| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Zot Нов потребител

Регистриран на: 21 Яну 2005 Мнения: 46 Местожителство: nqkyde tam (VT)
|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 14:49 Заглавие: Проблем с TDA 7294 |
|
|
Здравейте!
Знам че е малко нахално от мен да пускам ОЩЕ една тема за същата джаджа;) но са все различни проблеми.
Та - подкарах усилвателя - пропя... ама само до колкото да се каже че пее.
НЯМА НИКАКВИ БАСИ, никаква плътност на звука. Само чуролика високите. Схема ще надраскам по-късно. Усилвателите ги взех "готови и изтествани" както каза продавачката от Еелимекс - правят ги в Горна оряховица.
Имате ли някакви идей от къде могат да ми се губят така басите - колоните иначе съм ги пробвал дори със нещастно усилвателче от компютърни колонки вадят плътен звук. Свързвах входният сигнал през потенциометър и тример, но дори и когато и двата са окъсени и влиза направо в усилвателя, промяна няма.
Престраших се и несъм свързвал резистор последователно на колоните - изхода е директно от усилвателя. Оказа се че са били 6 омови(не бяха в мен преди), но мисля че това не е от най-голямо значение сега..
Възможно ли е аз да съм оплел нещата така че да съм филтрирал басите към маса?(знам че на теория не е ...)... или трябва да се ровя във схемата на усилвателчето...
Помощ.... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 15:05 Заглавие: |
|
|
Колоните са ти 8-омови/импеданса им де.../
Качвай схемата.Ще е по-лесно да се разбере проблема. |
|
|
 |
Zot Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 15:25 Заглавие: |
|
|
на гърба на колоните, освен че са екранирани си пише че импеданса е 6 ома...
Още несъм готов със схемата... |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 16:05 Заглавие: |
|
|
Виж дали няма окъсяване някъде на входа... И дали ти свири тонколоната както трябва, да не е изгоряла при първата проба... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 16:27 Заглавие: |
|
|
| Milen_haskovo написа: | | Виж дали няма окъсяване някъде на входа... И дали ти свири тонколоната както трябва, да не е изгоряла при първата проба... |
И като каза първата проба...Преди ВСЯКА първа проба/на всеки новопръкнал се амп/,колона не се включва и сигнал не се подава.Първо се измерва напрежението/DC/ на изхода/спрямо маса/ и ако е различно от няколко десетки миливолта,се отрегулирва офсета/при липса на регулатор,се търси причината /.След това се регулира тока на покой/в зависимост от класа на ампа/.
МНОГО е важно в първичната намотка на захранващия траф/последователно/да се свърже лампа 60-100 вата,така че ако има неточности при монтажа,да светне лампата/а не някои от елементите/.Ако всичко е на ред,лампата светва за кратко,докато се заредят електролитите и след това почти изгасва.Ако светне силно и продължително-щепсела вън.
После се маха лампата и се донастройва каквото има за донастройване.Включва се колоната и пей сърце.  |
|
|
 |
Zot Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 17:34 Заглавие: |
|
|
Не намерих схемата на хартия, сега я свалям от платката.
единият усилвател вади 1,6 миливолта а другия 2,1. Това не би трябвало да е проблем, нали?
Трафа малко бръмчи, но предполагам е защото го пренавивах, а не съм го лакирал следтова.
Крушка... дали вече не е късно да слагам?
Колоната не дава никакви видими признаци да е горяла - 6 ома, 40 ватова. Нито е пукала, нито пръщяла. Само като усилим достатъчно свири не много силно и само високи....
Надявам се до довечера да сваля вярна схема... Не я намирам в нета иначе... на страницата на елимекс го има като артикул, но без снимка и допълнително инфо... |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 17:40 Заглавие: |
|
|
Дай и това,което си сътворил на входа/входовете/-потенциометър,тример/и/,опроводяване...
Трафа да си бръмчи.Ще дразни теб,не усилвателя
Офсета ти е добър.Ти май имаше някаква несиметрия в захранването... |
|
|
 |
Zot Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 17:48 Заглавие: |
|
|
без сигнал захранването си държи +44.7 и -44.8 .
Схемата на входа е : http://forum.eshop.bg/attach/download.php?fileid=185411
но петенциометъра е 100 килоома логаритнмичен, а тримерите 20К като преди тях има свързани последователно по сигнала 20К резистори.
Дори когато завъртя всичко на макс. (тоест само резисторите по 20к спират сигнала, пак е такова положението). |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 18:02 Заглавие: |
|
|
Шунтирай 20 к.омовите от сигналния кабел.
ПП-схемата ти не се отваря,но може при мен да е проблема. |
|
|
 |
ThunderPLD Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 18:17 Заглавие: |
|
|
Като го свалиш файла слагаш едно .jpg след името и ще ти го отвори.  |
|