Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПОМОГНЕТЕ плс !!

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Lenux
Гост

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2007 20:07    Заглавие: ПОМОГНЕТЕ плс !! Отговорете с цитат

Пичове ето моита история- имам от 20 год. една вечна машина Very Happy - "Radiotehnika y-101-stereo HI-FI" (2х40 горе-долу и на 4 ома). Вечен е защото е Руски. По принцип е с невероятни параметри за годините си но нали се сещате че след 20 год. купони,рожденни дни и нови години и тн.т. започна да пуска по малко прав ток от изходите и трафа си загуби силата и какво ли не.. И наи важното-от както е усилвател е свирел единствено на "Radiotehnika S-90" (90 вт.-номинал х 4 ома). Тея две чудовища Very Happy му исмукаха явно почти всичките силици и в ден днешен свири пак но на 1/4 в сравнение с някога,и както ви написах тои е 2х40 а те 2х90 и му е***** май***ката разбираш ли (: Та,ако някой от вас изяви желание и има уменията и търпението да се занимае с него съм съгласен да му го предоставя да го посъживи малко. Най-вече искам да го нагдградя поне на 2х90 и да сменя трафа разбирасе. Мисля че и разделителни кондензатори ще трябва да му се сменят но това ще го каже маистора Laughing За човешка цена за ремонт и на съвестен човек го поверявам веднага за съживяване !! За сравнение ще ви дам един пример- някога в далечната 94 година когато се врътнеше потенциометъра за усилване до половината от колоните падаха саксии с коледарчета по 5 кила на саксия и майка ми ме пребиваше подобаващо,а сега в 2007 като го пусна до краи свири като DVD от Метро. Не ме е яд много. Помагаите вие.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2007 20:14    Заглавие: Re: ПОМОГНЕТЕ плс !! Отговорете с цитат

Lenux написа:
трафа си загуби силата

Трафа силата си не може да я загуби-нещо друго е станало...
Особено пък съветски... Smile
От кой град си?И най-добре вземи се регистриай та ако има някой колега от твоя град да ти пусне съобщение на лични и да идеш да му го занесеш във бърлогата за ремонт...

P.S.Моята бърлога обслужва клиенти от карловския край-така че малко вероятно е да ти свърша работа.Но и от "големото село"-тук във форума има достатъчно колеги-добри хай-фисти,така че все някой ще се намери...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Lenux
Гост

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2007 20:27    Заглавие: трафове и други сили .... Отговорете с цитат

От София съм,чакам ви майстори Smile
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2007 20:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом е започнал да свири слабо, щом е на 20 години, и още повече щом е руски, работата е почти ясна: поизсъхнали електролитни кондензатори. Ама щом не разбираш от електроника по-добре не пипай из вътре, а го занеси на някой, който разбира.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Lenux
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2007 20:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ми поясните каде трябва да се намират електролитните кондензатори няма да ми представляват трудност да ги сменя стига да намеря идентични
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2007 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Lenux написа:
Ако ми поясните каде трябва да се намират електролитните кондензатори няма да ми представляват трудност да ги сменя стига да намеря идентични

С това което си написал, сигурен бъди, че задачата няма да е проста Smile
Най-малкото с намирането на "идентични". Както и много други неща и на кондензаторите им стандартния ред от стойности е друг.
Всички маркират минуса на електролитния кондензатор, те - плюса Smile
Като стигнем до полупроводниците - там ситуацията често е "без аналога".
Така, че извода би трябвало да е ясен.

П.С. Определено имат неща които като цяло изделие са добри, но са постигнати с "чудеса от героизъм" и подхода към тях когато трябва да се ремонтират трябва да е съответстващ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Авг 30, 2007 12:02    Заглавие: Отговорете с цитат

eler написа:
Щом е започнал да свири слабо, щом е на 20 години, и още повече щом е руски, работата е почти ясна: поизсъхнали електролитни кондензатори. Ама щом не разбираш от електроника по-добре не пипай из вътре, а го занеси на някой, който разбира.

подкрепям колегата напално Wink Cool
Имаи в предвит следното,че елементите "кондезатора/ите" които са на захранването са не повече от 10-15лв.
Сега се сещам и за друго което е малко вероятно но съм попадал на подобен проблем,"елементите които са в ООВ.
Успех Wink
Гост

МнениеПуснато на: Чет Авг 30, 2007 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако намериш кондензатори (електролитните) с абсолютно същите параметри трябва само да ги смениш което не е трудно. До тук добре. Но ако не намериш същите трябва да знаеш къде може повече и къде не. Освен това докато сменяш кондензаторите може да прекъснеш кабел или да се появи студена спойка. Неща с които ако нямаш опит трудно ще се справиш. Така ще потрошиш и време и пак ще трябва да ходиш в сервиз а и трудно ще обясниш повредата ... `ами пипах на всякъде и нещо стана`. Затова дай го на някой по-опитен да ги смени. Не че няма и калпави майстори ама ... Smile
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Авг 30, 2007 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Работата е за сервиз и толкова.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети