| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
andrew_hack Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 19:51 Заглавие: Измерване на температурата на водата в бойлер |
|
|
Някой има ли идея как да се измери температурата на водата в бойлер?
Без да го счупим разбира се и без да гледаме термометъра на бойлера
Измерване на температурата на тръбите не върши работа. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 20:02 Заглавие: |
|
|
| И според теб има ли начин..... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 20:14 Заглавие: |
|
|
На изходната тръба (топлата слагаш торйник и на третата "дупка" си монтираш по подходящ начин датчика.
Когато тече водата - ще имаш достатъчно точно показание.
Ако искаш вътре, то пак от там напъхваш датчика (няма да е много просто, но при добро желание ), като имаш впредвид, че ако е за вертикален монтаж "топлата тръба" би трябвало да продължава вътре почти до "тавана" му.
Имай впредвид и това, че целия обем не е с абсолютно еднаква температура. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 21:30 Заглавие: |
|
|
Не е еднаква температурата особено когато е бил стоплил и точиш топла вода. Студената влиза от долу и в общи линии си остава там. Аз взех един обикновен електронен термометър и мушнах датчика покрай изолацията до балона. Не че не върши работа но като се точи вода от бойлера си държи показанието и по някое време изведнъж пада. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 8:05 Заглавие: |
|
|
| joda написа: | | Не е еднаква температурата особено когато е бил стоплил и точиш топла вода. Студената влиза от долу и в общи линии си остава там. Аз взех един обикновен електронен термометър и мушнах датчика покрай изолацията до балона. |
А мен това ме навежда на мисълта на една доста интересна идейка ... примерно вземаме десетина датчика и по метода на @joda ги полагаме на приблизително еднакво разстояние по корпуса на бойлера ... после с едно ПИКче и 10 мин писане на софтуер и с подходяща индикация било то и светодиодна ще имаме винаги точна информация за това колко вода имаме в бойлера ... защото наистина е неприятно човек да се исплакне със студена вода особенно през зимата )
Айде ако има навити да го пробват да се обадят ... ще помагам със софтуера примерно  |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 8:52 Заглавие: |
|
|
| valioman написа: | защото наистина е неприятно човек да се исплакне със студена вода особенно през зимата )
|
Оххх докъде опряхте-PICове,софтуер...
Неслучайно един руснак викаше че до 10 години и в тоалетната хартия ще монтират микропроцесори да следят разните работи...
Сложи си един проточен и бъди сигурен че никога няма да ти се налага да се плакнеш със студена вода...
В момента съм със 2-нормален и проточен 8кВт,и съм си много доволен от проточния,
обаче скоро се къпах със един някав белгийски проточен 21кВт на трифазно и вервай ми-е там вече е истината-това нещо е като ТЕЦ. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 8:55 Заглавие: |
|
|
Прав си Божилов но... все пак нали за това е форума .... да се предлагат идеи и да се реализират по някакъв начин . А и ако всички разсъждавахме като теб науката нямаше да стигне до тези си постижения . |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 10:20 Заглавие: |
|
|
| valioman написа: |
Прав си Божилов но... все пак нали за това е форума .... да се предлагат идеи и да се реализират по някакъв начин . А и ако всички разсъждавахме като теб науката нямаше да стигне до тези си постижения . |
valioman не се сърди ама за един тъп бойлер цяло микропроцесорно управление ли да се сложи  |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 10:25 Заглавие: |
|
|
Може да ви звучи странно но поради все по-големи изисквания за надеждност скоро всички бойлери които се продават в ЕС ще бъдат с електронен терморегулатор.
Датчика може да се постави единствено и само в месинговата (медна) тръбичка където е сегашният датчик.
то от доста такива изрази
"valioman не се сърди ама за един тъп бойлер цяло микропроцесорно управление ли да се сложи "
в България бая разрушени апартаменти от гръмнали боилери през последните години. Дано и на вас не се случи бойлера на съседите да гръмне повярвайте ми! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 10:33 Заглавие: |
|
|
| old4 написа: |
valioman не се сърди ама за един тъп бойлер цяло микропроцесорно управление ли да се сложи  |
) Ама още ли не сте разбрали че прословутото микропроцесорно управление вече е 100 пъти по просто от направата на каквато и да е електроника с дискретни елементи ... вече е по лесно да си стъкмиш схемичка с контролерче отколкото да мислиш такава с една шепа елементи.Съгласен съм че това е тъпо решение наистина но скоро чух по радиото реклама че вече продавали УМНИ бойлери които били с прословутото микропроцесорно управление , баси то човек да не каже нещо , от 5 ма включили се в темата само @RC и аз сме дали пост по темата всичко друго е чесане на пръстите според мен .
А и да не забравяме че темата е със Заглавие: Измерване на температурата на водата в бойлер
А вече за какво ще се ползва и зашо и колко и т.н мисля че не са отговори . |
|
|
 |
|