Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как? От 12V към 5V?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
papi92
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2007 19:58    Заглавие: Как? От 12V към 5V? Отговорете с цитат

Наскоро си взех MPEG4 play устройство с вградена батерия (литиева). До сега го зареждах с зарядното в кутията, защото си бях в София, но ми се наложи да пътувам. Бях забравил да го заредя и живота на батерията беше твърде малък след тръгването (не харесвам чалгата която слушат сестра ми и майка ми и, за това съм със слушалки в колата Smile ). На зарядното за 220V пише:
- DC 5V+-0.5V
-1000mA+-50mA

До колкото помня от това което сме учили по физика 1000mA си е 1А. Възможно ли е токът да е толкова голям само за зареждане на батерията (забелязъл съм, че докато се зарежда не се загрява). Спомням си, че някъде из нета бях виждал схема с интегралата 78L05 за трансформиране на напрежението от 12V към 5V. Може ли да помогнете? Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2007 20:16    Заглавие: Отговорете с цитат

L серията не е подходяща за случая - изходния ток който може да усигури е малък.
Колко е капацитета на батерията ти?
Трябва някъде по нея да пише mAh.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2007 20:16    Заглавие: Re: Как? От 12V към 5V? Отговорете с цитат

7805 ще ти свърши работа, но да не е с буква L. Внимавай при свързването, за да не изгориш МР4-ката.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
krasiorocknroll
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2007 20:35    Заглавие: Отговорете с цитат

317 е до 1,5A и също може да свърши работа. Wink
Гост

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2007 21:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам колко е капацитета на батерията, защото тя е вътре. За да видя трябва да о разглобя. Мога да кажа колко време работи, ако ще помогне. 6-8 часа, зависи колкоо пъти съм го гасил, пускал ли съм фотоапарата и прочие. В дейта шита вдях че 78L05 пропуска само 100mA ток. Лошото е, че за момента имам само тази.

С кое свързване трябва да внимавам? С OUT и IN на интегралата или после при жака?
Върнете се в началото
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2007 22:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Купи си 7805 , не са скъпи , трябва да внимаваш навсякъде като свързваш , но по специално при жака (да не подадеш обратно напрежение) . Добре е преди да свържеш стабилизатора с плеъра е да провериш какво е напрежението на изхода на 7805.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
powerled
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Окт 22, 2007 22:23    Заглавие: Импулсен стабилизатор 12V/0,55A - 5V/1A Отговорете с цитат

Решението ти е импусен стабилизатор 12V/0,55A - 5V/1A
Топлинните му загуби са минимални и има защита от късо при ток над 1A.
Използвай LM2575T-ADJ на NATIONAL
Напиши я в GOOGLE и ще излезе описанието и.
Успех...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Shtur
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 23, 2007 1:04    Заглавие: Re: Импулсен стабилизатор 12V/0,55A - 5V/1A Отговорете с цитат

powerled написа:
Решението ти е импусен стабилизатор 12V/0,55A - 5V/1A
Топлинните му загуби са минимални и има защита от късо при ток над 1A.
Използвай LM2575T-ADJ на NATIONAL
Напиши я в GOOGLE и ще излезе описанието и.
Успех...

Отиваш до най близкия магазин за GSM-и купуваш за 5лв зарядно за автомобил за какъв да е GSM, преправяш му буксата да става като за твоята играчка , внимавай само да не обърнеш поляритета на захранването и си готов .
От това по добро здраве му кажи .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети