| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 27, 2007 21:28 Заглавие: За "функцията" LOUDNESS в ресиверите/усилвателите |
|
|
Бихте ли ми казали от електрическа гледна точка какво баш представлява тази функция. Казаха ми само, че LOUDNESS-а е пряко свързан с регулатора на усилването. Каква е приликата/разликата с ниворегулатора. Ако има схема ще е най-добре. Имах такава на една YAMAHA, обаче не мога да я намеря. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 27, 2007 21:42 Заглавие: |
|
|
Корекция на честотната характеристика и то в зависимост от позицията на регулатора за сила. Вдигат се ниски и високи като корекцията е по-силна при по-слабо усилване. При увеличаване на усилването корекцията намалява. Компенсира особеността на човешкото ухо да възприема тези честоти по-добре при високо звуково налягане. Ама виж и в интернет де. Ето тук например
Loudness
Сигурно има много писано и схеми също, това много стар трик.
Ето една схемичка: http://www.redcircuits.com/Page67.htm
Последната промяна е направена от joda на Чет Сеп 27, 2007 21:48; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Чет Сеп 27, 2007 21:47 Заглавие: |
|
|
Лоуднес-филтъра при амповете има свойството при ниско ниво на усиления сигнал/"намален" от Волуме-то звук/,да завишава нивото на НИСКИТЕ честоти.По този начин/понеже човешкото ухо,при "намален" звук има по- голяма чувствителност към средните и високи честоти/,се изравнява, в определена степен честотната х-ка.  |
|
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 27, 2007 21:51 Заглавие: |
|
|
Ниворегулаторите са линейни. Регулаторът на усилвнето чрез LOUDNESS компенсира акустичните несъвършенства на човешкия слух. Имаше там някакви криви на Флетчър - Менсън. Като схема - виж атача _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 27, 2007 21:55 Заглавие: |
|
|
Благодаря ви. Стана ясно за какво иде реч.
Tоку-що установих, че когато са изключени всякакви настройки (еквалайзери+LOUDNES) и когато е включен Loudness (0dB) (без корекции чрез еквалайзера) сигнала е eднакъв. Но когато започна да намалявам LOUDNESS (-20dB) сигналът затихва. Това означава, че в сучая, вместо да се "повдига" сигнала в диапазона 100-100kHz (http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness) то се смъква сигнала в диапазоните 10-100Hz и 10kHz-20kHz. Поне на мен това ми се струва много нелогично/непрактично, обаче друго обяснение нямам.  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
|