| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivan76 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 21, 2007 12:55 Заглавие: |
|
|
| аз никога не слагам същия транзистор-малкия го замествам с bd140 и всичко е ок-но сега не е в него проблема |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 21, 2007 14:41 Заглавие: |
|
|
| ФОРМАТЦЕВТ написа: | | сложи едно 6821 на мястото на малкия транзистор и всичко ще се оправи |
Извинявай, но досегашният ми опит с 6821 показва, че след няколко месеца той прекъсва. Ако целта е телевизора да ти дойде пак тогава не е проблем да се сложи 6821 или БЦ177 и пей сърце, но ако целта е да го направиш както трябва някои транзистори трябва да се избягват на това място. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
ФОРМАТЦЕВТ Опитен потребител

Регистриран на: 23 Юни 2004 Мнения: 166 Местожителство: Лясковец BG
|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2007 10:31 Заглавие: |
|
|
Не искам да влизам в спор но при този проблем - всичко друго е проверено (сменено) - заменям транзистора с 6821 и проблема не се появява повече. Като изкючим аномалии в захранващото напрежение (гръмотевици и др.) _________________ Пречките са онези малки неща около пътя ни които виждаме ако отклоним поглед от целта
http://diagnostika.hit.bg |
|
|
 |
dima Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2007 10:56 Заглавие: |
|
|
100% съм сигурен че дефекта е от съпротивление във вторичната страна около оптрона,за съжаление не се сещам кое е точно.не са много,могат да се заменят всичките за 15 мин.Това е при положение,че си повишава напрежението само на St.by _________________ Димитър |
|
|
 |
rumen va4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 11:16 Заглавие: |
|
|
| Този проблем е обикновено от 2SB698.Смени си го с оригинален.Може да му направиш едно радиаторче и да му го сложиш със силикон.BD140 не е подходящ за това място. |
|
|
 |
ivan76 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 13:52 Заглавие: |
|
|
| телевизора се оправи за сега-вече четири дни няма проблем-презапойх всичко около захранването.ще го тествам още няколко дни и ще го връщам.благодаря на отзовалите се.закривам темата |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 14:09 Заглавие: |
|
|
Вие добре закривате темата но този въпрос с този ценер не е решен категорично.Аз съм се консултирал с много колеги по този въпрос и за сега категорично решение няма.Телевизора може да си работи и няколко месеца или година и пак се връща за ценер.До сега никой не посочил категорично причината. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 14:25 Заглавие: |
|
|
| pepi_voinishki1957 написа: | | Вие добре закривате темата но този въпрос с този ценер не е решен категорично.Аз съм се консултирал с много колеги по този въпрос и за сега категорично решение няма.Телевизора може да си работи и няколко месеца или година и пак се връща за ценер.До сега никой не посочил категорично причината. |
Не съм много съгласен. Проблема е както при всички захранвания с обратна връзка. Мисля че веднъж дискутирахме тази тема и може би ще се повторя. В 90% от случаите е виновен транзистора след оптрона.В останалите 10 % двата резистора определящи режима на транзистора преди оптрона.Има и часни случаи като този при мен от тази сутрин. Лош преход Б-Е , или ценера или нещо подобно. Всичко това го казвам от опит. Имам проста методика която работи за сега поне безотказно. След включване в st.by в рамките на не повече от 5 мин се исмерва B+ / с цифров уред , а не със стрелкови /. Ако всичко е нормално напражението трябва да падне с около половин волт. Ако остава същото или се завишава , значи има проблем. Поне до сега не ме е подвеждала тази система. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади 
Последната промяна е направена от Noel на Пон Сеп 24, 2007 14:28; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
jivko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 14:25 Заглавие: |
|
|
| Причината е ясна: Транзистор Т504 при стенбай е повечето време отпушен и загрява много, тъй като няма кой да ограничи базистния ток на Т 502, той и колекторен за Т504. Вследствие на това Т504 се поврежда, напрежението се вдига и ценера изгаря. Поставя се резистор 100 ома последователно на базата на Т502 и всичко е ОК.Правил съм го много пъти. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 14:38 Заглавие: |
|
|
| Noel написа: | Не съм много съгласен. Проблема е както при всички захранвания с обратна връзка. Мисля че веднъж дискутирахме тази тема и може би ще се повторя. В 90% от случаите е виновен транзистора след оптрона.В останалите 10 % двата резистора определящи режима на транзистора преди оптрона.Има и часни случаи като този при мен от тази сутрин. Лош преход Б-Е , или ценера или нещо подобно. Всичко това го казвам от опит. Имам проста методика която работи за сега поне безотказно. След включване в st.by в рамките на не повече от 5 мин се исмерва B+ / с цифров уред , а не със стрелкови /. Ако всичко е нормално напражението трябва да падне с около половин волт. Ако остава същото или се завишава , значи има проблем. Поне до сега не ме е подвеждала тази система. | Ето това е категоричен обобщен отговор ,да се разбере какво става .До сега не бях получавал такъв.Благодаря и се извинявам че се намесвам в темата. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
|