| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
krisku Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 26, 2007 10:33 Заглавие: Търся схема за детектор на кабели. |
|
|
Привет.
Търся схема за детектор на кабели (трябва ми да откривам телефонни такива, понеже това е част от работата ми).
В форума, а и не само търсих, но не ме радват схемите.
Имам такъв детектор - "Кабельньй тестер-трансоискатель, модел: MS6812, но е повреден, а елементите са му замърсени с нещо и не мога да ги видя. Ако някой намери схема на този уред, ще съм благодарен. Ако не и други ще свършат работа...
Поздрави. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 26, 2007 10:41 Заглавие: |
|
|
Обикновен полевак с мегаом или повече утечно съпротивление на гейта му слагаш.На дрейна му слагаш за товар някаква слушалка (високоомна-демек или радиолюбителски слушалки или телефонен капсул.)
И батерия-1,5 до 12 волта-единия и край на сорса,другия на свободния край на слушалката..
За аkтена ползваш 30-50 навивки върху отверка или някаква пръчка и единия край на антената я забиваш на гейта на полевака....
Това е-Просто и лесно,и от схема няма нужда да ти рисувам-те са 2чарка.. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
krisku Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 26, 2007 11:14 Заглавие: |
|
|
Значи забравих да уточня как стоят нещата.
Това, което ми трябва се използва в далекосъобщенията.
Детекторът, който имам и схемата на който ми трябва, трябва да съдържа генератор и приемник.
Генератора се закача на единия край на проверявания кабел със две щипки, а с приемника търсиш на другия край проверяваните жила /да ги разпознава./
Колегите на работа го наричат "Пиу, пиу.."  |
|
|
 |
Dimow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 7:53 Заглавие: |
|
|
Ако все още ви интересува.Предлагам ви да използвате за сигналоподавач обикновен транзисторен радиоприемник с изправно нискочестотно стьпало и минимална доработка.Изключвате кондензатора за отрицателна обратна връзка и усилвателчето започва да пищи.Ако не го знаете кой е ,поставяте допълнително кондензаторче между високоговорителя и потенциометъра за усилване от порядъка от 10нф до 1 мф.Поставяте сондите последователно на високоговорителя . Така ще имате 2 в 1 ,сигналоподавач и веригопроверител.Ако е изпрана високочестотната част с небходим ключ изключвате положителната обратна врьзка ,настройвате на любимата станция и труда ви се превръща буквално в песен.
На другия край на линията включвате телефонна слушалка или високоговорителче с монтирани сонди.
За случая са подходящи всякакъв вид преносими транзисторни приемници от миналия век или от сегашния от " Всичко по 1 лев "
Много удобни са тия, които имат калъф и каишка за през рамо, като "ЕХО" ,"Сокол", "Селга" и т. н. _________________ LZ4XH |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 15:46 Заглавие: |
|
|
| Ако знаеш повечето мултицети по 5-10 лева имат и вграден сигналоподавач ,кви транзистори ,кви кондензатори и радиостанции! А сериозно подобен детектор съм виждал в Конрад каталог за преоценени ,не знам дали още се предлага ,беше към 30 евро. |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 20:52 Заглавие: |
|
|
| krisku написа: | Значи забравих да уточня как стоят нещата.
Това, което ми трябва се използва в далекосъобщенията.
Детекторът, който имам и схемата на който ми трябва, трябва да съдържа генератор и приемник.
Генератора се закача на единия край на проверявания кабел със две щипки, а с приемника търсиш на другия край проверяваните жила /да ги разпознава./
Колегите на работа го наричат "Пиу, пиу.."  |
а за какви дължини на кабелите става дума и дали трябва да се проверява дали белия(примерно)кабел от чифта от едната страна отговаря на белия от другата щото от това дето си написал ти трябва една 9в батерия и един светодиод с резистор
п.с. как с тези познания си се уредил на тази работа  _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 21:21 Заглавие: |
|
|
| Те чифтовете се определят по цвета на проводниците и по подреждането им в снопа. Но питащия сигурно не познава тази система. Или ако трябва да определи даден кабел в някакъв хаотичен сноп - крушка и батерийка. Или може би иска да проверява и качеството на чифта... |
|
|
 |
Dimow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 01, 2007 9:01 Заглавие: |
|
|
Мисля, че не става дума само за многочифтов кабел.Представете си телефонен шкаф в който има десеттина ранжирни глави намиращ се обикновено на стената на някоя сграда на улицата.В друга сграда има пак да речем две кабелни глави с няколко свободни чифта.Задачата е да откриете свободните чифтове в шкафа.Сам сте но трябва да свършите работата.Точно тук ви идва на помощ собствения тонгенератор(сигналоподавач).Не забравяте че останалите телефонни линии продължават да си работят,някои чифтове макар че са свободни не са деранжирани ,други имат късо или утечка спрямо земя. Тук влиза в употреба веригопроверителя.
С предложението което съм направил ви гарантирам успешна ,безгрешна и бърза работа.
Лично съм изпробвал в практиката. _________________ LZ4XH |
|
|
 |
|