| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 11, 2007 12:29 Заглавие: TFT / LCD Монитор Peacock P17 Model: PT1704A |
|
|
Здравейте колеги, имам проблем с инвертора за подсвета на този монитор. Монитора заработва за няколко секунди и се гаси като остава на st-by захранването. При опит за мерене на няколко включвания монитора се позадържа в работно положение за около 10-15мин. и пак изгасна, при което се наблюдаваше трепкане на подсвета в долния десен ъгъл. Изпълнението на инвертора е с конторлна интеграла TL1451A. Въпроса ми е дали се намират лампи за подмяна на подсвета и дали е възможно да се излъже контрола с подаване на сигнал за да негаси подсвета и да работи макар и с това трепкане. Предварително благодаря за идеите.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 14:45 Заглавие: |
|
|
Докарах го до положение да не гасне и да работи стабилно но за сметка на едната лампа за подсвета. Прекъснах извод 3 на интегралата и подадох сигнал от 14 извод но лампата незапалва така.
Неочаквах че ще има такова табу по тая тема.  |
|
|
 |
pavlin v Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 20:31 Заглавие: |
|
|
Виж си пощата дано ти помогне.  |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 15, 2007 9:48 Заглавие: |
|
|
| Видях я и благодаря много - ще свърши работа но така или иначе съм за смяна на лампа. Отворих матрицата и истигнах до лампите и едната направо незапалва, свети си в розово а другата премигва отвреме на време. Електрониката я излъгах да неправи мизерии но на лампите нямаше никакви надписи. Размерите и са 36.5см на 3мм или малко под 3мм. Ако някой има информация откъде мога да се снабдя с такива нека пише. |
|
|
 |
СиТ Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 8:08 Заглавие: |
|
|
Този инвертор няма ли отделни генератори респ. стъпала за долна и горна подсветка ? Ако е така, за да си сигурен че са лампите ги завърти. Скоро "лекувах" инвертор и се оказаха електролитни кондензатори, освен това дефектирал "гасящ" кондензатор в първичната намотка на повишаващия траф. Възможно е също така да има "утечка" на високото захранващо лампите напрежение затова изтегли лампите от панела и ги прегледай. Казваш " едната направо незапалва, свети си в розово а другата премигва отвреме на време" което може да означава проблеми както в генератора така и в крайните стъпала - провери си транзисторите, скоро имах проблем с влошени характеристики на ZTX1049A - NPN SILICON PLANAR MEDIUM POWER HIGH GAIN TRANSISTOR. В такива случаи се проследява и честотата, формата и амплитудата на генерациите. Но всичко зависи от схемата по която е реализиран инвертора, а ти не пишеш това за да се разсъждава. Според мен лампите са последното нещо в което трябва да се съмняваш - там няма какво да "изгори".
Иначе лампи има подобни на твоите размери в eshop.bg напиши TFT SCRE в търсене излизат едни за 17" монитор. |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 8:53 Заглавие: |
|
|
| СиТ написа: | Този инвертор няма ли отделни генератори респ. стъпала за долна и горна подсветка ? Ако е така, за да си сигурен че са лампите ги завърти. Скоро "лекувах" инвертор и се оказаха електролитни кондензатори, освен това дефектирал "гасящ" кондензатор в първичната намотка на повишаващия траф. Възможно е също така да има "утечка" на високото захранващо лампите напрежение затова изтегли лампите от панела и ги прегледай. Казваш " едната направо незапалва, свети си в розово а другата премигва отвреме на време" което може да означава проблеми както в генератора така и в крайните стъпала - провери си транзисторите, скоро имах проблем с влошени характеристики на ZTX1049A - NPN SILICON PLANAR MEDIUM POWER HIGH GAIN TRANSISTOR. В такива случаи се проследява и честотата, формата и амплитудата на генерациите. Но всичко зависи от схемата по която е реализиран инвертора, а ти не пишеш това за да се разсъждава. Според мен лампите са последното нещо в което трябва да се съмняваш - там няма какво да "изгори".
Иначе лампи има подобни на твоите размери в eshop.bg напиши TFT SCRE в търсене излизат едни за 17" монитор. |
Не съм писал за работата на инвертора защото съм пробвал да разменя лампите и ефекта е че пак долното рамо се държи по един и същи начин. С осцилоскоп се наблюдава завишена амплитуда с странна форма на входния сигнал на 3 пин който е проверка на състоянието на лампите / на 14 пин входа за другото рамо такива пулсации не се наблюдаваха / . При разглабянето на матрицата установих че единия проводник за едната лампа е прекъснат а лампите са 2 за рамо и са свързани успоредно. При възтановяването на връзката и пускането видях както по горе съм писа светенето на двете лампи - очевадно е държанието им, все пак монитора е производство около 2000 година. Утре чакам за лампи и мисля че няма да имам други проблеми. Инвертора работи добре макар и в тесен хистерезис за износването на лампите. |
|
|
 |
СиТ Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 13:13 Заглавие: |
|
|
Нещо не те разбирам, горе трябва да има две успоредни лампи в пакета и долу две. Всяка двойка трябва да се захранва от отделен инвертор, т.е. на платката трябва да има два еднакви инвертора - но всяка пура се захранва от отделен повишаващ траф през високоволтов кондензатор - така ли е ?
Пиши какъв е инвертора - DAC ли е ?
Ако горните пури слагаш долу и "ефекта е че пак долното рамо се държи по един и същи начин" както пишеш, то причината е в долния инвертор а не в лампите.
Поне на инвертора на LCD Mitac който скоро правих няма такава връзка за проверка на състоянието на лампите. Защитата си е чисто токова и при повишена или намалена консумация над/под определени граници монитора се изключва.
Това което правиш на 3 пин ми се струва грешно, може да ти коства други проблеми.
Виж си веригата за 12 волта, до куплунга трябва да има 2 електролитни кондензатори за всеки инвертор (генератор) смени ги.
Провери си и крайните транзистори които клатят трафа там може да има и един кондензатор 220 nF/160 V също прави бели.
Или нещо не съм те разбрал добре.
В 95% от такива случаи лампите не са виновни. |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 14:15 Заглавие: |
|
|
| СиТ написа: | Нещо не те разбирам, горе трябва да има две успоредни лампи в пакета и долу две. Всяка двойка трябва да се захранва от отделен инвертор, т.е. на платката трябва да има два еднакви инвертора - но всяка пура се захранва от отделен повишаващ траф през високоволтов кондензатор - така ли е ?
Пиши какъв е инвертора - DAC ли е ?
Ако горните пури слагаш долу и "ефекта е че пак долното рамо се държи по един и същи начин" както пишеш, то причината е в долния инвертор а не в лампите.
Поне на инвертора на LCD Mitac който скоро правих няма такава връзка за проверка на състоянието на лампите. Защитата си е чисто токова и при повишена или намалена консумация над/под определени граници монитора се изключва.
Това което правиш на 3 пин ми се струва грешно, може да ти коства други проблеми.
Виж си веригата за 12 волта, до куплунга трябва да има 2 електролитни кондензатори за всеки инвертор (генератор) смени ги.
Провери си и крайните транзистори които клатят трафа там може да има и един кондензатор 220 nF/160 V също прави бели.
Или нещо не съм те разбрал добре.
В 95% от такива случаи лампите не са виновни. |
Виж сега - нещата не са толкова сложни както ги пишеш. Незнам този монитор който си позвал как работи но надали принципа е различен. Нямам много опит с ТФТ мониторите но трябва да се учат и не е толкова страшно колкото някой ги изкарват. Погоре съм писал че на рамо имам 2 лампи - естествено е че рамената са 2. Аз имам проблем само с едното рамо. На 3 пин и на 14 пин на интегралата / дръпни си даташиита и го разгледай / са обратбите връзки от импулсния траф на инвертора към интегралата. По тях меря разликите които съм описал и точно от там ми се получава и гасенето на монитора. За проба на инвертора размених куплунзите на лампите / ако рамото което ми прави мизерии е дефектно, ефекта ще се наблюдава на другото рамо а то не е така / и се оказа че дефектните лампи за мен се държат пак както с другото рамо което автоматично потвърждава че лампите са дефектни. Разглобих матрицата и извадих дефектното рамо и там се наблюдаваше доста нагар по куплунзите както и мно ярко изразени черни петна по самите лампи в краищата. От тук остана да си чакам новите лампи и да си ги монтирам и да закрия темата.
Инверторите са 2 за всяко рамо по един както е на мисля всички монитори само интегралата ми е една обща и за двете рамена.
Незнам къде се получава това огромно разминаване с това което пиша и това което четете - просто недоумявам.
Една дефектна луминисцентна лампа почти всеки знае какви са и признаците когато остарее и почне да препалва от време на време и премигва - същия е ефекта и с много по износената в моя случай втора лампа която пък направо си свети в розово и я виждам че изка да потегли ама нема вътък горката. При положение че лампите са 2 на рамо и са успоредно вързани и се държат по различен начин кое според вас е дефектно като имате в предвид че това рамо съм го подал за проба преди това на здравите лампи и на тях е работило както трябва ??? |
|
|
 |
nikpesh Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 23:01 Заглавие: LCD монитор |
|
|
Подобен дефект имах с 17 инчов LCD монитор COMPAQ.При включване
на монитора-светваше екрана за секунди и веднага гаснеше .За подсветка на панела има 4 бр.лампи със студен катод/луминисцентни
лампи/ 2бр.горе и2 бр.долу.Правих най- различни проби,като разменях инверторите и лампите .Оказаха се дефектни долните на
панела 2 бр лампи.Те са дълги за 17 инчов монитор 350мм. и ф=2,5мм.
а за 15 инчов -300мм.Купих 2 бр.от магазина на Пулсатор в Студ. град за 19,60лв.
Смених ги и всичко е ОК.Направих проба след това,като изключих
една от лампите-мотитора дава горния дефект.
Подмени дефект. лампи и всичко ще се оправи
УСПЕХ! |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 17, 2007 9:20 Заглавие: Re: LCD монитор |
|
|
| nikpesh написа: | Подобен дефект имах с 17 инчов LCD монитор COMPAQ.При включване
на монитора-светваше екрана за секунди и веднага гаснеше .За подсветка на панела има 4 бр.лампи със студен катод/луминисцентни
лампи/ 2бр.горе и2 бр.долу.Правих най- различни проби,като разменях инверторите и лампите .Оказаха се дефектни долните на
панела 2 бр лампи.Те са дълги за 17 инчов монитор 350мм. и ф=2,5мм.
а за 15 инчов -300мм.Купих 2 бр.от магазина на Пулсатор в Студ. град за 19,60лв.
Смених ги и всичко е ОК.Направих проба след това,като изключих
една от лампите-мотитора дава горния дефект.
Подмени дефект. лампи и всичко ще се оправи
УСПЕХ! |
Точно натам съм се ориентирал и аз - чакам днес да пристигнат лампите. |
|
|
 |
|