|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 20, 2007 17:55 Заглавие: Поправка на осцилоскоп Tektronix 2236 |
|
|
Първно, за да не ме е срам, ще кажа, че не аз изгорих входния канал, а човек с много опит и стаж.
При имерването на импулси от разделителен трансформатор, управляващ тиристори, се получава късо съединение, при което CH1 на осцилоскопа спира да работи - лъч на дисплея липсва. CH2 си работи безпроблемно, но той не е използван. Измерването се е извършило между управляващия електрод на тиристор и катода (нула). Консуматор не е бил вързан, но по схема се връзва към анода на тиристора, катода е свързан директно към нулата. Понеже входа на осцилоскопа използва земята на електрическата мрежа, се получава подаване на 220V за измерване. Аз предполагам, че е изгоряло входното стъпало в осцилоскопа. Изтеглих няколко схеми на други модели осцилоскопи Tektronix, където забелязах, че входните стъпала са изградени от транзистор или от интегрална схема. Аз се моля 2236 да е с транзистор. Моля, ако някой има някаква информация за този осцилоскоп, нека да помага. Много ще ми се помогне дори само ако ми се каже дали входа е транзистор или интеграла. Не разполагам в момента с огромен брой набор отверки еврейски, за да го разглобя.
Също така искам да попитам къде може да се извърши ремонт на такъв осцилоскоп на територията на София, в краен случай в провинцията. Спомням си, че преди години, като търсих осцилоскоп, се озовах в завода за изчислителна тегника (май така се казваше) и доколкото си спомням там тогава ми казаха, че и поправяли такива.
Еми това е. Хайде помагайте.  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
G_ANEV Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 20, 2007 18:08 Заглавие: осцилоскоп |
|
|
| Сервизът е във ТУ. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 20, 2007 18:45 Заглавие: |
|
|
Обикновено във входовете на осцилоскопите се ползват специални двойки полеви транзистори със малък дрейф и офсет ,но също така има и доста защити ,не е зле да провериш тях -сигурно има резистор последователно на гейта и защитни диоди към маса и плюса на захранването. Аз самия също ползвам 2236 ,но нямам документация ,засега работи та затова не съм и търсил!  |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 20, 2007 22:15 Заглавие: |
|
|
ELP, така като гледам по схемите на другите осцилоскопи такива защити изобщо няма. Съпротивление 470К на входа на първото стъпало (интеграла) и два последователно свързани диода с катодите към входа, подпряни с -8V на анодите, надали за за защита ...
G_Anev, къде точно в ТУ се намира този сервиз ?
Ако някой има схема, моля да даде линк. _________________
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 21, 2007 6:59 Заглавие: |
|
|
| Благодаря за линка ,аз си го издърпах също ,стр238 са предусилвателите има полеви на входа ,резистори ,въобще разгледай си схемата и мери ! Успех! |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 21, 2007 15:40 Заглавие: |
|
|
Осцилоскопа проработи ..... ! След замерване на всички транзистори на CH1 на входното стъпало и направената съпоставка с CH2 се оказа, че всички елементи са здрави.
http://electronix.ru/forum/index.php?s=2625441cbd04706ec12a79be1934bf18&act=Attach&type=post&id=13220
ОУ от канал 1 го сложих на канал 2, а този от канал 2 на 1. Оказа се, че пак не работи канал 1, канал 2 работи. Викам си, да не би да съм сложил "изгорялия" пак на канал 1 ... ? Вада и двата ОУ и слагам единия на работещия канал 2 - има лъч. Вада го и го слагам на Канал 1 - не работи. Казвам си нещо друго ще да е. Викам си да не би пък при късото да е изгорял/наголял някои ключ от галетата? Започнах да върта, резултат няма. Нервирах се и започанх да въртя всичко де що можеше да се върти, и да превключвам всичко де що можеше да се превключва. И какво стана - гледам има лъч ... Оказа се че превключвателя за избор на работа на канал 1, канал 2 или и на двата е бил в позиция на канал 2 .
В крайна сметка мисля, че не само съм научил нещо, но съм си взел и поука. Все пак си виках - край. Това е осцилоскоп, а не усилвател или телевизор - нямам никакъв шанс да го поправя ! Разбира се, без ваша помощ нямаше да се справя, за което ви БЛАГОДАРЯ. Радвам се, че в тая държавица се намират все още отзивчиви хора ! _________________
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 21, 2007 15:41 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Купих за 22лв. отверки еврейски |
Наричат се TORX и са измислени в щатите ,освен ако не си сигурен че някой тамошен евреин ги е измислил!
TORX, developed by Camcar LLC of Acument Global Technologies (formerly Camcar Textron), is the trademark for a type of screw head characterized by a 6-point star-shaped pattern (in the same way that slotted heads, Phillips, Hex, and Robertson have flat, ×-shaped, hexagonal, and square tips, respectively). People unfamiliar with the trademark generally use the term star, as in "star screwdriver" or "star bits". The generic name is hexalobular internal driving feature and is standardised by the International Organization for Standardization as ISO 10664.
The TORX drive system was developed in the Camcar Technical center, located in Rockford, Illinois.
ПП Аз ти казах ,че има защити ,само не и от човешкия фактор!  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|