Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Механични предпазители въпрос.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Сря Авг 29, 2007 19:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм решил да бъде с електронна просто не се бях замислял, че механичните предпазители действат рязко само на късо съединение иначе са много тромави и примерно на 25 Ампера ще му трябва време за да сработи докато електронната е по-всяко отношение по добре. По въпроса за крушките имам предвид да използвам крушки докато уживя защитата за да няма фалове след това ги премахвам и оставам само на електронна. В предишния ми пост исках да докажа, че за целта е по лесно да се връзват крушки в паралел от колкото да се смята и навива товарно съпротивление. Този метод е приложим за почти всеки уред който работи на 220 волта в това число и когато се ремонтират устройства .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 29, 2007 20:00    Заглавие: Отговорете с цитат

По токоизправителя до този момент съм на етап кутия да изработвам. Трансформатора съм изработил и остава монтажа с настройването на защитата. Но покрай конструкцията имам още един въпрос. Какви куплунзи да използвам при този голям ток. По принцип ми се иска да са като на ТЕС-овете от завод "Аналитик", но не съм сигорен тази конструкция ще работи ли добре при по височкия ток. Другия вариант който ми хрумва е да сложа 2 болтови съединения 6мм и чрез стягане с гайка на проводниците да се осъществява връзката. Транзисторите които реших да използвам са КД503 на Тесла. Стабилизатор LM317 със едно транзисторче BD139.В защитата ще сложа едно BD139 или евентуално малко по-мощно. Филтриращ кондензатор 22 000 uF със възможност за 2ри.Грец готов за 35 ампера.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Сря Авг 29, 2007 22:45    Заглавие: Отговорете с цитат

По въпроса за механичните предпазители привеждам един пример от преди няколко месеца.Първо уточнявам,че става дума за предпазител Merlin Gerin.Става дума за "бърз" предпазител,а не от тези,които "чакат малко" и след това изключват/просто такова им е предназначението/,но това е друга тема.Та този 1-амперов предпазител/от старата терминология-АП/,беше свързан последователно на друг-със стопяема жичка/за 0.1А/ и след това е консуматора.При КС в изхода,стопяемия изгаря,но и АП-то изключва.Опита беше повторен неколкократно.Все същия ефект.
А що се отнася до това-какъв да е мощния/мощните/транзистор/и/-КД503 ,си е добрия вариант.Издържат на ток на КС,достатъчно време,през което да прекъсне дори предпазител със стопяема жичка.
На моя изправител/стабилизиран,2х1-30 волта/крайните са КД 503.Предпазителите/със стопяема.../ са или 5 или 6.3А-каквито намеря.Къси съединения е имало/неволно разбира се/десетки пъти.Винаги са горяли "жиците".Самата схема на изправителя/по принцип/ беше с електронна защита.По един маломощен на всеки от каналите + съответния нискоомов резистор.Не знам.Дали от темп. дрейф,дали от не знам си какво,но тази ел. защита сработваше когато/и както/ си иска.Просто я шунтирах и около 20 години този изправител не съм го отварял.
Това е лично мнение,разбира се.Всеки си решава сам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
sheki
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пет Авг 31, 2007 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

имаше едни стари стабилизирани изправители ТЕС 01 или нещо таквоз бяха .. там защитата като се задействаше от претоварване напрежението се възстановяваше след изк. и вкл. на захранването ... защитата беше направена с рид ампула около която бяха навили 3-4 навивки от дебел меден проводник който е последователно вързан на плюса .. принципа на работа вече може би ви е ясен .. при достатъчно голям ток се получава магнитно поле което да включи ампулата , с броя навивки и дебелината на проводника се регулира чувствителността.
ji4kajiata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 31, 2007 23:09    Заглавие: Предпазители Отговорете с цитат

Според мен един предпазител от серията на LS - бързи предпазители ще ти свърши работа. Но на първичната сложи един стопяем.

Atheros - истинският контролер!
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 31, 2007 23:54    Заглавие: Отговорете с цитат

sheki-този вариант вече съм го правил за едно малко ТЕС-че което е до 15 волта и защитата сработва на 700мА.Самоче при мен е направено с бутон и тиристор. По принцип схемата е много проста, но играта с ампулата е много сериозна. Плюс това пак става бавна подобна защита. В механичните предпазители тази част която реагира на късо е направена на същия принцип тока минава през няколко навивки от проводник и когато стане късо тока е много голям и чрез магнитна система изключва.
А иначе ще опитам първо с електронна защита и евентуално ще мисля за друго.При този ток предпазитела със стопяема жичка в първичната е задължителен иначе може да потече мед от трансформатора.
Върнете се в началото
ji4kajiata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 02, 2007 1:17    Заглавие: Предпазители Отговорете с цитат

Това имах впредвид. Wink Smile Ечак мед не, но може да позапуши платката. зависи как я пеавиш. Wink Smile

Atheros - истинският контролер!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети