| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
andrew_hack Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 17, 2007 18:43 Заглавие: Как да направим дигитален ватметер (електромер)? |
|
|
| Как да направим дигитален ватметер? Да издържа поне 30A. Ако някой има и схема с микроконтролер, по възможност avr, ще съм много благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 17, 2007 21:15 Заглавие: |
|
|
Нямам представи доколко работи но ми попадна докато се ровех насам натам. Може да свърши работа.
http://www.constructor.bg/mk/ziffer.htm _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 18, 2007 11:47 Заглавие: |
|
|
В сайта на Microchip имаше такъв екзампъл - схема и програма. Може още да е там, но не съм ровил скоро и не знам дали не са го махнали. Е, не е с AVR разбира се...  |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 18, 2007 14:46 Заглавие: Re: Как да направим дигитален ватметер (електромер)? |
|
|
| andrew_hack написа: | | Как да направим дигитален ватметер? Да издържа поне 30A. Ако някой има и схема с микроконтролер, по възможност avr, ще съм много благодарен. |
Няма ли да ти е по лесно да преработиш един от тези в конрад , готова джаджа мери ти 100 неща и не е скъпа, само сменяш шунта с подходящ който да издържи тази мощност  |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 18, 2007 15:39 Заглавие: |
|
|
andrew_hack ватметъра няма нищо общо с електромера.Той е киловатчас метър и понеже такава единица има само когато се мери в стотинки (в енергото) по-точно е да се каже Джаулметър.Мерим енергия а не мощност.
По простичко казано един котлон от 800W можеш да го измериш, че е 800w с ватметър,но не можеш да измериш колко часа е работил трябва да стоиш с часовник и ватметър до него и да интегрираш ръчно с калкулатор(вкл-изкл.).Колкото до схемата с контролер, тука вече трябва да пуснеш АЦП-то и то две. После да сканираш тока и напреженията умножаваш ги и сумираш във времето. |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 18, 2007 17:03 Заглавие: E ? |
|
|
| ivpav написа: | andrew_hack ватметъра няма нищо общо с електромера.Той е киловатчас метър и понеже такава единица има само когато се мери в стотинки (в енергото) по-точно е да се каже Джаулметър.Мерим енергия а не мощност.
По простичко казано един котлон от 800W можеш да го измериш, че е 800w с ватметър,но не можеш да измериш колко часа е работил трябва да стоиш с часовник и ватметър до него и да интегрираш ръчно с калкулатор(вкл-изкл.).Колкото до схемата с контролер, тука вече трябва да пуснеш АЦП-то и то две. После да сканираш тока и напреженията умножаваш ги и сумираш във времето. |
Човека може просто да иска да види моментното показание на мощноста , не е споменал електромер !!!!!
Какво пречи да си сложиш това на всичката си консумация , и като излизаш от вкъщи поглеждаш колко ти е консумацията и като видиш 2кВата трябва да се сетиш че си забравил нещо
Много си е добра идеята , но трудно се намират готови решение , ето нещо интересно само трябва да си го попреправиш малко да стане за променлив ток , ще са нужни 2 трансформатора един токов и един напреженов, като напреженовия спокоино може да си го ползваш за захранване на контролера
http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/wattmeter.html
http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/watt/wattmeter.gif
Модерирано от RC
Това е заглавието:
Пуснато на: Пет Авг 17, 2007 7:43 pm Заглавие: Как да направим дигитален ватметер (електромер)? |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 18, 2007 19:20 Заглавие: |
|
|
| ivpav написа: | | .Колкото до схемата с контролер, тука вече трябва да пуснеш АЦП-то и то две. После да сканираш тока и напреженията умножаваш ги и сумираш във времето. |
а какво правят хората в горния интернет линк RA1,RA2 са си входове на АЦП-то.Да не оспамваме, мисля си че съвсем кротко обяснявам елементарни физични закони. Даже ако някой е сбъркал в заглавието, то самото пояснение ще научи 10 човека, които ще прочетат какво е мощност и какво е енергия във форума.Така грешката е полезна.Смисълът на форума е такъв,поне според мен.
И понеже това с токовите трансформатори е хитро като идея, хубаво е да видя някои схемни и предложения за това (ако може без интернет линкове). Как се вкарва сигнал от токов трансформатор във постояннотокова верига с линейна характеристика.Без това ватметър(а и електромер) за променливотокова верига трудно се прави. Това си мисля,че ще е основния проблем в тази ситуация. |
|
|
 |
wire Активен потребител

|
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 2:22 Заглавие: Mda |
|
|
Съжалявам че не съм погледнал внимателно заглавието
Но добре е човека да уточни какво точно иска електромер или ватметър , защото както каза ivpav по нагоре има разлика между 2-те неща
Ако е електромер , аналог девайс имат най добрите решения с 1 чип.
ADE7753 е за еднофазен електромер , останалото е лесно с контролера , той просто брои импулсите и индицира
http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/ADE7753.pdf
| ivpav написа: | | Как се вкарва сигнал от токов трансформатор във постояннотокова верига с линейна характеристика.Без това ватметър(а и електромер) за променливотокова верига трудно се прави. Това си мисля,че ще е основния проблем в тази ситуация. |
Защо да е трудно , на изхода на токовия трансформатор си имаш нужния товар , има изправители с операционен усилвател с добра линейна характеристика и са с добра реакция и нагласяваш изходното ниво като за ADC .
След трафа който ще ползваш и за захранване добре е да е с достатъчна мощност за да се влияе само отпромяна на напрежението в мрежата, слагаш същата схема за изправяне с операционен усилвател и си готов !!!
 |
|
|
 |
andrew_hack Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2007 14:04 Заглавие: |
|
|
Явно грешката е при мен. Не виждам разликата между ватметър и електромер
От програмна гледна точка ватовете лесно стават киловат часа - но така е когато един софтуерист започне да се занимава с хардуер
Ще разгледам схемите и благодаря за всички постове. Естествено очаквайте още въпроси. |
|
|
 |
|