Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ТВ Totanic CTV5310SXR захранване
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
cdi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Трявна

МнениеПуснато на: Съб Авг 04, 2007 16:12    Заглавие: ТВ Totanic CTV5310SXR захранване Отговорете с цитат

Здравейте колеги. Мъчиме това захранване на ТВ Totanic CTV5310SXR шаси PTXM01. Поизчетох по форума идеите на колегите но никакъв резултат. Проблема ми е че захранването неотлепя да се пусне, единствено напрежение което се мери е на В+ което е 14в. До момента дефектен елемент след мерене не съм открил, заменял съм само профилактично: STRF6654 + оптрона и SE135, резултат нулев - Q804 и Q805 свалени и мерени както и кондензаторите. Нямам товар по вторичните на импулсното. С подаване на външно захранване на 12в. st-by заработва и 5в са налице след прословутия стабилизатор за проца. Нямам никакви свежи идеи за този "титаник" и приемам всякакви. Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitachi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница

МнениеПуснато на: Съб Авг 04, 2007 18:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами не се сещам какво пише по форумите, струва ми се че е коментирано. Ама аз за всеки случай ще напомня. С818 - 330мф, 2SA968 и 20om съпротивлението във вторичната страна. Това са главните проблеми в тоя телевизор.
cdi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 10:59    Заглавие: Отговорете с цитат

mitachi написа:
Ами не се сещам какво пише по форумите, струва ми се че е коментирано. Ама аз за всеки случай ще напомня. С818 - 330мф, 2SA968 и 20om съпротивлението във вторичната страна. Това са главните проблеми в тоя телевизор.

Изброените елементи са мерени и драви. Напръв поглед това захранване е меко казано просто елементарно но така или иначе неизка да тръгне. Имах идея да елиниминирам оптрона но нещо не ми стиска все още.
Върнете се в началото
SANDCASTLE
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 13:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери Q812, Q811 и Q810. Обърни внимание на Q812 като го мериш, че има вградено съпротивление в базата. Успех
Върнете се в началото
takiev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: StaraZagora

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 19:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Записал сьм си: ТВ може да трьгне и без памет. ИЗ вSt.by=14 в.
2SA968 se сменя -не се мери- за проба. Drugoto- виж mitachi.
А идва ли управляващо напр. на базата на Q812/в базата му има R-
вграден/. От проца идва ли упрал.U?
Optrona може и TLP 621.
Върнете се в началото
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2007 1:26    Заглавие: Отговорете с цитат

cdi написа:
... Имах идея да елиниминирам оптрона но нещо не ми стиска все още.
Доколкото разбирам искаш да провериш дали проблема е в първичната или вторичната страна на захранването. Сложи тример на мястото на ЕС на оптрона и постепенно му увеличавай съпротивлението. Ако напрежението се вдига - търсиш проблема във вторичната страна. Ако напрежението остане 14в - търсиш проблема в първичната. Q812 работи в ключов режим и може да го провериш като го извадиш или като дадеш накъсо ЕС. Успех!
Върнете се в началото
cdi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2007 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако st-by е 14в. и тв-то е застанало в този режим защо тогава ми липсват 5в. за него, а като подам външно захранване релето за демагнитизация и светодиода заработват. Незнам дали st-by неполучава захранване от второ място което може да обясни всичко от изброените проблеми. Ще премеря още веднъж елементите които предложихте но се съмнявам че ми обягва нещо и то най вече заради калпавата схема.
Върнете се в началото
cdi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2007 10:43    Заглавие: Отговорете с цитат

takiev написа:
Записал сьм си: ТВ може да трьгне и без памет. ИЗ вSt.by=14 в.

А идва ли управляващо напр. на базата на Q812/в базата му има R-
вграден/. От проца идва ли упрал.U?

Нямам управляващо напрежение на базата на Q812 - то няма и как да имам при положение че процесора не е захранен.
При малко по задълбочено мерене на базата на Q810 имам 0.65в а на колектора му около 5в. което показва че транзистора е отпушен предполагам е нормалното му състояние за st-by - липсва само управляващо напрежение а би трябвало да идва от второто рамо на импулсното изпълнено с D809, D808 на което имам по 1в.
Върнете се в началото
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2007 11:32    Заглавие: Отговорете с цитат

cdi написа:
Ако st-by е 14в. и тв-то е застанало в този режим защо тогава ми липсват 5в. за него, а като подам външно захранване релето за демагнитизация и светодиода заработват. Незнам дали st-by неполучава захранване от второ място което може да обясни всичко от изброените проблеми. Ще премеря още веднъж елементите които предложихте но се съмнявам че ми обягва нещо и то най вече заради калпавата схема.
Схемата действително е калпава и това което разчитам е, че тези 14 волта през R814/20ома и Q808/2SA988A постъпват на входа на 7805, която е нарисувана като транзистор Q813. Q808 се управлява от Q810, Q810 от Q811, а Q811 от Q812.
cdi написа:
...При малко по задълбочено мерене на базата на Q810 имам 0.65в а на колектора му около 5в. което показва че транзистора е отпушен...
Ако транзистора е отпушен на колектора му трябва да има 0V. Дай го за проба на маса и виж дали ще дойдат 5-те волта за Sby. Успех!
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2007 11:49    Заглавие: Отговорете с цитат

cdi написа:
При малко по задълбочено мерене на базата на Q810 имам 0.65в а на колектора му около 5в. което показва че транзистора е отпушен предполагам е нормалното му състояние за st-by - липсва само управляващо напрежение а би трябвало да идва от второто рамо на импулсното изпълнено с D809, D808 на което имам по 1в.

Ако това е така Rolling Eyes , то въпросния транзистор не е в час (запушен е!). При такова напрежение на базата му този ключ трябва да се отпуши и колектора му да се дръпне надолу (до напрежението на насищане), при което ще се отпуши p транзистора (808 май му е номера) който ще "захрани" стабилизатора нарисуван като транзистор (на 8 волта доколкото виждам).
5 волтовия е отгоре и си е нарисуван като такъв, но на неговия вход ще дойде напрежение когато тръгне захранването.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети