Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

как да направя пътечките на печатна платка
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Дек 24, 2004 19:33    Заглавие: Отговорете с цитат

като почне да ецва по-бавно аз му сипвам кислол и течността се поизбистря. тогава платката става по бързо. но не наливайте много голямо количество кислол, защото ще се разреди много и ще стават много бавно след това платките. кислолиът представлява солня киселина.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Дек 24, 2004 23:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Някой във форума беше писал солна киселина + железни стружки = ферихлорид. Но това да се налива кислол без стружки какъв е смисъла ?.

Едно шише кислол е около 30 ст литъра. Ако се направи по-такъв начин ферихлорид, какво ще е качеството според вас ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 24, 2004 23:49    Заглавие: Отговорете с цитат

при ецване на платките с FeCl3 се получават следните вещества - FeCl2 и CuCl2. солната киселина(кислолът е 20% разтвор на солна киселина) представлява HCl. в кислола има положителни водородни(+Н) йони и отрицателни хлорни(-Cl). във FeCl3 желязото участва с висщата си валентрост, а при ецването едната връзка с хлора се разкъсва и се получава FeCl2(желязото участва с нисшата си валентност) и CuCl2. медта има само втора валентност. хлорните йони от кислола се свързват с FeCl2 и пак се получава FeCl3. част от водородните йони се изпаряват. по този начин разтворът се регенерира. кафявата утайка, която се получава след ецване е CuCl2(меден двухлорид). но не е препоръчително в изхабения железентрихлорид да се сипва много кислол, защото той е 20% разтвор и ако се сипе много концентрацията на FeCl3 ще стане прекалено малка и ецването ще става още по-бавно. може да се сипе 80-90% разтвор, но той е скъп и не съм правил с такъв регенерация. аз го правя така - когато ецвам платка си сипрам в една ваничка 5мм. фелезентрихлорид. слагам платката и след около 20мин. слагам малко(10-20мл.) кислол. при това разтоврът се поизбистря и след още 10мин. платката е готова. ако не се сипра кислол платката става за 40-50мин. начин за оскоряване на ецването с ферилхлорид е да се клати платката по време на ецване. примерно дървеба клечка се бърка по платката от едната страна и клечката се повдига на 10мм. периодично(да се получат вълнички във ваничката). друг метод е да се вземе крачна помпа за гуми от кола и с нея да се вдухва по платката, така че за момент течността да се отдръпне от платката на места. маркуча се движи по повърхността на цялата платка бавно. така за около 20мин. платката е готова. това е, надявам се да съм ви бил полезен. весели празници!
Върнете се в началото
STANIS
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2004 1:22    Заглавие: Отговорете с цитат

spomnqm si edin den ot moqt jivot, kogato maika mi smesi belina s kislol za po dobro po4istvane..no ot tazi alhimiq se polu4i nqkakva reakciq ot koqto shtqhme vsi4ki da se otrovim. Po princip kislola ujasno si voni, nadqvam se kato se sipe v jelezniq hlorid da ne se polu4i neshto nepredskazuemo.. Smile
Върнете се в началото
TIReXa
Гост

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2004 2:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Снощи правих една платка и попринцип знам че на студено ецването не вирее и затова напълних една тенджера с вода и я сложих на печката, после изсипах 2 тубички от въпросния ферихлорид 333мл производство на горна оряховица във една срязана туба от натуралните сокове на радулов(само дъното отрязано нали) и тва го вкарах във врялата вода. Платката стана за по малко от 10 мин но като се взема впредвид че тубата си еба маиката със извинение трябва да го наблюдавате задължително. Регенерация със HCl ще пробвам следващия път но предполагам че пак ще трябва загряване!
Върнете се в началото
гост
Гост

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2004 14:06    Заглавие: за пътечките Отговорете с цитат

Маркерът е "Permanent".Купувам от дебелите по 1.50 или 2 лева.Пробивам го отзад и издухвам от съдържанието му в бирена капачка.Рисувам с писец от стара писалка за мастило тъй като линиите стават по-плътни.Направо с маркера не може тъй като върхът му е дебел а и линиите прозират/киселината ще ги разяде/.Успех.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2004 15:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Aми то като ще се рисува с друго, най-добре с асфалтов лак по възможност. А иначе съм правил и аз ецване на водна баня, един по голям стъклен буркан пулен със разтвора сол+син камък и потопен във вряща вода също става бързичко мисля около 30 мин. Така е по-лесно стъклото няма да се размекне. А сега си ползвам ферихлорида и моя е горнооряховски Smile

Последната промяна е направена от slav4o.com на Съб Дек 25, 2004 19:43; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2004 17:24    Заглавие: Отговорете с цитат

мен фелезният трихлорид ме задовулява като цена, качество на платките и време за ецване. там разни разтвори и азотна киселина ми се струват доста опасни, защото аз и без това съм разсеят, калко пъти съм се заливам с ферилхлорид, ако взема азотна киселина . . . можете да ме отпишете. затова си ецвам само с FeCl3. като започнах да си правя платки отначало с лак за нокти си ги правех.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 26, 2004 2:04    Заглавие: Отговорете с цитат

spoko azotnata ne e 4ak tolkova lo6a. zalival sam si leviq krak edinstvenoto koeto stana e sled kato vednaga se izmih 4e mi pojyltq kojata za 6-7 dena i sled tva se obeli i pak sam si kat nov.
A kolkoto do platkite: ami tynkite pate4ki ne mi se obesnqva6e obstoino za6toto tova s koeto gi pravq edva li 6te moga da go obesnq no to e na priqtelkata mi i predstavlqva prava plastmasova tubi4ka ot lak za nokti, kato nai otgore ima fabri4na ( po malka ot 1mm) dup4ica prez koqto kato stisne6 tubata i puska lak ama na kolkoto ti se 6te debela struq (zavisi kolko stiska6 de) i taka pravq platka za 5 do 30 minuti zavisi kolko e slojna. posle nqmam nikakvi problemi sys ferihlorida. Potyrsete po magazinite za lakove dokoloto znam Evan gi imat tiq 6turotiiki
.... a tq si risuva6e nekvi figurki po noktite moite li si predstavi..... Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 28, 2004 13:26    Заглавие: Отговорете с цитат

ето тук качих една статия за различни "смески" за ецване - http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=11775
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети