| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 08, 2005 11:40 Заглавие: Дайте съвет за калайдисване на печатни платки |
|
|
Здравейте,
Дайте съвет за калайдисване на печатни платки в домашни условия.
Ще Ви бъда благодарен за това.
Поздрави
Филипов Edit: Слагай подходящи заглавия на темите. _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
и ще получиш всичко, което ти поискаш. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Данаилов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 08, 2005 11:46 Заглавие: |
|
|
| Най-лесно става с паста за запояване.С финна шкурка минаваш пътеките по платката,после намазваш с пастата и накрая с поялника калайдисваш,но гледай да нанасяш тънко калая.Това е успех. |
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 08, 2005 14:01 Заглавие: |
|
|
| Данаилов написа: | | Най-лесно става с паста за запояване.С финна шкурка минаваш пътеките по платката,после намазваш с пастата и накрая с поялника калайдисваш,но гледай да нанасяш тънко калая.Това е успех. |
Благодаря,
Това съм го правил но при платки с голяма наситеност и тънки писти,
от високата температура,последните се отлепват от текстолита.
Най-добре става с паста РОЗЕ или ВУДО, но нито знам къде се продават нито пък как се приготвят. В себе си съдържат калай и се работи с температура от порядъка на 60-90 градуса.
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 08, 2005 23:14 Заглавие: |
|
|
| Ами тогава си купи паста за спояване на СМД и загрявай с горещ въздух.Лошото е че е доста скъпа. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 08, 2005 23:27 Заглавие: |
|
|
И аз го имах този проблем, намерих решението като ползвам флюс, който си правя сам, тънък тенол и по ниска температура.
Флюса го правя от спирт (70+) и счукан на прах колофон. За тенола не мога да кажа много неща, мисля че е френски някакъв. Важното е да е тънък. Може би тези неща са известни на всички, прощавайте ако поста е досаден ... :-/ |
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 08, 2005 23:45 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Ами тогава си купи паста за спояване на СМД и загрявай с горещ въздух.Лошото е че е доста скъпа. |
ELP,
Ти който си много навътре в нещата не си ли чувал за паста РОЗЕ.
Слагаш една тарелка с течен глицерин на печката,загряваш го до 80 градуса,след което пастата и като се рзтопи поставяш платката вътре.
Достатъчно е с един тампон да разнесеш калая по пистите и си готов.
Получава се много тънък слой калай по пистите. Добива професионален вид и платката не се прегрява.
Лошото е че не знам откъде да се закупи тази паста
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2005 0:23 Заглавие: |
|
|
| Не съм чувал ,не си падам много по технологиите ,но ако тези платки са правени в платкаджийница не ги ли калайдисват там ? Търсачката ми изплю доста руски фирми предлагащи тази паста на цени около 2 долара за 100 грама ,но тук у нас трябва да се поразтърсиш по магазините ,явно има "такова животно" ! Пиши ако намериш някъде ,то това става и за безопасно спояване на СМД компоненти явно. |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2005 0:49 Заглавие: |
|
|
| Извинявайте че се меся , ама сместа на Розе съдържа много бисмут ( и по-малко калай ). Това обуславя достая ниска механична якост на спойките . За електроника тази сплав категорично трябва да се използва много внимателно ( а най-добре да не се използва ) . Перфектна е за разни шегички - лажичка за захар , която се разтапя в чая или кафето например ....( топи се при около 60 C ) |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2005 9:20 Заглавие: |
|
|
| Ти кажи откъде да се намери ,човека иска да си калайдисва пистите на платката а не да запойва с нея ,за мене не бери грижа ,това за СМД то е само хипотеза! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2005 10:37 Заглавие: |
|
|
| Става много финно и с оплетка напоена с калай и колофон,като с поялника се движи бързо по пистите при 280-300 градуса...колофона да е в голямо количество. |
|
|
 |
|