|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
GOSHO Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2004 Мнения: 1450 Местожителство: Варна - с.Тополи
|
Пуснато на: Съб Авг 11, 2007 22:20 Заглавие: |
|
|
Принципната схема е 1:1 , има разлика в стойностите на R712, 713 ,вероятно и в трафчето.Оригиналните транзистори са 2 x 2sd1803.След смяната им при включване след 5-10 сек. парят, даже и пропушват.Определено ми се губи теорията ,а и практиката с такива блокинг генератори.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 12, 2007 11:50 Заглавие: |
|
|
Като гледам схемата няма нещо специално. Разликата с обикновения блокинг-генератор е че са използвани 2 транзистора. По този начин се удвоява честотата и съответно се намаляват размерите на трафа. Другото, което прави впечатление, е че няма пускова верига, която да определи кой от двата транзистора да се отпуши пръв при идване на захранването. Разчита се явно на това, че няма два напълно еднакви транзистора и единият винаги ще се отпуши малко по-бързо от другия. След това обр. връзка в базата продължава да го отпушва лавинообразно, а в същото време запушва другия. След което процеса се повтаря с другия транзистор и т.н. Честотата не знам точно колко е, но предполагам че е от порядъка на 1MHz и затова 1,0µs време за превключване ми се струва малко.
От практическа гледна точка, ако оригиналните транзистори "пушат" ти остава да провериш само дросела L708, защото ефекта от него може да е същия. След което не остава друго, освен да търсиш трафче. Успех! |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 12, 2007 12:03 Заглавие: |
|
|
оригиналния транзистор го има в Марио и струва лев и педесе. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
GOSHO Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2004 Мнения: 1450 Местожителство: Варна - с.Тополи
|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 9:06 Заглавие: |
|
|
| Bojilov написа: | | оригиналния транзистор го има в Марио и струва лев и педесе. |
Взех от там оригинални ,но и с тях е същото.Дросела според мен е добре.Трафче едвали ще намеря.Така ,че ще отива в казана.
Благодаря на всички за помоща. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|