|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Пресиян Борисов Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 8:08 Заглавие: Проблем с телевизор "Опера 3" - няма растер |
|
|
Здравейте. Много бих се радвал, ако ми помогнете с някой и друг съвет и напътствие в опитите ми да възкреся този динозавър. Около две седмици се занимавам с него – повреден беше ПТК, аз го махнах и го замених с два съветски тунера. Станаха му като по мярка, с тях работеше нормално . Имаше само един проблем с линейността на растера, за който щях да Ви питам, но нещата станаха по-сложни. Онзи ден малко след включването на два-три пъти се чу слабо пукане (не бях близо до телевизора, за да установя откъде точно). Растер не се появи. Появи се по-късно за не повече от минута и пак изчезна и така още един път. През този ден не се появи повече. Проверих PL36 – предпазителят в катода е изправен, на първа решетка има –40В, на втора решетка има около 160В. Мисля, че стойностите са нормални, поне за първата решетка. Анодът (качулката) хвърля искра към отвертка. Качулката на PY88 също. Тогава не можах да видя искра на шапката на DY86 (най-вероятно заради силната дневна светлина), но при допиране на отвертката се чуваше съскане и смущение в работата на ТХО. Смених DY86, нямаше резултат. Повишаващата бобина не е прекъсната. Клипсът за високото напрежение даде виолетова волтова дъга към шаси.
Снощи включих телевизора на тъмно и ето какво още установих. На шапката на DY86 искра има, макар и не толкова силна. По-голяма искра имаше на проводника между шапката и повишаващата бобина (явно заради по-тънката изолация в сравнение с шапката). Кинескопът присветна няколко пъти за по половин секунда, не повече. При опит за измерване не напрежението на първата решетка на PL36 (снощи беше –47В) или при допиране на отвертка например до единия извод на R154, на екрана се появяваше нещо като растер – рехави бели точки на черно поле по целия екран. Не се гаси светлата точка при изключване – при изваждане на щепсела на дотогава тъмния екран светва правоъгълник, който се смалява, след това изчезва и се появява бяла точка, която свети в продължение на две-три минути (явно докато катодът изстине). Снощните признаци ме наведоха на мисълта, че все пак има високо напрежение. Вие ще кажете дали съм прав. А сега накъде? Благодаря Ви предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 9:35 Заглавие: |
|
|
При това положение трябва да имаш схема - първо провери колко е т.нар. "буустерно" напрежение (не знам правилно ли го пиша) - трябва да е около +700V (това напрежение е на С100, после гледаш режима на кинескопа - на 2 краче трябва да има не знам колко точно но май към +80 - +100V. После гледаш ускоряващото - на 10 краче - към 400V - имам схемата в една книга но не пише точно тия две напрежения и пиша по памет. А звук има ли?
Ей, пич, надявам се тоя пост да не е някой базик, че аз например не бих тръгнал да възкресявам такава антика  _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 10:42 Заглавие: |
|
|
Или ДУ86 или повишаващата бобина са издали багажа.  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
todoran Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 10:47 Заглавие: |
|
|
След като се гаси в светло петно високо и
Търси в схемата за гасене на светлото петно
по спомени резистор 1.5Мгом или кондензатора до него. |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 11:04 Заглавие: |
|
|
Борисов написа:
На шапката на DY86 искра има, макар и не толкова силна. По-голяма искра имаше на проводника между шапката и повишаващата бобина
По моите науки щом на кабела на повишаващата има по голяма искра отколкото на шапката на ДУ86 1500% е едно от двете .Или ДУ86 или повишаваща бобина .Още повече че последно е виждал мътно петно на екрана , признак че най вече повишаващата бобина е заминала. _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
todoran Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 11:09 Заглавие: |
|
|
Не се гаси светлата точка при изключване – при изваждане на щепсела на дотогава тъмния екран светва правоъгълник, който се смалява, след това изчезва и се появява бяла точка, която свети в продължение на две-три минути (явно докато катодът
Това ме навежда на мисъл за да напиша горното |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 11:17 Заглавие: |
|
|
Заставам напълно зад съвета на другаря Коцев...Огледай хубаво и високоволтовия кабел-често на прегъвката някъде се прекъсва-там църка,уж има напрежение-прехвърча някъква искра през въздушната междина дето е пукнато-отива някакво си напрежение към лулата ама растер няма...
Подобно нещо ми се еслучвало и на калпака на TV във Респромите едно време-на високволтовото лале има някакво напрежение-бие към маса,ама растер няма-като разглобиш калпаците на TV -кабела скъсан. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 11:36 Заглавие: |
|
|
| коцев написа: | | Или ДУ86 или повишаваща бобина .Още повече че последно е виждал мътно петно на екрана , признак че най вече повишаващата бобина е заминала. |
..или лош контакт на отоплението на DY86..
Все пак щом се гаси на "правоъгълник"да предположим , че с
развивките е добре.(Ток в катода на PL36 около 120/30ma и
и бостерно около 600 волта е гаранция за това.)А тъмния екран
ознава запушен видеоусилвател(какъв либеше:PCF,L..84);прекъсване
по веригата между анода на ВУ-то и катода на кинескопа-измерете
режима :катод, първа решетка,скрийново напрежение.Като добием
яснота и дойде картината ще помислим и за петното...и за
нелинейността ,която не уточнявате за посока |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 12:36 Заглавие: |
|
|
Борисов написа :
Повишаващата бобина не е прекъсната. Клипсът за високото напрежение даде виолетова волтова дъга към шаси
Също по моите науки когато искрата е виолетова а не бяла е признак на дефектна ДУ86. Пишеш че си я сменил но сигурен ли си в тая дето си сложил ? Виж съвета на Божилов дали не се е скъсал единия крайна на кабела за отоплението на ДУ86 вътре в самия цокъл.Ако няма отопление ефекта е същия. _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Пресиян Борисов Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 21:35 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за ценните съвети! Растерът се появи. Ако бях измерил по-рано режима на кинескопа, нямаше да Ви досаждам за това. Проблемът се оказа лош контакт в потенциометъра за фокусировката. Тези 0,37 В, които измерих на трета решетка на кинескопа, никак не се вписваха в пейзажа и си бяха направо подозрителни . Поразвъртях малко потенциометъра, екранът примигна и светна.
Сега да попитам за още две неща. Както споменах и по-горе, има нарушена линейност - редовете се сгъстяват в долната част, растерът е подгънат отдолу и около една четвърт от екрана е тъмна. Смених С76 и С77, размених и PCL82 с тази от звука, нямаше особен резултат. Има един електролит 100μF в катода на пентодната част на PCL82, който още не съм подменил и ме съмнява. Дали той е виновен в случая?
И още нещо, но то не е толкова фатално - понякога, не винаги, растерът се подгъва от двете страни навътре, като "гънките" понякога стоят неподвижно, а друг път се движат отгоре надолу бавно. Четох някъде, че подобно нагъване се дължи на изменение в междуелектродните капацитети на PL36 и следва лампата да се замени с нова. Тъй като в момента не разполагам с друга PL36, за да я подменя за проба, исках да Ви попитам може ли наистина това да е причината, или трябва да търся някъде на друго място из хоризонталното отклонение. Още веднъж благодаря. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|