Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

монитор Panasonic

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 17:52    Заглавие: монитор Panasonic Отговорете с цитат

Днес разчастих един монитор за скрап, и ми направи впечатление една платчица залепена отстрани на кинескопа. Предполагам че е свързана със системата за размагнитване, или е за нещо друго?

Свързана е с две метални ленти разположени в горната и долна част на кинескопа

а с три проводника е свързана със шасито, в областта на хоризонталната развивка. Не ми се проследяваше и изхвърлих вече всичко. Ако някой е по запознат нека даде светлина върху въпроса.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 17:56    Заглавие: Отговорете с цитат

X-Ray
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 18:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигурно регулира ускоряващото напрежение?
Върнете се в началото
petar nikolov
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

RC
Рентгеновите лъчи практически не взаимодействат с електрическо и магнитно поле.

---

Ако тези метални лентички горе и долу контактуват с лицето на кинескопа, а той е плосък това трябва да схема за снемане на заряд от антистатичното покритие.
Не знам за съжаление каква е идеята и какъв му е принципът на действие. Но "нещо прави":

Обръщаш ръката с дланта към лицето си когато гледаш към включен монитор. С първата, и по-голяма, ставата (не съм лекар и не знам как се нарича Very Happy ) на показалеца съвсем леко докосваш екрана. Усещането е същото като при допир до антена на радиопремник.

Значи текат там някакви променливи токове. Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 20:15    Заглавие: Отговорете с цитат

То че нещо прави е ясно, въпроса е какво?
Кинескопа не е плосък, обикновен си е, лентичките са залепени на него. На 15" кинескоп не съм виждал антистатично покритие, но може и да има. Проводничетата с които е свързана тази платчица са с такова малко сечение , че сигурно тази цялата система служи само за датчик, но какъв?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 20:49    Заглавие: Отговорете с цитат

petar nikolov написа:
RC
Рентгеновите лъчи практически не взаимодействат с електрическо и магнитно поле.

petar nikolov, ако задълбаем в теорията - ще стане тегаво, сложно и неразбрано.
Това което написах е свързано с нещо което съм го въждал лично в доста приличен монитор при това с много подробен и ясен "бял печат" в/у платката. Та, изхода на подобна конструкция беше "забоден към такъв надпис" и отиваше към аналогичен крак на процесора за управление. Доколко върши работа (и как) е друг въпрос.
Факт беше обаче, че без него - не потегляше.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
petar nikolov
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 21:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Това което казвам горе е за 17" и по-големи плоски монитори, и наистина има променливо напрежение по лицето.

За статичното електричество от лицето на кинескопа едва ли са нужни дебели проводници.
Очевидно е че, не е магнитен датчик.

RC
Щом казваш значи е така, и аз съм виждал такъв надпис, но не им влияе пряко а създава поле което пречи на генерацията им.
Теорията на думи е елементарна, нали Рентген ги е открил 1895г:

Рентгеновите лъчи се получават при удара на електронен сноп с атомите на веществото-мишена. Когато срещнат на пътя си атомни ядра част от електронните рязко се забавят и излъчват: кинетичната им енергия частично или изцяло се преобразува в енергия на електромагнитно лъчение от ренгеновата област. Това излъчване се нарича спирачно и има непрекъснат спектър, който не зависи от вида на атомите на мишената, а се определя единтсвено от кинетината енергия на електроните.

Но вече получени рентгеновите лъчи не взаимодействат с електрическо и магнитно поле. Единственият начин да им се влияе е да се влияе на електроните, които ги генерират.

Значи тогава тази схема създава електрическо поле което влияе на електроните, но какво поле и как влияе...
Е, поне частично се изясни. Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети