| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Zot Нов потребител

Регистриран на: 21 Яну 2005 Мнения: 46 Местожителство: nqkyde tam (VT)
|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 16:29 Заглавие: Потенциометър на входа на усилател |
|
|
Знам, че звучи отвратително просто, но така и не успях да издиря в нета нещо по темата(знам че най-вероятно не търся правилно), но наистина не искам да рискувам...
Какъв потенциометър трябва да сложа на входа на усилвател с TDA 7294
(предполагам трябва да се сложи на входа, не вижда друг начин според схемата чрез който да контролирам усилването). Най-вероятно сигнала ще идва от компютър.
Сериозно се притеснявам осново за това, че докато се намерят достатъчно мощни колони, ще се кара с 2 по 40W, което означава че сравнително лесно ще мога да ги изпуша,нали;) (при усилвател 2 по 80)... Предполагам че ще трябва да става с проба-грешка, но се надявам да ме опътите поне приблизително за порядъка на съпротивлението. И да не стигам до фаталната грешка...
Зададох ви този въпрос и в една сравнително стара тема, но сега наистина ми се .. спешно - само това ми останна да му бутам на добичето, а именният ми де наближава:)
Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете и за този малък проблем! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 17:06 Заглавие: |
|
|
От 10 кило-нагоре/...та до 47,примерно/.Пробвай!Не може нищо лошо да се случи.Стойността му в определена степен влияе на честотната х-ка на ампа.Не може да нямаш под ръка поне някакви тримери за пробата.Важно е и как ще "опроводиш" входа/свързването на масите/.Ако има проблем-пак питаш
А за колоните-не се притеснявай.Вече ще си имаш VOLUME. |
|
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 17:33 Заглавие: Re: Потенциометър на входа на усилател |
|
|
| Zot написа: | Знам, че звучи отвратително просто, но така и не успях да издиря в нета нещо по темата(знам че най-вероятно не търся правилно), но наистина не искам да рискувам...
Какъв потенциометър трябва да сложа на входа на усилвател с TDA 7294
(предполагам трябва да се сложи на входа, не вижда друг начин според схемата чрез който да контролирам усилването). Най-вероятно сигнала ще идва от компютър.
Сериозно се притеснявам осново за това, че докато се намерят достатъчно мощни колони, ще се кара с 2 по 40W, което означава че сравнително лесно ще мога да ги изпуша,нали;) (при усилвател 2 по 80)... Предполагам че ще трябва да става с проба-грешка, но се надявам да ме опътите поне приблизително за порядъка на съпротивлението. И да не стигам до фаталната грешка...
Зададох ви този въпрос и в една сравнително стара тема, но сега наистина ми се .. спешно - само това ми останна да му бутам на добичето, а именният ми де наближава:)
Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете и за този малък проблем! |
аз ти препоръчвам някаде около 50Ком като единия край си е към източника на сигнал,подвижния е към вх.на ТДА-то и другия е към маса.Това по отностно потенциометъра.
Хубаво е да сложиш едно тримерче пак толкова последователно на потенциометъра но към усилватела.
ПОгледни снимката която съм прикачил
Успех.  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
Zot Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 17:39 Заглавие: |
|
|
Много благодаря!!!
Ако ми стигне времето още тази вечер комшиите ще разберат!!!!
Остава моят панически страх да не изгърмя колоните и да намеря накво рационално решение което да кача на изхода на усилвателя, но предполагам на първо време ще изкарам и така БЛАГОДАРЯ!!! |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 18:23 Заглавие: |
|
|
Бих добавил към предишните съвети- пот. за усилване е по удобно да е с логаритмична характеристика. Стойност- 10к до 100к.Това че колоните са ти 40 вата е лошо.Ако можеш да намалиш захранването на крайното стъпало за да ти падне максималната изходна мощност- добре.Ако не можеш те съветвам след потенциометъра да сложиш едно елементарно делителче с две съпротивления, които да подбереш така,че при максимално ниво на изхода на компютъра и при максимално положение на потенциометъра да ограничаваш изходната мощност до тази на колоните.
/ и обичай и щади съседите си - иначе те ще ти го върнат / |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 23:28 Заглавие: |
|
|
| Потенциометъра ... с почесване ... и аз бих казал 10 до 50. Логаритмичен разбира се, иначе при малък ход бързо увеличава и първия ти познат който пипне копчето ще види сметката на колоните. Ако свържеш трафа през крушка за 220-те волта би трябвало да предпази колоните донякъде. Ще ти плува захранването и ще свети. Може и резистори последователно на колоните но ще променят звуковата картина. |
|
|
 |
Zot Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 11:23 Заглавие: |
|
|
Вчера изпуснах магазините да си намеря тримерчета, но днес пазара е мой
Това със тримерчето след потенциометъра не е ли точно като делител на напрежение.. то ще е вътре и (дано)познатите ми няма да имат достъп до тях.
Дам, небях помислил че потенциометъра трябва да е такъв, не че намерих подобен, какъвто ми трябва "във колекцията"
Идеята със крушката ... да я вържа последователно на първичната намотка, така ли? Бях чел, че със такава може да се прави ограничител за ток, нали... Или всъщност сега се използва че има пад на напрежение в-у нея... Би трябвало да взема по-мощна, нали?
Първо ще пробвам и с резистори на колоните ... страх лозе пази
Кажете какви резистори? И всепак колко мощни трябва да са , че да не станат фоерверки....
и отново МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!!
Ако не бяхте вие в този форум, до сега комшииите нямаше да усетят звук, а пушек и писъци:) (между другото не се притеснявайте за тях - днес ме събудиха със скърцане на пружини... ама то какво друго във студентско общежитие:) ЛЕК ДЕН! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 13:25 Заглавие: |
|
|
пред входа на ректората на техническия ако си в София има едно магазинче за всякаква електроника,аз ти предлагам да се отбиеш там малко и да поразгледаш  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 13:38 Заглавие: |
|
|
Най добре ограничител на мощност но ако е временно решение - с резистори става най-бързо .... е, не е много интелигентен начин но ще предпазиш колоните. Резисторите ще увеличат изходното съпротивление на усилвателя за което филтрите в колоните не са предвидени и може да усетиш промяна в звученето. Ако не се усеща или не ти пречи обаче става докато намериш друго решение. Смяташ ги така че при амплитудата която достига усилвателя да не протича по-голям ток от този който би довел до повреда в колоните. Ако са 4 ома 40 вата значи I=sqr(P/R)=3,2A. Амплитудата зависи от усилвателя ... не я знам но я делиш на 3,2А и получаваш общото съпротивление. Виж от datasheet-а при твойто захранване каква е амплитудата. При амплитуда 20 волта 2 ома (10 вата) резистор ще стигне. Дано не бъркам
Също толкова интелигентен начин е да сложиш резистори преди греца и да ограничиш тока на захранването. Или по-точно правиш го с падаща характеристика и при натоварване ще падне напрежението при което и усилвателя няма да изкара голяма мощност. Подобно влияние оказва и крушката. Но това не съм го практикувал и не гарантирам. При голям капацитет на филтриращите кондензатори или неравномерно натоварване на двете стъпала (сигнал само на едното стъпало примерно) може все пак да се стигне до повреда. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 14:10 Заглавие: |
|
|
аз ти предлагам да свържеш колоните последователно и да забраши за всички грижи,няма да издумкаш колконките и пак ще си имаш 2 броя озвучителни тела,така че това е от мен  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
|