|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nosoulman Гост
|
Пуснато на: Пет Сеп 21, 2007 18:51 Заглавие: Само грец или и дросел за електрожена |
|
|
Здравейте!Първо поздравления за чудесния форум.
И така имам електрожен , правен от дядоми , нямам представа какви токове вади на всяка от трите мо степени , но скоро че премеря,знам само,че на средната степен като допра 2,5 мм електрод до ламарина 2мм вече мога да си вкарам двата пръста през нея.Но това само информативно.Днес един заварчик ми казаха,че мога да го направя постояннотоков само с грец , а във вашия форум бях чел че трябва да има и дросел.Въпоса ми е може ли и без дросел , защото и без него двамата с бащата едва повдигаме електрожена?
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пет Сеп 21, 2007 19:25 Заглавие: Re: Само грец или и дросел за електрожена |
|
|
| nosoulman написа: | Здравейте!Първо поздравления за чудесния форум.
И така имам електрожен , правен от дядоми , нямам представа какви токове вади на всяка от трите мо степени , но скоро че премеря,знам само,че на средната степен като допра 2,5 мм електрод до ламарина 2мм вече мога да си вкарам двата пръста през нея.Но това само информативно.Днес един заварчик ми казаха,че мога да го направя постояннотоков само с грец , а във вашия форум бях чел че трябва да има и дросел.Въпоса ми е може ли и без дросел , защото и без него двамата с бащата едва повдигаме електрожена?
Благодаря предварително! |
Дросела не е нужно да е със сърцевина.Прави се от медна шина със сечение поне колкото това на вторичната на трафа.За точен брой навивки- в момента не се ангажирам,но по памет:навиваше се в/у кръгло изолационно тяло/да кажем с диаметър 5 см и дължина около 25см,без стъпка/.След навиването тялото се измъква от навития дросел.Предназначението на дросела е да "поизглади" изправеното напр. и да предпазва диодите в момента на допиране на електрода до заварявания детайл/преди да "тръгне" дъгата/Самите диоди трябва да са за достатъчно голям ток и на радиатори. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 21, 2007 21:40 Заглавие: |
|
|
Погледни прикачения файл.
Погледни и линка:
ОСА-2
Ако целта ти е да ползваш правотокови електроди и ОСА-2 ти е във възможностите може би е по-добре. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
krasiorocknroll Опитен потребител

|
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 21, 2007 22:11 Заглавие: |
|
|
| krasiorocknroll написа: | | И с тези диоди ще се доближи ли поне малко до едно Кемпи? |
Ако въпроса е да се заварва "неръждавейка"-има електроди,който "работят" отлично с променлив ток, за тази цел.  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2007 17:54 Заглавие: |
|
|
Ще видя какво е сечението на вторичната намотка ,но ако някой знае колко навивки трябват минимум за дросела,ще съм му благодарен ако сподели.
А да знаете защо така зверски лепи електродите-като дръпна излизат направо от ръкохватката?Бащата казва , че лепят защото не ги съшим.Някъде гледах за сушенето - 1 час на 350 градуса има ли нещо вярно. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2007 18:09 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | Ще видя какво е сечението на вторичната намотка ,но ако някой знае колко навивки трябват минимум за дросела,ще съм му благодарен ако сподели.
А да знаете защо така зверски лепи електродите-като дръпна излизат направо от ръкохватката?Бащата казва , че лепят защото не ги съшим.Някъде гледах за сушенето - 1 час на 350 градуса има ли нещо вярно. |
Сложи ги/електродите/ в готварската фурна и дай жегата за около час,два.Не в микровълновата,че ще станат само печки и още нещо...
А за дросела-ами пробвай де!Такъв дросел преди време беше описан в "Млад конструктор".Започни от повече навивки и така... |
|
|
 |
moonrunner Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 18:17 Заглавие: |
|
|
Значи навивам шината докато стигна дължина да дросела около 30 см.
А може ли да обясниш какво значи това 'без стъпка' ,че след казармата даже егн-то си не помня.Благодаря! _________________ I wokr alone!!! |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 19:16 Заглавие: |
|
|
| moonrunner написа: | Значи навивам шината докато стигна дължина да дросела около 30 см.
А може ли да обясниш какво значи това 'без стъпка' ,че след казармата даже егн-то си не помня.Благодаря! |
Това значи-да навиеш навивките плътно една до друга.Не че е критично,но спестява място.  |
|
|
 |
krasiorocknroll Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 22:44 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | | krasiorocknroll написа: | | И с тези диоди ще се доближи ли поне малко до едно Кемпи? |
Ако въпроса е да се заварва "неръждавейка"-има електроди,който "работят" отлично с променлив ток, за тази цел.  |
Да но НОРД няма да вървят  _________________ http://www.bg-sonic.com/members.php?id=147 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|