремонти на тавана на къщата. Преди месец започна разчистване на тавана и един "тъпак" го пусна с неговия си кашон от тавана на двуетажната къща по метален улей в общия боклук. Аз го взех с идея да го занеса на вилата, та ако го откраднат да не ме е яд. Кутията на ТV малко се счупи от падането в долния десен ъгъл. Електрическите поражения вътре бяха малко спукани писти около трансформатора на захранването и проблема който решихме съвместно. Така, че това ТV никога не е било на ремонт. Харесва ми като изпълнение с оригинални елементи и ви уверявам, че има страхотни картина и цветове.
При прегледа и настройката на тр.кръг не забелязах механични повреди.Може и да сте прави, че С на тр.кръг може да си е променило стойността, но ако проблема се повтори след време ще знам къде да го търся. Така, че живота на старата техника продължава.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети