Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за сравняване на 4 напрежения
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
SolarManiak
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 15:15    Заглавие: Схема за сравняване на 4 напрежения Отговорете с цитат

Надявам се да ми помогнете! Търся схема за сравняване на 4 напрежения между 5 - 0V, която да следи 4 точки и което напрежение от четирите е по-голямо да задеиства един от четири ключа който съответства на една от четирите точки.
Благодаря ви предварително!

Последната промяна е направена от SolarManiak на Пон Авг 20, 2007 16:06; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 15:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Редно е да споменете размера на напреженията.
SolarManiak
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 16:17    Заглавие: Отговорете с цитат

между 0-5V или по скоро 0,5 - 5v
Върнете се в началото
Dimow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 16:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако правилно съм разбрал ,стъпката между сравняваните напрежения е от 0,5в.Или се получава следното:Първо напрежение 0,5в , второ напрежение 1в , трето-1,5в и четвърто 2в.
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 17:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Един четворен ОУ може би ще ти свърши работа, но каква е вероятността две или три от напреженията в даден момент да са еднакви. Предлагам да ги конкретизираш нещата.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 22:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвай това в атачмента.Сега го натраках ама почва от 0,8 волта предполагам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 1:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Съмнявам се че ще се размине без цифрова техника. Едно PIC-че може би най-добре. Любопитен съм за резултата.
SolarManiak
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 10:19    Заглавие: Отговорете с цитат

ivpav ако напреженията са еднакви трябва да са отворени ключовете.
Така ли ще е по тази схема?
Върнете се в началото
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 11:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако тази схема ти допада и имаш програматор кажи да пиша ли програмката ....... може да стане с до 8 входа и съответно 8 изхода
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 16:50    Заглавие: Отговорете с цитат

SolarManiak с последния въпрос малко ме затрудни. Така като се позамислих всичко зависи от съпротивлението дето е в емитерния повторител 470 ома май съм го писал. Имаш един праг от, който нататък и при еднакво напрежение може и четерите ключа да ти са отворени има и друг праг от,които може да са затворени. Налепи я и си направи експеримент като променяш съпротивлението в емитерната верига 470 ома-примерно сложи един тример последователно. Схемичката я начертах ей така идейно, но с две входни напрежения си работи. Вземи си я пробвай с 4 ако ти е наложаща. Не даваш в какво устройство ще я използваш за това и не мога да ти дам повече информация.
Относно използването на микроконтролерите. Първо трябва ти микроконтролер, този е 6 лв. Трябва ти и програматор,специално ПИК-а си му требе .Ако използваш атмел (той е и по евтин) може направо през порта да го програмираш ама ти трябва пак софтуер и малко опит. Трябва някой да ти напише програма, не се съмнявам,че много хора могат обаче моя опит учи, че после тази програма иска доработка винаги и е специфична за различните устройства. Аз съм сигурен,че ако ти напиша и пратя софтуер, даже и да го програмираш контролера при теб няма да работи надежно. Ще трябва да се питаме тука после един месец,какво прави и не прави. После примерно имаш програмиран работещ контролер,трябва ти пак 4 релета 4 транзистота 4 диода 8 съптотивления стабилизатор на 5 волта една шепа филтриращи кондензатори и това чудо като го качиш на покрива и като го тресне някоя гама-частица във флаша на контролера и стой пък гледай. Или пък някоя буря ако мине да видш каква веселба става.
Сега искам да направя уточнение, че не искам да влизам в спор с никой от преждеписалите за или против микроконтролерите. Всяко нещо си има своето приложение и е незаменимо в своята област.Аз с 8 транзистора не мога да направя цифров терморегулатор с pt100 за 0-350 градуса.Но знам, че ако има възможност, винаги е по-добре максимално да се опростяват схемите .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети