Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

захранване с два трафа
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 12:56    Заглавие: захранване с два трафа Отговорете с цитат

Имам кутия за един НЧ усилвател който правя вмомента,и същата е по ниска от трафа,който бех предвидил/кутийте при мен са проблем/.Намерих два еднакви трафа които се сабират идеално вътре.Как е най добре да ги свържа.В паралел не ми се вижда удачно.С по два: изправителя и изглаждащи групи ...заемат много място.Мисля да навия по една вторична на всеки траф за да се получи необходимото двуполярно захранване.Някакви други препоръки?
Върнете се в началото
krasiorocknroll
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм абсолютно сигурен дали е правилно,но съм виждалтака свързани два трафа.Първичните намотки им бяха свързани последователно,вторичните също.Целта е била да се увеличи напрежението.
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 13:54    Заглавие: Отговорете с цитат

krasiorocknroll написа:
Не съм абсолютно сигурен дали е правилно,но съм виждалтака свързани два трафа.Първичните намотки им бяха свързани последователно,вторичните също.Целта е била да се увеличи напрежението.

Изразявам се по кратко:вместо един траф,с две вторични, за по 30 волта всяка/ за да се получи двуполярно захранване/,ще използвам два трафа с по една вторична за 30 волта.Вторичните на двата отделни трафа се свързват последователно,като се извежда средната точка.
Първичните намотки,естествено са в паралел.
Върнете се в началото
Ванчо
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: гр. Попово, обл. Търговище

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 15:08    Заглавие: Отговорете с цитат

По правило токоизточниците не се свързват паралелно, понеже много трудно могат да изравнят напреженията им с точност до миливолти(става въпрос за вторичните намотки), в противен случай поради разликата в потенциалите започват да текат изравнителни токове. Това е за еднополярно напрежение. Ако се налага двуполярно, тогава при 2 трафа с по 1 вторична намотка всеки е подходящо да се построи схема с две вторични намотки със средна точка между тях, един грец и два стабилизатора с филтри, като се изхожда от условието сборната мощност на двата трафа да е равна или по-голяма от тази на оригиналния. Условието за мощността важи и за изправителя и стабилизаторите.
А, има и нещо друго - не знам каква е мощността на НЧУ-то и на рафовете, но при навиване на вторични намотки трябва да се съобразиш с още две неща - диаметъра на проводника и пространството, необходимо за разполагането им между макарата и магнитопровода. От една страна ако проводникът е тънък ще се събере, но ако услвателя има нужда от по-голям ток(напр. при повечко volume), ще падне напрежението и ще се загрее намотката. В другия случай, ако проводникът има нужния диаметър, може да не се съберат всички навивки за да се получат 30 волта.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 15:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Общата мощност на двата трафа е по-голяма от тази ,която изисква усилвателя.Намотките ще се съберат.Интересуваше ме само,дали е удачно да ги свържа по гореописания от мен начин.И за какво са ми тия стабилизатори.Захранването ще бъде нестабилизирано.Общата/средната/точка на вторичните намотки отива към "масата" на усилвателя,а другите два извода към входа на греца.След изхода на греца ще има два електролита/по един за +Е и -Е/.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Вържи двата трафа,както си решил.Първичните-паралелно,вторичните-последователно.Ако са фабрични еднотипни (което е задължително!) само се съобрази с вторичните да ги вържеш начало-край+начало-край..Нямаш никакви проблеми.правил съм го тоя номер и аз.Първичните обаче връзваш начало с начало и край с край (приемаш условно кое е начало и кое-край).

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Моя усилвател е изработен по този начин и на пръв поглед нямам проблем освен малко по голям брум, но не съм сигорен дали е от свързването на трансформаторите или се поражда от друго място за сега не съм търсил от каде е. Иначе нещата си стават при мен свързването е 4 трафа 2 двоики свързани последователно така ми се получават 2 X 30 волта за захранване на 4 стъпала по 200 вата 2 по 2 в паралел. Начина на свързване е този поради простата причина, че намерих готови трафове с еднополярно напрежение по около над 300 вата мощност, и не ми се занимаваше да ги пренавивам.

edit:При мен не съм спазвал начало и край като, че ли възможно ли е от това да имам брум.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
edit:При мен не съм спазвал начало и край като, че ли възможно ли е от това да имам брум.

Със сигурност не е от това, но просто си пропуснал деня в които си ги връзвал да си пуснеш един фиш за тото. Smile
Да не питам сега как ги правите тези усилватели след като не си и помисляте, че трябва да се съобразяват и такива неща Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 19:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Вържи двата трафа,както си решил.Първичните-паралелно,вторичните-последователно.Ако са фабрични еднотипни (което е задължително!) само се съобрази с вторичните да ги вържеш начало-край+начало-край..Нямаш никакви проблеми.правил съм го тоя номер и аз.Първичните обаче връзваш начало с начало и край с край (приемаш условно кое е начало и кое-край).

Ето това е бирата/пардон-отговора,който търсех/.Началата и крайщата на вторичната,естествено ще бъдат спазени,иначе -противовключване.Колкото до брума в усилвателя на другия колега-вероятно идва от лошо разположение на трафовете спрямо останалите неща,неправилно подведени маси и др.
Трафовете ще им сложа по една намотка "на късо"-латунова пластина,обхващаща намотката,заедно със сърцевината-ОТ ВЪН,както е при импулсните трафове в телевизорите.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 28, 2007 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
както е при импулсните трафове в телевизорите.

При въпросните трансформатори, честотата е много по различна от тази при теб.
Поради тази причина нещо което върши работа за едно приложение може да е напълно безполезно при друго (макар принципите да са едни и същи).
Твоите е добре да са екранирани като се затворят в метална кутия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети