| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Юли 23, 2007 13:57 Заглавие: 4 проводен вентилатор за процесор |
|
|
Някой има ли информация как се управлява подобно нещо? Според INTEL техните вентилатори си засичат дали дъното е съвместимо и ако е, предават управлението на него, а ако не е, следят температурата на корпуса на вентилатора /второто е проверено/. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 20:14 Заглавие: |
|
|
Проверих също така, че при нулев потенциал на управлението, вентилатора си намаля оборотите, но не спира.
при 12 волта на управлението- няма промяна.
бреййй, само аз се интересувам от това.... _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
|
|
 |
GSt Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Авг 04, 2007 9:58 Заглавие: |
|
|
Благодаря, разгледах го.
Следващият въпрос който ме интересува, е:
Кой от елементите тук е термочувствителен?
Идеята ми е да го изнеса на радиатора, понеже ще охлажда в открито пространство и температурата на радиатора ще бъде различна от тази на вентилатора _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 04, 2007 10:22 Заглавие: |
|
|
Всеки един p-n преход е термочувствителен.
Кой обаче в случая се ползва като датчик е малко трудно да се гадае само по картинка.
Твърде вероятно е това да е "голямото стъклено" (вероятно диод), но без да се ориентираш в самата схема трудна работа. |
|
|
 |
Private Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 04, 2007 13:22 Заглавие: |
|
|
| bobykafe написа: | | Кой от елементите тук е термочувствителен? | Докосни за момент всеки от заподозрените с върха на поялника
и ще го откриеш - вентилатора ще си промени оборотите.
Според мен по-вероятни са тези в червените кръгчета,
в зелените повече ми приличат на датчици на Хол.
Но пък по-големият се показва и от другата страна...
Също така е възможно датчика да е изцяло от другата страна на платката. _________________ -= All our life, we are beta testers =- |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Авг 04, 2007 13:40 Заглавие: |
|
|
Моят вентилатор е със здрава пластмаса от корпуса и имам пряк достъп само до стъкленото отгоре. От двете зелени кръгчета лявото според мен е датчика на хол, понеже не се вижда от другата страна какво друго може да е. Смятам да пробия дупки с дрелка в пластмасата и така да пробвам да нагрявам, защото физическият достъп до платката е възможен само след счупване на копруса, което искам да избегна.
Не намерих и никакво инфо за чиповете. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
|
|
 |
Private Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 04, 2007 13:56 Заглавие: |
|
|
| bobykafe написа: | | Не намерих и никакво инфо за чиповете. |
324A вероятно е LM324A, но по-интересния е другия.
Edit:
Порових малко за него. Предполагам, става дума за:
> BD6709FS - Single-Phase Full-Wave Motor Driver for Fan Motor _________________ -= All our life, we are beta testers =-
Последната промяна е направена от Private на Съб Авг 04, 2007 14:07; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 04, 2007 14:05 Заглавие: |
|
|
| Другия е това вероятно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 15, 2007 18:18 Заглавие: |
|
|
Под долния червен кръг има голяма точка калай, която се вижда през специална дупка в корпуса отзад. Като допра в нея поялника и вентилатора се развърта на мах веднага.... явно е близо термочувствителния елемент. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
|
|
 |
|