Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Механични предпазители въпрос.
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 19:25    Заглавие: Механични предпазители въпрос. Отговорете с цитат

В момента си права стабилизиран токоизправител от 0-18 волта, 25 ампера и имам идеята като защита от късо или по-голям ток да използвам механичен предпазител.И се чуда дали ще стане и евентуално на променливото напрежение след трафа ли да го монтирам или може и на постоянното след мощните транзистори. Като мощни ще използвам 6 броя 2N3055 като стабилизатор мисля LM317. Също се пита в задачата броя на транзисторите дали ще е достатъчен при евентуално късо да одържат времето за което ще реагира механичния предпазител като разбирасе ще бъдат монтирани на необходимия радиатор. По-принцип режими на работа под 12 волта ще се избегват с цел да не прегревам транзисторите
основните напрежения на, които ще работи ТЕСа са между 12-14.4 волта. Което ще рече транзисторите ще расейват винаги около 100 вата при най-лошия режим около 500 вата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 19:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Хубаво, е защо не електронна защита-един нискоомен резистор и един транзистор иска...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 19:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Така мисля ще е по-лесно иначе се опасявам, че ще срешна трудности при настройването и със сигорност при тестовете ще изгорим една кофа с транзистори. Но евентуално и това е решение за целта ще трябва да права мощен резистор. При мои скромни изчисления при ток 25 ампера и резистор 0,1ом ще трябва да има мощност 60 вата някаде. Bojilov да разбирам ли, че на теория трябва да стане с механичен предпазител. И според теб каде ще е най-умесно да го сложа.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 20:08    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
При мои скромни изчисления при ток 25 ампера и резистор 0,1ом ще трябва да има мощност 60 вата някаде.

по-малко би трябвало да е-смятай напражението на прехода база-емитер по 25 ампера.
Според мене 20 вата максимум-аз си ги правех като хвана съпротивителен проводник и със един крокодил движа по него докато нагодя точната стойност и дотам режа...
По-същия начин се правят много удачно и шунтове за амперметри.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 20:17    Заглавие: Отговорете с цитат

"Механични" предпазители (освен ако не са твърде специални, но тогава има друго НО) както и предпазителите със стопяема жичка винаги се държат геройски докато някой полупроводник не ги защити Smile .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 20:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Такива за 220 волта стават. Те са на магнитен принцип и сравнително бързи. Не знам как ще реагират на прав ток (да не се подмагнитят) но на променливото (преди греца) със сигурност ще работят. Някой полупроводници са по бързи както RC писа .... е, ще имаш и защита на защитата Cool но докато направиш друга по-добра и това е решение.

Бушона би предпазил 2N3055-ките според мен но само така мисля.
krasiorocknroll
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 21:11    Заглавие: Отговорете с цитат

И в друга тема писах,че най-добрата защина е последователно свързан товар на първичната намотка на захранващия трансформатор
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 22:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Това с товара го знам и каквото и да права ще връзвам крушки във първичната, но ме интересуваше дали може без да ослужнявам схемата да мина по по-лесен начин. За начало ще опитам с механичен предпазител и ако няма проблем с него ще остана така след това евентуално ще мисля електроника. Като връзвам паралено 2N3055 дали ще може да мине без резисторите в емитерите или е задължително особенно при този ток.
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 22:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Всъщност защитата която ти предложи Bojilov е значително по евтина и ефикасна и от механичните предпазители и от крушките в първичната и има ред предимства. Ако те притеснява че можеш да изгориш нещо тествай през съответния товар така че тока да се държи в граници. Защитата сработва еднакво добре при различни напрежения което значи че можеш спокойно да я настройваш и близо до 18 волта. Така и 2N-ките няма да се товарят. Бих ти я препоръчал и аз. За да сработи трябва да имаш дарлингтон свързване при 2N-ките. Дарлингтона трябва да е само с един тип транзистори (или само NPN или само PNP) за да се получи двоен преход (с двоен пад на напрежение върху него който да може да се шунтира от защитата). Ако използваш 2N3055 и още един транзистор под него (за дарлингтона - примерно BD139) и регулираш плюса това условие си е изпълнено. С това не противореча на krasiorocknroll просто защитата си има предимствата .. действа мигновено докато другите са бавни и тока на моменти може доста да нарасне. При един товар с импулсна характеристика (примерно тестваш ШИМ регулатор) другите не биха сработили. Те ще ограничат средния ток но не и максималния. Комбинирай ги най-добре.

Изравнителните резисторите в емитерите е добре да ги сложиш. Изравняват толерансите на транзисторите а при 2N3055 те не са малки. Без резисторите единия може да се товари а другия не. Или пък подбираш транзисторите с еднакъв коефициент на усилване.
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 21, 2007 23:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз крушките мисля да ползвам докато настройвам електронната защита така бих пощадил елемнти ако объркам нещо. Значи схемата ще е с дарлингтон и точно BD139 бих използвал. Ще навия резистор от кантал във плюса и какъв транзистор прлагате да сложа във защитата.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети