Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

JVC Video Camcorder GR-D23E - съобщение "Lens Cap"
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Нед Авг 19, 2007 7:52    Заглавие: JVC Video Camcorder GR-D23E - съобщение "Lens Cap" Отговорете с цитат

Здравейте,
Имам нужда от спешна помощ. Става въпрос за видео камера JVC GR-D23E, която вчера се е повредила.
http://www.tvmarket.ru/ch_description_crn_120036_0.html
На дисплея излиза мигащо съобщение "Lens Cap" и няма изображение на него или на визьора. От от бързия преглед, който направих сутринта излиза, че това е масов проблем със CCD сензора на SONY???, който се ползва от JVC. Дори в HDD Camcorders Everio!!!
Фирмата си го признава официално на сайта за поддръжка и даже има кампания до 01.10.2007 да замени повреденото CCD безплатно с ново:
http://www.jvc.co.uk/knowledge-list.php?id=4#0
Там има и списък на моделите, които са засегнати от този дефект.

Ясно е, че трябва да се замени CCD сензора, но тя в момента не е в Бургас и няма как да стане веднага. А камерата и трябва сега и молбата ми е да ми посочите методика (ако има такава) за Hardware/software reset или някакъв изпитан начин да "събудим" и закрепим сензора поне за 1 седмица! В краен случай - линк за Service Manual. Съвместимите модели са GR-D53E; D73E и D93E, като User Manual е общ за трите.

Edit:
В User Manual намерих как се възстановяват фабричните настройки на всички менюта. А в нета прочетох доста методики за буквално "баене" на камерата, но не знам дали ще подействат!
Такова съобщение се извежда в два случая- механичен проблем в бледата, която остава затворена, поради изтичане на смазка (не запомних точно откъде) и споменатата повреда на CCD sensor. Механичния проблем се е появявал, ако камерата не е ползвана дълго време, както е в моя случай.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
makom
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: RUSE

МнениеПуснато на: Нед Авг 19, 2007 15:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм чул досега някой да е "събудил" CCD-то по някакъв начин.
В АСВО го има!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitachi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница

МнениеПуснато на: Нед Авг 19, 2007 15:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж си пощата, дано ти помогне това дето пращам.
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 19, 2007 16:01    Заглавие: Отговорете с цитат

mitachi, благодаря Ви!
Друг колега от Монтана ми изпрати също сервизно за камерата и сега започвам да чета усърдно.
Ако не друго, поне ще разбера цената на CCD в ASWO!

Makom,
Когато го прочетох на английски и аз се учудих, но според написаното проблемът възниква с доста модели от тази серия отначало от време на време и чак после става постоянен. Няма значение за кой пазар са правени камерите. Даже ми се струва, че от САЩ имаше най-много оплаквания. Така, че дотук с прехвалените "висококачаствени стоки" за американския пазар!
Ползвали са силна лампа, насочена директно в обектива, като след това са включвали камерата на запис. Обаче аз не съм сигурен, че ако CCD е здрав, с това "баене" няма да се повреди безвъзвратно. Още повече, че няма да го правя лично!

Edit:
За съжаление, камерата не е гаранционна и както написах вече дълго време е стояла без батерия прибрана надлежно в оригиналната си кутия. На всичкото отгоре проблемът не се е появявал преди това никога!
Дано ми остане време да разгледам подробно SM, че вече ме заболяха очите пред монитора!

Edit 20.08.2007:
Сензорът е с означение:
CCD Base Assy JVC Part No:LYH30514-002A
Това е Sony PAL ICX281jxx, за който не открих data sheets.
Като допълнение, такива CCD има и в Canon i700 & i900 от 2003/2004 година. Без коментар ...

След обаждане до оторизирания сервиз на JVC за България се оказа, че безплатната замяна на дефектните CCD сензори, обявена от JVC не важи за България!!!
Разбира се много коректно ми посочиха цената за труда и частите, както и контактните адреси и телефони.
От стойността на ремонта направо ми се зави свят! Не знам колко струва една нова камера Panasonic в момента, но ми се струва, че вече съм решил проблема с новогодишния подарък за приятелката си!

Просто искам да живея в Албания, защото съм сигурен, че кампанията за тях важи!
Какъв Евро Съюз, какви 5 лева, след като такива важни неща не важат за нас! Предполагам, че и за другите фирми е така. После - Защита на правата на потребителите и други такива популистки лозунги ...
Върнете се в началото
rumen va4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: montana

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 11:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:

Edit:
За съжаление, камерата не е гаранционна и както написах вече дълго време е стояла без батерия прибрана надлежно в оригиналната си кутия. На всичкото отгоре проблемът не се е появявал преди това никога!
Дано ми остане време да разгледам подробно SM, че вече ме заболяха очите пред монитора!

След обаждане до оторизирания сервиз на JVC за България се оказа, че безплатната замяна на дефектните CCD сензори, обявена от JVC не важи за България!!!
Разбира се много коректно ми посочиха цената за труда и частите, както и контактните адреси и телефони.
От стойността на ремонта направо ми се зави свят! Не знам колко струва една нова камера Panasonic в момента, но ми се струва, че вече съм решил проблема с новогодишния подарък за приятелката си!

Просто искам да живея в Албания, защото съм сигурен, че кампанията за тях важи!
Какъв Евро Съюз, какви 5 лева, след като такива важни неща не важат за нас! Предполагам, че и за другите фирми е така. После - Защита на правата на потребителите и други такива популистки лозунги ...

Мисля си че и в Албания и в ЕС тази кампания важи за изделията в гаранция.Надали някоя фирма ще ремонтира безплатно доживот.
Просто мнение.
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 15:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Поне аз така разбрах от английския сайт, но и на www.jvc.ru е написано същото. Сега ще го проверя със сигурност. Даже ако е в гаранция направо се заменя.
Между другото днес научих, че Sony наскоро е правила същата операция по замяна на CCD за техни продукти.

Само искам да уточня, че според руските закони могат да се заменят дефектни устройства при повреда до една година, а през следващите две от задължителната гаранция - труда и частите са безплатни! Меглена Кунева и EU доста боб имат да изядат, преди да постигнат такава Защита на потребителите, както в Русия! Да не говорим, че всеки продукт, внесен там задължително се тества по ГОСТ, за което се издава съответният сертификат. Последният се прилага заедно със упътването на устройството.
Като капак JVC нямат официален Европейски сайт, а само локални за отделните страни. Даже нямат и e-mail за контакти, включително на глобалния си Японски сайт. Успях да открия e-mail само на Латвийския и Литовския сайтове, а на руския - бланка за запитване. За липсата на JVC.bg знам от 2 години, а сайтовете на Видеолукс и Технополис са "Under reconstruction" от поне 3 седмици.

Ето цитата от UK сайта:
"Q. Important Notice to Camcorder Customers
A. JVC has received reports that in certain circumstances, a small quantity of units of the models listed below, may, while in the camera mode, show no picture, a distorted picture and/or display "LENS CAP" even though the lens cap is removed. We have identified the cause as a failure of the CCD image sensor. Until 1st October 2007, JVC will cover the cost of repairs of units exhibiting these symptoms.

If your product is within the twelve month manufacturer's warranty, please return it to your retailer who will arrange a repair under the terms and conditions of the warranty.

If your product is outside warranty, please write to:
JVC Consumer Support
JVC UK Ltd
14 Priestley Way
London
NW2 7BA
Please enclose a copy of your purchase receipt and warranty certificate. Please note that proof of purchase is required. PLEASE DO NOT SEND YOUR CAMERA DIRECTLY TO JVC. You should send ONLY your purchase receipt and warranty certificate with a covering letter. JVC will contact you to advise how the repair will be carried out."

Ето какво пише на руския сайт, като даже не е упоменато дали са в гаранция!
"В. Уведомление в отношении видеокамер
О. JVC получает сообщения о том, что при определенных обстоятельствах небольшое количество перечисленных ниже моделей могут, находясь в режиме «камера», не показывать изображение, показывать искаженное изображение и/или выводить на экран сообщение “LENS CAP” («КОЛПАЧОК ОБЪЕКТИВА») даже при снятом колпачке объектива. Мы идентифицируем причину данной ситуации как отказ датчика изображения на ПЗС. До 1-го октября 2007 года ремонт видеокамер с указанными проблемами будет выполняться бесплатно в Авторизованных сервисных центрах JVC. Щелкните по ссылке Сервис-центры, чтобы определить адрес ближайшего к Вам сервисного центра. Мы приносим извинения за любые неудобства и благодарим Вас за понимание и поддержку.
Номера моделей
Видеокамеры VHS-C
GR-FX15, GR-FXM393, GR-FXM39, GR-FX16, GR-FXM404, GR-FXM40, GR-SX25, GR-SXM49, GR-SX26, GR-SXM30, GR-SXM50, GR-SX150, GR-SX160, GR-SX250, GR-SX260, GR-SXM190, GR-SXM200, GR-SXM290

Видеокамеры DVC
GR-D20, GR-D21, GR-D30, GR-D50, GR-D70, GR-DX35, GR-DX75, GR-PD1, GR-D18, GR-D23, GR-D33, GR-D53, GR-D73, GR-DX27, GR-DX28, GR-DX37, GR-DX77, GR-DX97"[/b]
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 14:28    Заглавие: Отговорете с цитат

До момента нямам отговор отникъде, за мое съжаление.
Мога ли да помоля за e-mail (ако някой знае, разбира се) на JVC Technical Support Europe, за да си изясня дали аз си въобразявам или наистина замяната на CCD е за сметка на фирмата?
Върнете се в началото
hitech
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Димитровград

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Забрави някои да ти обърне внимание(мое мнение).Мисля ,че само Sony ги поправяха гаранционно и извънгаранционно по разбераими причини,но за другите като Canon,JVC,Samsung които са сложили от матриците на Sony незнам маи клиента си бере грижа.Така е в България Crying or Very sad
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 12:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Освен всичко друго, цената на труда за замяната варира от 25 до 96лв.!!!
Върнете се в началото
hitech
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Димитровград

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 13:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Наскоро сменях точно на такава камера CCD-то поръчах го от ASWO на цена 88лв.под номер AD97-06496A като се сваля само чипа от платката и се ползва старата от камерата.По парт.номер LYH30514-002A не се предлага
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети