|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 10, 2007 12:33 Заглавие: Мостово TDA 2050? |
|
|
колеги едно приятелче донесе едно руско усилвателче ама много зле,с нещо е залято и всичко е "гушнало букета",но трафа е "железен" ,та искам да попитам,наумил съм да сложа ето тази схема но мостово решение.
http://hobby.neomontana-bg.com/
трафчето е 2х17В поне на 5-6А,на празен ход дава 24В.
Искам да попитам имаше формула за изчисляване на мостово решение но... ,ако на някои му допада темата приемам мнения с радост,мнимките по късно
Благодаря предварително  _________________ Всичко е в тока  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 13:54 Заглавие: |
|
|
| Двуполярно +-24Волта, усилвателите в мост (едното рамо инвертирано). В случая импеданса ще е х2, мощността ще е х2 ... какво има да му смяташ толкова? На края си правиш сметка къде е най-слабото място и ограничаваш мощността до там. |
|
|
 |

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 16:03 Заглавие: |
|
|
аз съм правил това схемно решение и мога да се похваля с прилична "свирня" и сравнително добър BASS  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 16:22 Заглавие: |
|
|
Ами горе ти написах. В мостово едното рамо е с обърната фаза на 180° т.е. сигнала е инвертиран и изходното напрежение се удвоява (разликата м/у двата изхода на рамената). А получената изходна мощност се ограничава от различни фактори ... макс изх напрежение, мин импеданс, макс разсейвана мощност на чиповете, площ на радиатори, захранване и разни др.
В случая импеданса на товара който можеш да включиш е мин 8 ома (този на едното рамо + на другото). За това мощността скача само 2 пъти. Ако можеше 4 ома и чипа разсейваше повече тогава щеше да е повече, на 2 ома още повече. Има мостови за коли вдигат до 40 вата но на малък импеданс. Ех тоя закон ом ще ви изяде главите, вече ме срам да го споменавам. Пет формули на кръст са бре хора научете ги най сетне. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 14:18 Заглавие: |
|
|
| joda написа: | Ами горе ти написах. В мостово едното рамо е с обърната фаза на 180° т.е. сигнала е инвертиран и изходното напрежение се удвоява (разликата м/у двата изхода на рамената). А получената изходна мощност се ограничава от различни фактори ... макс изх напрежение, мин импеданс, макс разсейвана мощност на чиповете, площ на радиатори, захранване и разни др.
В случая импеданса на товара който можеш да включиш е мин 8 ома (този на едното рамо + на другото). За това мощността скача само 2 пъти. Ако можеше 4 ома и чипа разсейваше повече тогава щеше да е повече, на 2 ома още повече. Има мостови за коли вдигат до 40 вата но на малък импеданс. Ех тоя закон ом ще ви изяде главите, вече ме срам да го споменавам. Пет формули на кръст са бре хора научете ги най сетне. |
да колега прав си ,това за дефазирането ми е ясно,просто имах някаде едно линкче в което беше описано подробно,ама нещо не го намерих.
Аз затова дадох примера с ТДА2003,че по каталожни дани дават 5W на стапало а мостово към 20W,затова,по тази логика трябва да имам в мостово решение не 20W a 10W .
Благодаря предварително. _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 17:34 Заглавие: |
|
|
Логиката е че просто търсиш най-слабото място. Пък ако ще да е и температура на средата в която ще работи. ТДА2003 има вътрешно съпротивление на изхода 1,6 ома. За да изкара 12W на този товар амплитудата на напрежението трябва да е 4,4V (смятам я щото не са я дали). В мостово ще е 8,8V. При тази амплитуда на 4ома тока ще е 2,2А което ще даде по 19,4W на канал. Тъй като в мостово вътрeшното съпротивление ще е 3,2 ома може да се натовари с 4ома. А при 3,2ома товар ще изкара 24W. Тези мощности се ограничават обаче и от други фактори .. захранване, охладителна площ и т.н. По принцип не е нещо сложно ако искаш горе долу да сметнеш какво да очакваш.
Проблема при TDA 2050 е че вътрешното съпротивление на изхода е 4 ома. В мостово става 8 ома. Амплитудата се удвоява но и товара също ще трябва да се удвои. Т.е. тока си остава и съответно мощността се вдига само 2 пъти (за 8ома) заради двойната амплитуда на напрежението. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 22:47 Заглавие: |
|
|
| joda написа: | Логиката е че просто търсиш най-слабото място. Пък ако ще да е и температура на средата в която ще работи. ТДА2003 има вътрешно съпротивление на изхода 1,6 ома. За да изкара 12W на този товар амплитудата на напрежението трябва да е 4,4V (смятам я щото не са я дали). В мостово ще е 8,8V. При тази амплитуда на 4ома тока ще е 2,2А което ще даде по 19,4W на канал. Тъй като в мостово вътрeшното съпротивление ще е 3,2 ома може да се натовари с 4ома. А при 3,2ома товар ще изкара 24W. Тези мощности се ограничават обаче и от други фактори .. захранване, охладителна площ и т.н. По принцип не е нещо сложно ако искаш горе долу да сметнеш какво да очакваш.
Проблема при TDA 2050 е че вътрешното съпротивление на изхода е 4 ома. В мостово става 8 ома. Амплитудата се удвоява но и товара също ще трябва да се удвои. Т.е. тока си остава и съответно мощността се вдига само 2 пъти (за 8ома) заради двойната амплитуда на напрежението. |
колега аз го сметнах и не знам дали е правилно но ще се радвам да ми съдействаш малко за ТДА2050:
35Wна 4ом,следователно напрежението варху товара е
U=16.7V
I=4.2A
следвателно при мостово решение ще имам 70Wна 8ом.
ще чакам коментара ти колега че вече ми се запали каската само от проблеми...  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 18, 2007 0:18 Заглавие: |
|
|
Не знам как го сметна това. При 35 вата на 4 ома имаш 12 волта амплитуда и 3 ампера (U=I.R, P=I.U=R.I^2=(U^2)/R) а не 16,7/4,2. Но както и да е, на TDA2050 са му дадени характеристиките по подробно. При мостово свързване имаш амплитуда за RMS 60 вата (на 8 ома) на канал. Музикална повече. При добро охлаждане може и да ги изкараш ама не ми се вярва. За 4 ома товар обаче НЯМА ДА СТАНЕ! Ще са по-големи изкривяванията, доста по-малка мощността и чиповете ще греят повече и може да цъфнат по някое време.
Трафа ако е около 200 вата ще свърши работа. На чипа му дават макс +-25 волта та не знам дали не си много близо с тоя траф. Но като го натовариш малко ще падне на +-23 и може и да стане. Пробвай да го натовариш с примерно 200mA и замери за да знеш колко е. От монатана дават 45V еднополярно и предполагам че ако го докараш под +-23 волта няма да имаш проблем. В краен случа можеш да го намалиш малко с последователно свързани диоди. Малко е измислено ама .... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|