|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 3:17 Заглавие: |
|
|
| Проблема с трафа е никикъв.Всеки един от микровълнова фурна може да свърши работа.Пробив на повишаващата вторична намотка е дефекта.Същата се изсича за да не се реже пакета и се навива такава, каквато е необходима.От 0.5~1 навивки\волт за различните модели,както и мощността от ~1000 до към 1500 вата.Ако се направи и един тиристорен предрегулатор значително може да се облекчи задачата на стабилизатора. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 8:43 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | Проблема с трафа е никикъв.Всеки един от микровълнова фурна може да свърши работа.Пробив на повишаващата вторична намотка е дефекта.Същата се изсича за да не се реже пакета и се навива такава, каквато е необходима.От 0.5~1 навивки\волт за различните модели,както и мощността от ~1000 до към 1500 вата.Ако се направи и един тиристорен предрегулатор значително може да се облекчи задачата на стабилизатора. |
и най-големите повече от 800-900Вт не изкарват.Тук говорим за 3кВт мощност...
Трябва да е някой от някое професионално готварско микровеле та да изкара 1500вата...
| Цитат: | | Същата се изсича за да не се реже пакета |
Секъл,съм-секъл...И си е страшна играчка,наистина наглед изглеждаше лесно-доде го не захванах...  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 13:36 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | Проблема с трафа е никикъв.Всеки един от микровълнова фурна може да свърши работа.Пробив на повишаващата вторична намотка е дефекта.Същата се изсича за да не се реже пакета и се навива такава, каквато е необходима.От 0.5~1 навивки\волт за различните модели,както и мощността от ~1000 до към 1500 вата.Ако се направи и един тиристорен предрегулатор значително може да се облекчи задачата на стабилизатора. |
Така както си поставил задачката е решима но както ти писаха колегите няма да излезе никак евтина.
Нещата ги виждам така:
6бр. тороиди за лунички имат по две вторични и ти решават проблема с трансформатора а и охлаждането ще е прекрасно.
14бр. КД503 по 6 в рамо + 1 за драйвер.
6 релета или 12 триака за комутация на входното напрежение. ( тиристорен регулатор не върши работа тъй като ще ти внася шум а и ще трябва значително да увеличиш капацитета на кондензаторната батерия ) |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 18:58 Заглавие: |
|
|
| Bojilov,привет!Сега ще ти обясня как за 10-15 мнути да махнеш вторичната намотка на траф от MW.Взимаш лист от автомотична ножовка, заточваш го за да се получи секач и с 5-6 удара на чука пререзваш намотката до самият пакет.Същата операция повтаряш до другия прозорец на пакета.После с подходящ дорник избиваш с няколко удара това което е останало в прозорците на пакета и готово.За 5 години са ми мнали не 1 и2 TIR-ра MW през ръцете и съм имал възможност да експериментирам.Имаше едни Philips,с долно разпръскване на лъчите,от техните трафове безпроблемнно се смучеха около 1800 вата и ставаха за точково заварявяне.Не съм визирал в по горният пост разни китаиски боклуци с магнитрони по 500-700 вата, а истински MW с магнитрои от сорта на OM 75 , 2M172AJ , 2M210 и други подобни. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 19:14 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | Bojilov,привет!Сега ще ти обясня как за 10-15 мнути да махнеш вторичната намотка на траф от MW.Взимаш лист от автомотична ножовка, заточваш го за да се получи секач и с 5-6 удара на чука пререзваш намотката до самият пакет.Същата операция повтаряш до другия прозорец на пакета.После с подходящ дорник избиваш с няколко удара това което е останало в прозорците на пакета и готово.За 5 години са ми мнали не 1 и2 TIR-ра MW през ръцете и съм имал възможност да експериментирам.Имаше едни Philips,с долно разпръскване на лъчите,от техните трафове безпроблемнно се смучеха около 1800 вата и ставаха за точково заварявяне.Не съм визирал в по горният пост разни китаиски боклуци с магнитрони по 500-700 вата, а истински MW с магнитрои от сорта на OM 75 , 2M172AJ , 2M210 и други подобни. |
Абе аз знам как-нали и секачи съм ползвал и аз-ама си е доста играчка според мене...
Последно едно стъпало с ГУ-29 храних с такъв пренавит от мене траф за микровеле...
Колкото до ония Филипси дето вратата им се отваря отгоре-спор няма,ама те са единствените по-едри трафове,които съм виждал във микровеле...Всичко друго е клечаво...
И от "Фея" съм пренавивал-голям,едър,мощен,съветски-и кой знае ква мощност не изкара-иначе като го гледаш-едър...  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
gergi Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 19:27 Заглавие: |
|
|
| Опс! Ппак съм аз , госта от предишните 2 поста.Идеята за предрегулатора е в първичната страна на трафа. Тогова няма шумове и излишни броики кондензатори.Така са направени захранванията на професионолните смеситени маси в студиата,а при тях изискванията за щум и брум са жестоки. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 22:18 Заглавие: |
|
|
Тиристорен регулатор в аудиостудио звучи малко като слон в стъкларски магазин Тиристорно реле (и то zero cross) да, ама регулатор .....
А за точкова заварка с нормално качество на ламарина примерно 1 мм са нужни килоампери освен ако не говорим за имитация на такава. Като цяло с 2KW траф си близо но все още не достатъчно. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
gergi Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 23:15 Заглавие: |
|
|
| E точно такива слонове има от Английска престижна фирма в НДК- справка Павел Начев, БНР -Сашо Чобанов, БНТ- Васил Ерменков, киноцентър Бояна- Павел Начев СТФ Екран-Петър Йосифов, а може да попиташ и Пепи Войнишки -пише и той понякога тука.И не става въпрос за реле,а за ШИМ предрегулатор и то без zero cross триак. Има го писано в доста учебници по токозахранване, като се почне от ученика на Бай Сандо Косинуса писсан време оно, та до днешните наръчници по импулсни токозахранвания. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 23:58 Заглавие: |
|
|
| gergi написа: | | E точно такива слонове има от Английска престижна фирма в НДК- справка Павел Начев, БНР -Сашо Чобанов, БНТ- Васил Ерменков, киноцентър Бояна- Павел Начев СТФ Екран-Петър Йосифов, а може да попиташ и Пепи Войнишки -пише и той понякога тука.И не става въпрос за реле,а за ШИМ предрегулатор и то без zero cross триак. Има го писано в доста учебници по токозахранване, като се почне от ученика на Бай Сандо Косинуса писсан време оно, та до днешните наръчници по импулсни токозахранвания. |
Уфф, Като си спомня за кои времена ми говориш та чак тръпки ме побиват
Помня как регулирахме по цял ден изправителите на ГВН централите.
Малко не ми се връзва това което искаш и съвременна електроника. Па като си спомня и проблемите с шим и тиристори тръпки ме побиват, не че не става ама тогава по приятно ми беше да гоня Каките а не да смятам дроселите за запушване на тиристорите
Струва ми се че или ни бъзикаш или искаш да правиш нещо по трудния начин. И едно малко въпросче този регулатор за какво ще го ползваш - за лабораторни нужди, или ще го влагаш в усилвател? |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 20, 2007 0:30 Заглавие: |
|
|
В учебниците има много неща които са остарели и вече не се използват или се използват в много екзотични случай. ШИМ с тиристори за управление на първичната на 50Hz траф .... не мисля че това ще е лесно за реализация или икономически или някак въобще изгодно, но ако вече си си правил такъв стабилизатор и работи добре ... що пък не? _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|