|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 17:30 Заглавие: |
|
|
Разгледайте архитектурата на тази схема и веднага ще видите,че много лесно вграденият транзистор на защитата се дублира с външен такъв.Това от раз решава проблема!Който си съществъва,откакто е измислена тази схема.Слагате външен транзистор и регулируемият захранващ блок на МК ще стане вечен! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 01, 2007 11:18 Заглавие: |
|
|
Вграденият за токово ограничение транзистор често гори заради пиков ток през базата му в момент на късо . Има много прост начин за оправяне на проблема : на крачето което съответства на базата на този вграден транзистор ( отдавна на използвам 723 , да не търся pdf сега ... , мисля че беше 10 ?) и отива към крачето на сензорния резистор ( ООВ по ток ) слагам последователно резистор 200-500 Ом , може даже до 1kOm . Характеристиката става малко по-плавна , но схемата не се поврежда вече откъм токово ограничение .
Никога не съм имал кой знае какви проблеми ( има навика да се самовъзбужда малко в режим на токово ограничение , но с подходяща фазова компенсация .... ) . Управлявал съм с нейна помощ токове над 150А . |
|
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 01, 2007 11:28 Заглавие: |
|
|
| Да, но в схемата на МК вътрешния токоограничаващ транзистор не се използва , както се вижда на схемата токоограничаването е реализирано с отделен ОУ 741 , така че е малко вероятно от тоя транзистор да е проблема. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 02, 2007 9:09 Заглавие: |
|
|
| andrey1988 написа: | | Да, но в схемата на МК вътрешния токоограничаващ транзистор не се използва , както се вижда на схемата токоограничаването е реализирано с отделен ОУ 741 , така че е малко вероятно от тоя транзистор да е проблема. |
Да , да , не бях погледнал конкретната схема малко странен начин на приложение . Впрочем операционния усилвател (ИС1) как работи с потенциали на входовете толкова близки до захранването ?
Да не се прецаква усилватела на грешката ( примерно ако Р3 прекъсва) .
| Цитат: | | Maximum Amplifier Input Voltage (Either Input) 8.5V |
| Цитат: | | Maximum Amplifier Input Voltage (Differential) 5V |
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|