|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
1269 Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2007 20:55 Заглавие: Честотен преобразувател за асинхронен мотор |
|
|
Нужно ми е да използвам честотен преобразувател не по предназначение и се чудя дали това е изобщо възможно. Това, което ми трябва на изхода са импулси с продължителност ~4ms, отстоящи на ~40ms един от друг. Амплитудата на волтажа е от порядъка на 300V, а максималната стойност на тока ~30A. Проблемът е, че източникът е или акумулатор или, по-добре, електролитен кондензатор. Без влагане на друга външна енергия. Значи, това, което го имам в електролитния кондензатор го искам превърнато в горните импулси.
Като някакво палиативно решение искам да разбера дали ако подам на входа на подобен честотен преобразувател импулси подобни на горните (вместо синусоидално променящи се) мога да ги преобразувам честотно? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 1:05 Заглавие: |
|
|
| Олеле, 300V*30А са 9kW. Заради 50% запълване 4,5kW но заради загуби поне 5kW консумирана мощност?! На 12V прави 420А ток. Започвай да събираш акумулатори. А импулсния повишаващ траф с тази мощност ... драйверните транзистори ... ох, ох. Честотен преобразовател значи. |
|
|
 |
1269 Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 7:35 Заглавие: Честотен преобразувател за асинхронен мотор |
|
|
Значи, по принцип е възможно това, което го имам, да речем, в електролитния кондензатор да се превърне при използване на честотния преобразувател в импулсите, за които стана дума? По принцип. Така ли да го разбирам?
Ако горното е вярно, да поговорим за загубите.и да ги разгледаме като енергия в Джаули (J). За всеки импулс електролитният кондензатор ще губи 300V.30A.0.004s = 36J плюс някакви топлинни загуби. Това ли е всичко, което губи електролитният кондензатор, за да създаде въпросния импулс? |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 12:56 Заглавие: |
|
|
Проблема не е толкова в загуби или осигуряването на мощността, а в управлението и. При тези мощности си е як хай тек направата на този `честотен преобразовател` както го наричаш. И не те разбирам някак си. Хем 300 волта хем на акумулатори ... ще слагаш 25 акумулатора последователно или ще повишаваш напрежението на един ?! ... това у вас ли ще го правиш? То си е промишлена апаратура, не е ли добре да се обърнеш към съответните проектантски бюра където имат опита и знанията?! Няколко киловата от акумулатор да изстискаш не е шега работа! _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 13:38 Заглавие: |
|
|
@joda,
Много благодаря на теб и на @Гост за съветите. Бихте ли ми препоръчали подходящо проектантско бюро в София. Например, "Електроинвент", което аз имам пред вид, би ли било подходящо? |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 14:21 Заглавие: |
|
|
Тук има потребители които са много по-наясно с нещата от мен. За да не ти отговарят явно идеята ти е доста налудничева.
За да смучеш в продължение на 1 час 5 kW от акумулатори са ти нужни поне 10 акумулатора 12V/45Аh заредени до край, след което си ги взимаш абсолютно изтощени. Не знам каква ти е идеята ама защо не помислиш в/у друг вид двигател. Например с вътрешно горене ... някоя бракувана жигулка, полско фиатче или каквото ти попадне. Евентуално един стандартен генератор с който да задвижиш твоя двигател. Това с акумулаторите ще излезе много скъпо. То ще си е здрава поръчка и то единична бройка. Евентуално и за поддръжка ще се ръсиш. Не знам къде. Виж в интернет сравни оферти и договорни условия и действай. Изчакай и някой друг за мнение. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|