Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Импулсно захранване за кола от МК - ъпгрейд?
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bobby_rs
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 2:48    Заглавие: Импулсно захранване за кола от МК - ъпгрейд? Отговорете с цитат

Здравейте!Аз съм от Русе и се занимавам с електроника.Преди повече от година един приятел си направи схемата оъ МК за захранването ж кола на QUAD-а.
В списанието пише,че и с един импулсен траф мойе да тръгне.Да ама Не!Дава разлика в напрейенията на рамената.Плюс това много хора ми казаха че не била надеждна.Наскоро взех платката с елементите и реших аз да се пробвам.Е и при мене тоз проблем.Въпросът ми е:Има ли някакъв начин да се модифицира схемата така,че да проработи нормално и стабилно без да се налага смяна на платката.Например смяна с други полеви транзистори,евентуална добавка на още 2 такива или промяна(смяна)на трансформатора.Моля Ви ударете едно рамо,щото и на мен вече ми писна тази тема,до болка позната на всички 10x Laughing
Върнете се в началото
agopov
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 2:58    Заглавие: Отговорете с цитат

извинявам се за неправилно изписаните думи!просто невнимание! Razz
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 11:08    Заглавие: Отговорете с цитат

ми и аз се боря с тия импулсни от доста време при мен обаче имам проблем с мощността но пък и двете рамена са ми равни - то това зависи най вече от това как си навил вторичната намотка на трафа. при мен имаше малко разногласия в волтажа обаче като му сложих по 10к на рамо (колкото да обере пиковете) и заспа. можеш ли да ми пуснеш тая прословута схема от МК да я видя, може пък и да съм от помощ Wink
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 11:10    Заглавие: Отговорете с цитат

госта бях аз нещо не ме е логнало sorry:)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bobby_rs
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 15:27    Заглавие: shema Отговорете с цитат

В момента разполагам със списанието,но на компа я нямам,ама ще гледам я сканирам и ще я кача.То трафа не съм го навивал аз,но кат го гледам не зле навит,но все пак ще проверя.Ще я кача възможно най-скоро.А схемата,която ти си правил ми кажи на какво стъпало си я тествал и какво и е поведението.Гори ли нещо ако я натоватиш.
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 15:37    Заглавие: Отговорете с цитат

няма какво да "натоварваш" нета. схемата вече я има качена на http://quad.hit.bg - схема за инпулсно захранване 1 2 3.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

мерси за схемите
значи на това захранване пускам tda7295 +-35V 50W и в момента свири без проблем и се товари добре обаче захранването ми не държи много много и от +-30V при покои пада на ~ +-24V при ~50W говорителя е 50W и изнемогва (тествал съм говорителя и с други усилватели и свири по еднакъв начин с тях и с този усилвател) проблема можеби ще додиде когато се сложи 100W усилвател Smile) тогава явно вече няма да държи Sad(
Върнете се в началото
bobby_rs
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 16:35    Заглавие: Отговорете с цитат

ай виж схемката и ми кажи какво мислиш за нея и кво може да се коригира.аз я пробвах на Студио 2x35 ама зех само "+" полупериод от импулсното и минуса от мрежов трансформатот и свири добре,но полеваците много греят .не посмях да закача стъпалото директно на цялата схема,щото идава разлика в полупериодите от порядъка на 10 волта,което ще доведе до натоварване на захранването и почти сигурно изгаряне на полеваците.дай някакъв акъл.
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 16:49    Заглавие: Отговорете с цитат

10 волта разлика е много при мен беше от порядъка на 2~3 волта но както казах вече с по 10к и в двете рамена на изхода я стабилизирах до ~0.1 волта (и то само за да не кажа че са равни Smile ) значи проблема ще да е или в нееднакъв брой навивки в вторичните на трафа (или в несиметрибно навити вторични намотки) или пък евентуално си замери греца да не е думнал някои диод ей тъй за всеки случай. друго не се сещам. междо другото каквото и да се случва в първичната намотка , дори и единия ключ по някяква причина да не работи то отзад пак ще са си равни рамената (веднъж бях сгрешил платката и до единия ключ не стигаше сигнал но отзад всичко си беше наред просто липсваше мощност)

виж дали при теб има някакви съпротивления в изхода 5~10к ще да е добре за да оберат малко пиковете
Върнете се в началото
agopov
Гост

МнениеПуснато на: Вто Яну 04, 2005 18:38    Заглавие: Отговорете с цитат

miro_m хрумна ми една идея ,която искам да споделя с теб и да ми кажеш ко мислиш.Значи аз се мъчих с тая схема и всъщност намерих проблема!Тоя моя авер,от който я взех сложил 2 диода,дето вероятно не са импулсни(не пише нищо на тях),защото като сложих КД213 и за "-" полупериод проработи.Но уви!Едва захранва Студио-то.Порових се из форума и намерих схема на един потребител(naka76),който беше качил схема на цяло захранване за кола,изпълнено с 6 бр. IRF244N(по 3 на рамо),която храни 300 вата стъпало!И ми хрумна идеята да изпълня тази 4аст от схемата с тези 6 бр. транзистори и да коригирам малко трафа,пък може и да стане.Кажи дали този вариант е удачен според теб,сърцевините на трафа ми дали ще станат,или да ги намаля по 2 транзистора на рамо.Или изобщо струва ли си да почвам?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети