| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Съб Юли 28, 2007 11:41 Заглавие: вентилатор за НЧУ |
|
|
Искам да сложа охлаждащ вентилатор на един усилвател.Вентилатора е за 24 волта =,2.6 вата.Захранването на усилвателя е 42 волта/за рамо/.Трябва да се сложи ограничителен резистор.По моите сметки същия трябва да бъде-180 ома,2 вата.Също така съм предвидил диод,свързан към вентилатора/противопосочно на захранването/.Ще е необходим и противосмутителен кондензатор,паралелно на мотора.Каква стойност е подходяща?И ако бъркам нещо в сметките-моля поправете ме.
С уважение! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Юли 28, 2007 11:59 Заглавие: |
|
|
| Най-добре си направи стабилизатор с транзистор и ценердиод или със стабилизатор от серията 7824 (в твоя случай) за да не ти играят оборотите на вентилатора като включиш музиката.За кондензатор служи 470 нанофарада може и 100 в този порядък някаде.Ако го направиш с стабилизатор на входа служи 470 нано, а на изхода 100. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Юли 28, 2007 12:05 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: | | Най-добре си направи стабилизатор с транзистор и ценердиод или със стабилизатор от серията 7824 (в твоя случай) за да не ти играят оборотите на вентилатора като включиш музиката.За кондензатор служи 470 нанофарада може и 100 в този порядък някаде.Ако го направиш с стабилизатор на входа служи 470 нано, а на изхода 100. |
42 волта за вход на 7824 е малко височко.Пак ще иска огр. резистор на входа на 7824.Как да го сметнем. |
|
|
 |
krasiorocknroll Опитен потребител

|
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Юли 28, 2007 19:42 Заглавие: |
|
|
| Май ще остана на варианта с резистора.Усилвателя/вече е при мен/е 2 по 120 вата.Трафа му е 450 вата/Ш-образен,лентов/.На празен ход напр. е 41 волта.При макс. усилване,едва ли ще се смъкне с повече от 5 процента. |
|
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 9:02 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | the_bull написа: | | Най-добре си направи стабилизатор с транзистор и ценердиод или със стабилизатор от серията 7824 (в твоя случай) за да не ти играят оборотите на вентилатора като включиш музиката.За кондензатор служи 470 нанофарада може и 100 в този порядък някаде.Ако го направиш с стабилизатор на входа служи 470 нано, а на изхода 100. |
42 волта за вход на 7824 е малко височко.Пак ще иска огр. резистор на входа на 7824.Как да го сметнем. |
ако има6 7824 и 2 диода от типа на 1N4001,връзваш 2 диода последователно на входа на схемата и ще вземеш неодходимия пад за да намалиш входното,значи,ако не се лъжа при 7824 му дават 40V max входно,ти имаш 41V,зна4и 2-та диода ще ти сваршат работата напално,разликата в обортите няма да осетиш ако падне с 1V напрежението на ветилатора.Успех  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 15:23 Заглавие: |
|
|
| А минал ли ти е през акъла вариант с два вентилатора. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 15:52 Заглавие: |
|
|
| tchav написа: | | А минал ли ти е през акъла вариант с два вентилатора. |
Мина ми,но в момента имам само един.Разположението на кутията е следното:Радиатора е отзад,като служи и за заден капак.Крайните са от вътре,върху радиатора естествено.Отвор има само от горе/ламарината е перфорирана по дължина,над радиатора/.Мислех да сложа вентилатора от страни,така,че да вкарва въздух през отвор,който ще направя и да го изкарва през споменатите отвори отгоре.Ако вентилаторите станат два-как ще е най- добре да се разположат. |
|
|
 |
|