Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Моля за помощ разбиращите от електричество
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 10:29    Заглавие: Моля за помощ разбиращите от електричество Отговорете с цитат

Накратко - в нова кооперация ел.инсталацията е с три проводника - бял троен мостов кабел, който излиза от стената към всяка конзолна кутия за контакти. С фазомер лесно намерихме фазата, но въпросът е - как да намерим и разграничим заземителния проводник от нулевия? Изолациите са с еднакви цветове, така че не помагат особено. Имам и мултицет, ако се наложи да се мери нещо...

Благодаря!
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 11:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Невъзможно 3 мостов да е с еднакви цветове.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 11:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами наистина е такъв - едната изолация е кафява /на фазата/, а другите две са сиви...
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 11:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Този кабел определено не е по предназначение. При включени консуматори и евентуално вече на места грешно свързване на нула и земя мисля че няма много големи шансове да стане с просто замерване. Аз бих разкачил всички консуматори от жилището и също така кабела от таблото. След това бих свързал батерийка на кафявия и единия сив. Преди това е добре да се пробва дали все пак няма напрежение по кабелите разбира се. Сивия се маркира за нулев по всички контакти и места където се подава този кабел (с мултицет се мери на кой сив ще излезе напрежение). След което всичко се свързва както си трябва. Примерно кафявия на фаза, маркирания сив на нула и другия на земя (табло и контакти). То няма да както трябва щото кабела не е за там ама карай. Ако не разбираш много по-добре викни някой да го оправи че грешно заземяване не е съвсем безопасно ...
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда... мерих го това. За съжаление напрежение излезе и на двата сиви кабела, което ме обърка съвсем.

Тоест:
Един сив + кафяв = 220V
Друг сив + кафяв също = 220V

Пробната лампа си свети и при двете положения без проблем.

Е как да разбера при това положение кой от двата сиви кабела какъв е?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 12:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Нулата и земята са обединени.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 12:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да затова трябва да разкачиш кабелите. От табло, контакти, бойлери и каквото още имаш. Тогава мериш. Не се знае какво и къде е връзвал електротехника и до колко е бил такъв а и повреден уред също би окъсил земя и нула. Затова разкачаш всичко. Само факта че имаш такъв кабел говори достатъчно за електротехника. В западна страна можеш да го осъдиш за полагането на такъв кабел. Има си стандарти които трябва да се спазват за да не стават грешки.
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 12:58    Заглавие: Отговорете с цитат

А защо не ,по кафявия да се пусне заземяването или зануляването ,и така вече няма значение кой сив е нулата.
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 16:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Кабела ако е с подредба:
1 кафяв
2 бял
3 бял
няма да има проблем но ако кафевия е в средата лошо ох Crying or Very sad
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 22, 2007 16:17    Заглавие: Отговорете с цитат

За съжаление точно това е проблема - плосък трипроводен мостов кабел, като в средата е жицата с кафява изолация и е фаза, а отстрани са проводниците със сива изолация... Confused
Хм, голяма чуденка. Добре де, с мултицет не може ли да се замери нещо - съпротивление ли, какво ли? Или просто земята и нулата са свързани накъсо в тази инсталация, което ми се вижда вай-вероятно. Примерно - след разкачане на всички уреди, ако с мултицета допра сондите до двата сиви кабела и ми даде съпротивление 0, това означава че всъщност земята и нулата са свързани и няма значение кое къде ще сложа, нали така?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети