|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nepamami Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2007 20:23 Заглавие: |
|
|
Позволявам си леко отклонение от темата. Винаги съм давал повече отколкото съм получавал. Винаги съм бил за това нещата да са максимално прости.В случая с греца нещата са елементарни за изпълнение и по-добри като ефект.Обикалял съм фирмите на Пловдивския панаир. Виждал съм и такива, които предлагат електрожени само с диоди около 500 ампера в лъскава кутия. Знаете, че засягаме хляба на тези,които са в този бранш. Сам човек може да покрие много малък периметър, затова ако всички ние , които умуваме по тази тема, се обединим можем да постигнем чудеса. Моля Joda да ме извини, но нямам
сериозна литература за електрожени .Правил съм ремонт и преводи на телоподаващи и схеми сваляни от тях. Имам някои схеми за управление на електрожени преписвани на ръка, които кой знае къде са. Чел съм някои практически неща за заваряване. Когато съм заварявал тук или там съм си правил съответните изводи. Колкото до дросела , се отказах да го правя след като трябваше да заварявам на покрива на 5-етажна сграда. Ако искате да направим една база данни всичко за заваряването. За хората с по-голям ентусиазъм искам да кажа, че съм бил свидетел как някои хора са били на косъм от затвора заради некачествени заварки. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
moonrunner Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2007 21:30 Заглавие: |
|
|
За затвора не знам , но пускането на цеха,където заваряме пропуски в момента,струва около 5 мил. лв и ако се наложи пак да го спират ще хвърчът глави - този амоняк си е еб** майката!
За маските нищо не казахте?! _________________ I wokr alone!!! |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2007 22:54 Заглавие: |
|
|
| Днес чух от колега,че имало маски с абсолютно прозрачно "стъкло".Такова е до момента в който се стартира дъгата.Едни сензори/върху маската/следят този процес и при наличие на дъга стъклото "потъмнява".След приключване на "шева",стъклото си е пак прозрачно и не е необходимо по 100 пъти да я вдигаш и сваляш от очите си.За цената не ми се мисли.Не съм ги и виждал.Някои може да знае повече... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 6:55 Заглавие: |
|
|
helios | moonrunner написа: | | ...А сега да попитам и за маските-там където работя изпозват някви скупи маски с 'комфлутур' вътре дето си регулираш колко да затъмнява,като запалиш искрата,но никой не каза точна сума,имаше предположения от 800 до 1500 лв !!!???? - бе тя колкото ивертора си викам - колко струва нова такава маска? | не е съвсем прозрачно, но наистина разликата е в пъти.
moonrunner, а очите ти? |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 12:43 Заглавие: |
|
|
nepamami, аз също си мислех да кача един хубав ден каквото съм събрал накъде в интернет защото ми отне все пак една година и е наистина трудно да намериш отговори на някой въпроси. Ще се радвам ако някой се включи. Имам един куп схеми и на електрожени и на телоподаващи, интересни факти и практически указания. Като намеря време да направя нещо по въпроса ще пусна тема. Иначе нещата не са трудни и не е нужно човек да задълбава в теория но има основни неща в процеса които трябва да се знаят за постигането на положителен ефект при преработка. В началото и аз с треперещи ръце и блясък в очите ентусиазирано пробвах по бързата процедура да налучкам но не става. Не доставя удоволствие а и неуспешните опити излизат доста солено. 1кг меден проводник 25 лева, при кондензаторите по левче на микрофарад, да не казвам колко е лесно да се намерят сърцевини с тези размери. Изолационни материали, скъпи метали и т.н. Без да е правил човек си го представя по-лесно и не си прави сметка за реалните разходи. Е, за хоби става, а и има разни луди но гениални идеи за рециклиране на подръчни отпадъчни материали.
Откакто излязоха и станаха достъпни инверторните захранвания преработката на трансф. електр. до голяма степен се обезсмисли във всяко отношение. Тегло, габарити, параметри, функционалност, себестойност ... избери си. Едно захранване с големината на тостер става и за електрожен и за аргон. горелка и за телоподаващо. На всичкото отгоре ако е с процесорно управление заварява кажи речи само. Имам и достъпни сравнително прости схеми за направа на инверторни, но си е все пак електроника и не е за всеки.
За тези маски и аз потривах ръце ама като знам как ще навкарат разни евтини ментета, нетествани и неотговарящи на стандартите ... ще фърчат крокодилски сълзи ... |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 14:40 Заглавие: Mммм |
|
|
С тази скъпа мед , няма ли да е по добре да се мисли за импулсен електрожен , хем така ще е с по малко мед и даже по лек , и си е точно направен за заваряване с постоянен ток и ще си има и защити и т.н., е малко е по капризен докато се подкара , ама ако един грец за другия струва колкото електрожена то си заслужава
Даже си спомням че тук имаше една доста голяма дискусия за такъв електрожен , ако някой се сети да порови и да я изтупа от прахта  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 15:26 Заглавие: |
|
|
Знам я дискусията ... не стигна до никъде. Една да беше. Инверторното не е за всеки но имам инфо за редица успешни домашни разработки. Да има си разбира се особеностите (и доп. разходи) докато се подкара. И аз не съм се престрашил. Основното в твърденията ми е че самите материали (по принцип) са станали вече доста скъпи (съвсем пресен опит) и в желанието си да тунинговаме старата волга не се усещаме как сме похарчили парите за нов мерцедес. Да се работи по ТНТМ има смисъл само като хоби или ако човек иска да събере реален опит преди да се захване с нещо по-сериозно и разучава самата технология. Тогава се оправдава инвестицията. Иначе готовия тестван продукт е по на сметка ... е то ясно иначе всеки щеше сам да си прави всичко. Често не слагаме в сметката и загубеното време, нерви и допълнителни разходи. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
moonrunner Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 19:33 Заглавие: |
|
|
За маските разбра,че евтините (300лв) ,като тази която ползваме имат само две степени на затъмнение ( 10-а и 11-а мисля), а тази на KEMPPI (800лв) е с 4-5 степени,също можеш да избираш и между повече скорости.но тях нещо не ги разбрах.
Инвертора си е друга работа 10-15W на празен ход викат , а за
triodin-те чух 13kW на празен ход!?!?!?!?!?!?!ама давали най-правия постоянен ток ако ме разбирате.Някой заварял ли е с такова нещо? _________________ I wokr alone!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|