| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2007 0:04 Заглавие: Драйвер за DC-мотор със стабилизирани обороти |
|
|
Нужен ми е регулатор на обороти (с ШИМ) за двигател 12V ~4A, но да си държи оборотите т.е. при различно натоварване да поддържа еднакви обороти. По възможност без тахогенератор (да прихваща смущенията от четките на двигателя) но ако не става иначе ... със тахогенератор. Нещо от сорта на 555 + IGBT + преобразовател честота напрежение което да управлява 555-цата .... или нещо такова.
Ще се радвам ако някой даде идея. Прерових форума но не намерих такава тема затова отворих нова. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 11, 2007 16:13 Заглавие: |
|
|
Oк, с ШИМ-а явно е проблем.
А някой да предложи аналогов драйвер със стабилизирани обороти ... за двигател 12 волта, 3-4 ампера.
Действието трябва да е общо взето следното: при натоварване двигателя започва да черпи повече ток. Този 'преразход' се регистрира и управлението увеличава напрежението. Така действат управленията в механизмите на касетофоните. Трябва ми нещо подобно но за по силен двигател. И трябва да е регулируемо. Т.е. да не е за точно фиксирани обороти. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
Bobcho Активен потребител

|
|
|
 |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 11, 2007 21:50 Заглавие: |
|
|
| Виж това |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 11, 2007 22:50 Заглавие: |
|
|
вече си мислех че е глас в пустиня. Схемата от неомонтана може би ще свърши работа. Тази с 555 в момента я използвам. Работи добре разбира се но за съжаление не коригира оборотите при натоварване. Аз намерих една аналогова (точно каквото трябва) с LM358 от руски сайт ама не си спомням от къде точно и понеже не тръгва като хората, без описанието ми е трудно да разбера защо. Не мога да качвам файлове и затова я изпратих на borko 30. Надявам се да я покаже.
Ако се намери разрешение на проблема ще е интересно за всички които се опитват да правят сами телоподаващо (за това ми трябва ). _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 6:15 Заглавие: |
|
|
| Захрани си двигателя със променливо 20 волта напрежение и го регулирай с елементарен тиристорен регулатор ,по схемата за бормашина ,той държи оборотите ,но само ако двигателя ти е четков. Ще трябва и да си преизчислиш елементите на управлението/потенциометъра и резистора / |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 7:16 Заглавие: |
|
|
Статора е с магнити, т.е. двигателя е постояннотоков .. от чистачки за кола. Трябва ми за телоподаващо и е вярно че суперстабилизация не е нужна но изискванията към телоподаващото или по точно към шева са по-високи и затова.
С тиристорния регулатор и един грец ще стане но това е подобно на шим-а (не съвсем ама сходен принцип) и май няма да е по добре от схемата с 555 а такъв вече сложих. Във всеки случай благодаря за идеята ако се бях сетил по-рано щях да икономисам малко време с един готов регулатор и двигателче от евтин миксер. И той е с подходящ редуктор като двигателчето за чистачки че може да се задвижат и двете колелета без допълнителни предавки че и понижаващ траф нямаше да трябва.  _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 13:17 Заглавие: |
|
|
| Не ти трябва грец ,тиристора следи противо-едн-то на двигателя през запушения полупериод и оттам стабилизира оборотите ,ако го пуснеш двупътно губиш стабилизацията ,за двигател от чистачки ще стане -той си е четков ,малко мощност се губи от еднополупериодното захранване ,ама нали е с редуктор. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 15:40 Заглавие: |
|
|
Разбрах Ами ще увелича напрежението щом е само един полупериод и ще компенсира. Ротора има инерция и няма да се усети.
Кои точно регулатори имаш пред вид .. като за осветително тяло но без греца и с напаснати стойности на резисторите за по-ниско напрежение ли? В смисъл кога да отпуши тиристора се определяше от една интегрираща RC верига и от нарастването на напрежението на полувълната във времето. Към това се включва сега и противо-едн-то на двигателя и така се коригира момента на отпушване ... надявам се написах някаква простотия опитвам се да разбера горе долу как действа  _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
|