Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Измерване на температурата на водата в бойлер
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
andrew_hack
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 13, 2007 19:51    Заглавие: Измерване на температурата на водата в бойлер Отговорете с цитат

Някой има ли идея как да се измери температурата на водата в бойлер?
Без да го счупим разбира се и без да гледаме термометъра на бойлера Laughing
Измерване на температурата на тръбите не върши работа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ShaGratH^
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Авг 13, 2007 20:02    Заглавие: Отговорете с цитат

И според теб има ли начин.....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 13, 2007 20:14    Заглавие: Отговорете с цитат

На изходната тръба (топлата слагаш торйник и на третата "дупка" си монтираш по подходящ начин датчика.
Когато тече водата - ще имаш достатъчно точно показание.
Ако искаш вътре, то пак от там напъхваш датчика (няма да е много просто, но при добро желание Smile ), като имаш впредвид, че ако е за вертикален монтаж "топлата тръба" би трябвало да продължава вътре почти до "тавана" му.
Имай впредвид и това, че целия обем не е с абсолютно еднаква температура.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 13, 2007 21:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е еднаква температурата особено когато е бил стоплил и точиш топла вода. Студената влиза от долу и в общи линии си остава там. Аз взех един обикновен електронен термометър и мушнах датчика покрай изолацията до балона. Не че не върши работа но като се точи вода от бойлера си държи показанието и по някое време изведнъж пада.
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 8:05    Заглавие: Отговорете с цитат

joda написа:
Не е еднаква температурата особено когато е бил стоплил и точиш топла вода. Студената влиза от долу и в общи линии си остава там. Аз взех един обикновен електронен термометър и мушнах датчика покрай изолацията до балона.

А мен това ме навежда на мисълта на една доста интересна идейка ... примерно вземаме десетина датчика и по метода на @joda ги полагаме на приблизително еднакво разстояние по корпуса на бойлера ... после с едно ПИКче и 10 мин писане на софтуер и с подходяща индикация било то и светодиодна ще имаме винаги точна информация за това колко вода имаме в бойлера ... защото наистина е неприятно човек да се исплакне със студена вода особенно през зимата Smile)

Айде ако има навити да го пробват да се обадят ... ще помагам със софтуера примерно Smile
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 8:52    Заглавие: Отговорете с цитат

valioman написа:
защото наистина е неприятно човек да се исплакне със студена вода особенно през зимата Smile)

Оххх докъде опряхте-PICове,софтуер...
Неслучайно един руснак викаше че до 10 години и в тоалетната хартия ще монтират микропроцесори да следят разните работи...
Сложи си един проточен и бъди сигурен че никога няма да ти се налага да се плакнеш със студена вода...
В момента съм със 2-нормален и проточен 8кВт,и съм си много доволен от проточния,
обаче скоро се къпах със един някав белгийски проточен 21кВт на трифазно и вервай ми-е там вече е истината-това нещо е като ТЕЦ.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 8:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojilov написа:
....

Прав си Божилов но... все пак нали за това е форума .... да се предлагат идеи и да се реализират по някакъв начин . А и ако всички разсъждавахме като теб науката нямаше да стигне до тези си постижения .
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 10:20    Заглавие: Отговорете с цитат

valioman написа:
Bojilov написа:
....

Прав си Божилов но... все пак нали за това е форума .... да се предлагат идеи и да се реализират по някакъв начин . А и ако всички разсъждавахме като теб науката нямаше да стигне до тези си постижения .

valioman не се сърди ама за един тъп бойлер цяло микропроцесорно управление ли да се сложи Shocked
Върнете се в началото
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 10:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да ви звучи странно но поради все по-големи изисквания за надеждност скоро всички бойлери които се продават в ЕС ще бъдат с електронен терморегулатор.
Датчика може да се постави единствено и само в месинговата (медна) тръбичка където е сегашният датчик.

то от доста такива изрази
"valioman не се сърди ама за един тъп бойлер цяло микропроцесорно управление ли да се сложи "
в България бая разрушени апартаменти от гръмнали боилери през последните години. Дано и на вас не се случи бойлера на съседите да гръмне повярвайте ми!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 10:33    Заглавие: Отговорете с цитат

old4 написа:

valioman не се сърди ама за един тъп бойлер цяло микропроцесорно управление ли да се сложи Shocked

Smile) Ама още ли не сте разбрали че прословутото микропроцесорно управление вече е 100 пъти по просто от направата на каквато и да е електроника с дискретни елементи ... вече е по лесно да си стъкмиш схемичка с контролерче отколкото да мислиш такава с една шепа елементи.Съгласен съм че това е тъпо решение наистина но скоро чух по радиото реклама че вече продавали УМНИ бойлери които били с прословутото микропроцесорно управление , баси то човек да не каже нещо , от 5 ма включили се в темата само @RC и аз сме дали пост по темата всичко друго е чесане на пръстите според мен .
А и да не забравяме че темата е със Заглавие: Измерване на температурата на водата в бойлер
А вече за какво ще се ползва и зашо и колко и т.н мисля че не са отговори .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети